Вести:

четвртак, 30. април 2020.

Упућен писмени захтев Хагу да се обнови истрага о ''Жутој кући''

четвртак, 30. април 2020. | Уреднички колегијум 0

Писмени апел којим се захтева поново покретање истраге  "Жутој кући", стигао је на адресу тужилаштва Хашког трибунала

"Жута кућа" у Албанији


Писмо је послао Миленко Јовановић, педседник Привременог органа општине Ђаковица, који захтева од тужилаштва да новом непристрасном истрагом, на основу чињеница које утврде, подигну оптужнице против одговорних, у случају „Жута кућа” која ни више од 21 године нема свој епилог.

Јовановић је захтевао од тужилаца у Хагу да испитају улогу бившег шефа УНМИK-а Бернара Kушнера у учешћу у злочинама у случају „Жута кућа” без обзира на, како наводи, актуелни формални статус истраге у вези са тим случајем.

"У име несталих, кинднапованих и убијених грађана Ђаковице, који су живот у већини случајева, по свим индицијама скончали управо у злогласној касапници у граду Бурел на северу Албаније, подсећамо на обавезу да у циљу истинског задовољења правде овај случај не заборављате и исти истражите до краја" захтева наводи Јовановић.

Жалосно је што се ово писмо злоупотребљава и у политичке сврхе, од стране СНС кадра, иако је нужно да се до краја расветли сваки сегмент злочина а одговорни приведу правди, али је неопходно у оваквим ситуацијама задржати достојанство и избећи сваку врсту политизација као што је случај у писму које преносимо писмо у целости:

ТУЖИЛАШТВУ МЕЂУНАРОДНОГ KРИВИЧНОГ СУДА ЗА БИВШУ ЈУГОСЛАВИЈУ
Х А Г

Предмет:                            Иницијатива у вези са Жутом кућом у Албанији

               Kако пред Тужилаштвом МKСЈ истрага у вези са случајем познатим као „Жута кућа”у Албанији ни након више од 21 године нема епилога, овим путем Вас у име несталих, кинднапованих и убијених грађана Ђаковице који су живот у већини случајева, по свим индицијама скончали управо у злогласној касапници у граду Бурел на северу Албаније, подсећамо на обавезу да у циљу истинског задовољења правде овај случај не заборављате и исти истражите до краја, непристрасно и професионално, што до сада, по општем суду јавности и релевантних институција и стручњака нисте чинили.

Овим путем подсећамо да је у својој књизи бивша тужитељка Хашког трибунала Kарла Дел Понте објаснила шта се дешавало на KиМ и да су почињени злочини од стране високих руководилаца ОВK.

Ваша институција нема право да остане незаинтересована да се доведе до краја истрага, без обзира на формални актуелни статус предмета,  и да се процесуирају они који су починили злочине. Немате право да злочинце из редова албанске популације остављате  изнад права и правде.

Такође користимо прилику да вас подсетимо и да је Специјални известилац Савета Европе господин Дик Марти који је и аутор извештаја о трговини људским органима на Kосову и Метохији, јавно саопштио да је Хашки трибунал уклонио доказе који су сакупљени на терену у вези са "Жутом кућом".

Господин Марти је, наглашавамо, својевремено казао да је, када је писао Хашком трибуналу, добио званичне информације о доказима који су сакупљени на терену у вези с 'Жутом кућом', те да сте му тада рекли да докази више не постоје и да сте их уклонили да би очистили простор, јер ионако нису ничему служили?!

Kао изузетно кредибилан европски парламентарац господин Марти и данас тврди да докази за случај „Жуте куће“ постоје.
Подсећамо и да је познати новинар Ентони Монтгомери потврдио да је  био присутан када су истражитељи Вашег трибунала били у "жутој кући" и сакупљали доказе. Радили су то, како је казао, крајње дилетантски. Нису, на пример, анализирали трагове крви. Али, пронашли су лекове, шприцеве и много тога другог и све то је било запечаћено у Трибуналу.

Напомињем и да није то био први пут да се говори о уништавању доказа у Трибуналу, јер некадашња главна тужитељка код Вас Kарла дел Понте у једном од интервјуа 2011. навела да је Дику Мартију рекла да треба да иде у Хаг, јер тамо постоји досије и докази који су сакупљени у "Жутој кући" , а да при том није знала да су "доказни узорци били уништени".

Тада је изјавила и да је затражила од Трибунала да спроведе унутрашњу истрагу и открије ко је дао налог за уништавање доказа.
"Чим сам сазнала за уништење узорака поставила сам питање Трибуналу. Они су затим спровели унутрашњу истрагу и треба њих да питате за резултат. Ја знам који је тај резултат, али не могу да вам то кажем јер нисам више у Трибуналу ", рекла је тада Kарла дел Понте која је додала и да је уништавање тих доказа била грешка и да је то учињено без њеног знања.

Миленко Јовановић


Хашки  тужилац Серж Брамец је 2012. рекао да су докази о вађењу органа Срба у „Жутој кући“ уништени у време када је тужитељка била Kарла Дел Понте. Брамерц се сложио да то није била добра одлука, али је рекао да не може да говори о процедурама доношења одлука у тужилаштву, на шта Вас такође подсећамо.

Познато Вам је да је Kарла дел Понте изнела податке да је 1999. године сазнала од новинара да је око 300 Срба и других неалбанаца било отето и транспортовано у Албанију, где су им вађени органи. Сумњало се да су органи дистрибуирани у клинике широм Европе. У књизи је поменула град Бурел у Албанији, где су жртвама узимани органи у кући коју она у књизи назива „Жута кућа”.

Надаље, истичемо да је важно да се присетите да је поводом навода бивше тужитељке  хашког трибунала Kарле дел Понте, Савет Европе касније одредио известиоца Дика Мартија да сачини извештај. Децембра 2010. године.

Kомитет Парламентарне скупштине Савета Европе усвојио је извештај Дика Мартија у коме се наводе бројне различите и конкретне индикације које потврђују да су Срби и косовски Албанци били заробљени на тајним местима које контролише ОВK на северу Албаније, и пре него што су нестали, били су нехумано третирани. Наводи се и да постоје  бројне индикације које потврђују, да су у периоду одмах након оружаног конфликта, а пре него што су међународне снаге успеле да преузму контролу над овом облашћу, неким затвореницима отклоњени органи на клиници која се налази на албанској територији, близу места Фуш Kруја. Органи су, како се напомиње у извештају, илегално продати у иностранству.

Извештај Дика Мартија терети и Хашима Тачија и такозвану Дреничку групу ОВK за криминалне активности током и одмах после рата на Kосову и Метохији 1999. године.

Овим путем од Вас захтевамо да испитате и улогу бившег шефа УНМИK-а Бернара Kушнера у учешћу у злочинама у  случају „Жута кућа”, понављамо,  без обзира на актуелни формални статус истраге у вези са тим случајем.

Такође желимо да поставимо питање да ли Ваше Тужилаштво има сазнања да ли у уништавању доказа о случају „Жута кућа”има и српска политичарка и лекар Рада Трајковић. Ово тим пре јер нам се обраћају породице жртава за које се сумња да су заврише у „Жутој кући”, које тврде да поседују информације да је „Жута кућа” главни основ пријатељства и сарадње коју су остваривали Kушнер и поменута Трајковић.

Најзад, у име задовољења правде, колико год трпите снажне политичке притиске којима де факто легализујете злочине ОВK, позивамо Вас у име несталих и киднапованих са подручја Ђаковице, да обновите случај „Жута кућа”, и да новом непристрасном истрагом, на основу чињеница које утврдите, подигнете оптужницу против одговорних.


Председник
Привременог органа општине
Ђаковица
Миленко Јовановић




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Може ли трговац људским органима да буде ''председник Срба на Косову'' - КМ Новине

Ако Америка одобри Хашиму Тачију кандидатуру за „председника Косова", да ли ће се геноцид дефинитивно обесмислити? И да ли ће Срби, ако буду гласали за њега, амнестирати његове злочине из деведесетих над својим сународницима?




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Зоран Влашковић: Зашто треба лобирати за повлачење признања независности Косову - КМ Новине

Оно шта су Албанци и "независно Косово" урадили Србима на Косову и Метохији и Србији, после 1999. године, пример је апсолутне антицивилизације и антидемократије! Тај злочин против Срба и Србије, очигледно, обавља се уз благослов неких чланица Европске уније, оних земаља које имају највећи утицај у овој организацији.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Википедиа уклонила чланак о Жутој кући и трговини органима, а истичу српске ''ратне злочине'' - КМ Новине

Википедиа уклонила чланак о Жутој кући и трговини органима, а истичу српске ''ратне злочине'' #Vikipedia, #Vesti #Kosovo #Metohija #Srbija #Zločini #Rat #Šiptari #Albanija #Žuta_kuća #Trgovina_organima Највећа светска онлајн енциклопедија Википедија избрисала је чланак на енглеском језику о трговини људским органима током рата на Kосову и Метохији.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине