Вести:

четвртак, 30. април 2020.

Срби у Гојбуљи данима трпе нападе Шиптара, остали без ичије заштите!

четвртак, 30. април 2020. | КМ Новине 0

Српско становништво села Гојбуља у општини Вучитрн данима је на мети напада албанских екстремиста!




Они су најпре покушали да провале у сеоску цркву, а затим су на старој згради школе поломили прозорска стакла и исписали графит "УЋК" на зидовима.

Први инцидент догодио се 27. априла када је пет пунолетних Албанаца покушала да обије цркву и лупала о црквено звоно, али су одустали када су се мештани суочили с њима.

Други инцидент догодио се два дана касније када је иста група, појачана са још неколицином вандала, почела да ломи стакла на згради старе школе и на зиду исписала графит "УЋК", док су их у намери да поломе и стакла на сеоској амбуланти поново спречили мештани.




Како су навели, такозвана "Косовска полиција" је изашла на место догађаја, али тек након што су се изгредници разишли.


Чињеница да су се оба напада у Гојбуљи догодила усред дана и да вандали нису осећали ни потребу да се крију, сведочи у коликој је мери угрожено српско становништво јужно од Ибра.

Овдашњи Срби помињу и трећи инцидент, који се догодио синоћ у Бабином Мосту у општини Обилић, а где су из два српска домаћинства током ноћи украдене пољопривредне машине.

Канцеларија за КиМ је захтевом од надлежних органа да пронађу и казне починиоце и да се у Гојбуљи и Бабином Мосту, те да се успостави стално полицијско присуство како житељи не би били препуштени на милост и немилост екстремистима и провалницима, показала апсолутну немоћ чак и у ситуацијама коју и она препознаје као екстремну и високо ризичну по безбедност Срба!

Канцеларија то и доказује када оцењује да се овим инцидентима још једном "на ужасан начин показало да атмосфера политичке нестабилности на Косову и Метохији подстиче бујање екстремизма и нападе на имовину Срба". Из Канцеларија позивају међународне представнике на терену да обрате више пажње на положај српског народа и предузму мере да заштите српски народ.

Управо овакво саопштење је најјаснији доказ апсолутне немоћи Владе Србије која је проблем Косова и Метохије свела на сасвим споредан укидањем Министарства за Косово и Метохију и отварањем Канцеларије. У потезима повученим након тога огледа се намерно препуштање контроле ситуације у руке оних који су и највећи кривци за небезбедност, косовских сепаратиста, који тако ослобођени сваке одговорности појачано врше насиље над Србима! То је резултат и неминовна путања пропасти коју исцртава велеиздаја Алекандра Вучића.




Да ствар буде гора, Вучић је основао "Српску листу" правдајући то, он и његови посилни, већом контролом над својим животом па и сваког другог просперитета Срба на Косову и Метохији. Наравно, свакоме ко је хтео макар мало да размисли, није требало пуно да схвати колико и на који начин Србима може да буде "боље" ако живите на територији под пуном контролом својих традиционалних непријатеља Шиптара. Али и ко није желео да размиша до данас је могао да се увери, ако то чак и није данас може још једном.

"Српска листа" је такође издала саопштење у коме каже да су Срби узменирени због серије етнички мотивисаног насиља "у последњих недељу дана", посебно "због пасивности косовске полиције која нити спречава ове нападе, нити се труди да открије починиоце".

Поред овога "Српска листа" најоштрије осуђује најновије нападе и непостојање минимума одговорности код албанских лидера и доброг дела међународне заједнице, односно њихових амбасадора у Приштини, да подигну глас и осуде ове нападе.

"Нажалост, брине нас и ћутање српских и албанских невладиних организација које би требало да штите и боре се за права свих грађана", наводе у саопштењу, уз опаску да актуелни вршилац дужности (тзв) "министра полиције" у Приштини Ђелал Свечла није учинио ништа да се починиоци открију, није осудио нападе на Србе, а није ни од локалне полиције захтевао да обезбеде мир и сигурност Србима.

Ако "Српска листа", коју Вучићеви изасланици називају "државним пројектом" и која ужива највећу подршку Владе Србије, закониту и незакониту, позива а нема начина да примора албанске нити "међународне факторе" да обезбеде мир и нормалан живот Србима на КиМ онда је то недвосмислен и јасан одговор на питање - какву уопште сврху, надлежност и моћ има "Српска листа" и чему њено постојање када осим саопштења ништа друго не може да учини?





Оваква ситуација је крајње алармантна ли није нерешива. Очигледно је да је главни узрок погоршане безбедности Срба са КиМ у ствари Влада Александра Вучића која је галопирајуће наставила политику претходне владе.Њихова заједничка послушност НАТОпакту, ЕУ и Америци, јесте оно што ће уништити не само Србе на КиМ већ и друге ма где живели. Зато се мора што пре прионути на посао и сргнути издајнички али не дозволити да га замени идентичан или гори. Ствари морају да е мењају из корена или нам прети тотално пропаст најсуровијим методама.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

др Марко Јакшић: Преговори са укусом издаје - КМ Новине

За време посете Косову и Метохији као и касније на Хепи телевизији Александар Вучић ме је оба пута поменуо, нормално, у негативном контексту. На Хепи телевизији је рекао да сам водио преговоре са Тачијем у Бечу импутирајући ми да сам и глумио НАТО четника што ми је остало конфузно и нејасно несхватајући шта је председник желео да каже.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У коалицији са ратним злочинцима - КМ Новине

Од смрти Бајрама Реџепија до хапшења Србина у Сувој Реци прошло је недељу дана. Два наизглед неповезана догађаја, преплићу се у огледалу политичког, историјског, митског миљеа (не)прилика између Срба и Албанаца на Косову и Метохији... Сви српски медији пренели су вест о смрти Бајрама Реџепија више него коректно, рекао би човек умро је ако не пријатељ, оно поштовалац Србије...




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Александар Вучић: ''Људи мисле да је Косово наше од памтивека, али то није истина''. Истина је да је Вучић бедна кукавица и велеиздајник - КМ Новине

Александар Вучић: ''Људи мисле да је Косово наше од памтивека, али то није истина''. Истина је да је Вучић бедна кукавица и велеиздајник Људи мисле да је Косово наше од памтивека, али то није равно истини. Имали смо проблема, увек се борили за тај простор и увек губили.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине