Вести:

субота, 13. март 2021.

Удружење породица киднапованих и несталих лица на КиМ обележава 21-ву годишњицу од оснивања

субота, 13. март 2021. | Уреднички колегијум 0

Удружење породица киднапованих и несталих лица на КиМ обележава 21-ву годишњицу од оснивања

Управо се навршава 21 година од оснивања нашег Удружења са циљем расветљавања судбина и проналажења отетих и несталих лица на Косову и Метохији у периоду од 1998. године до данас.

Управо се навршава 21 година од оснивања нашег Удружења са циљем расветљавања судбина и проналажења отетих и несталих лица на Косову и Метохији у периоду од 1998. године до данас.  #Удружење #Нестали #Киднаповани #Косово #Метохија #КМновине #Вести #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev

До данас је и даље неизвесна судбина око 563 лица а у приштинској мртвачници још увек има око 350 земних остатака жртава које нису идентификоване.

Тешко подносимо терет дводеценијске неизвесности, манипулације, нечињења, заташкавања, уништавања доказа, непроналажења отетих нити њихових остатака. Све нестаје у лавиринтима лажи и обмана.

Сведоци смо великих несрећа које су припадници нашег народа доживели крајем ХХ века. Били смо предмет отмица, прогона, осетили трагедију избеглиштва, били актери колона и драма.

Убиства, протеривање, тортура и нечовештво над српским народом започиње јануара 1998. године, а наставља се током априла, маја, јуна масовним киднаповањем рудара површинског копа Белаћевац и јула месеца житеља села Ретимља и Оптеруше, Велике Хоче и Ораховца, а наставља се агресијом НАТО снага 24 марта1999. године на Републику Србију и АП КиМ. Највећи број отмица, злочина, убиства догодио се након потписане Резолуције Савета Безбедности УН 1244 од јуна 1999. до краја 2000. године, да би се 17 марта 2004. године догодио погром још 4000 лица српске националности.

Прекршени су сви закони цивилизованог друштва, резолуције и конвенције.

Документација о злочинима је и даље у базама земаља мисија које су биле 1999.-2000. год. на КиМ. Зашто није доступна органима правосуђа, МКЦК и Комисијама за нестала лица?

Шта је са подацима из усвојеног Извештаја Савета Европе господина Дика Мартија? Хоће ли се УНМИК извинити породицама због пропуста у свом раду?

Какав је Еулексов резултат истраживања злочина над Србима и осталим жртвама на Косову и Метохији?

Породице и даље чекају резултате истрага. Оне не посустају у својим захтевима да пронађу своју децу, браћу сестре, супружнике, родитеље...

Док се не расветле сви злочини и суд донесе праведне пресуде, остаћемо заробљени у прошлости и времену које прети да генерише нове мржње и нове несреће.




http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html


Уважавајући све превентивне мере кризног штаба Владе Републике Србије у циљу заустављања ширења пандемије вируса ковид-а 19, Удрућење није у могућности да се у већем броју окупи и јавно презентује свој дводеценијски рад и напоре да пронађу своје отете чланове породица или макар земних остатака којима треба вратити имена и достојно их сахранити.

Oпширније информације можете погледати на веб сајту Удружења: www.otetaistina.org.rs

С поштовањем,

Председник Удружења
Верица Томановић



* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Породице киднапованих и убијених Срба на КиМ крећу на пут ка Жутој кући - КМ Новине

Након што су од Вучића тражиле да у Албанији захтева ослобађање киднапованих Срба, ашто он није учинио, породице киднапованих и убијених Срба са КиМ траже да им буде омогућен пут до Жуте куће. Удружење породица киднапованих и убијених 1998,1999, 2000...на Косову и Метохији организоваће одлазак својих породица у Албанију.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

М. Трифуновић: Зашто се до сада није судило за злочине УЋК почињене над Србима? - КМ Новине

Одбијање оснивања суда за злочине УЋК сведочи о чињеници да не постоји страна, укључујући и српску, која жели да о њима изнесе истину пред јавност. Сама идеја о оснивању суда долази после 17 година од када су почињени најстрашнији злочини шиптарских терориста. Доказа више готово да нема, архиве се не отварају па је и то недоступно.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Сећамо се периода највећег страдања Срба из Орхаовца и околинеод терориста ''УЋК'' - КМ Новине

Сећамо се периода највећег страдања Срба из Орхаовца и околинеод терориста ''УЋК'' #Косово #Метохија #Срби #Жртве #Злочин #УЋК #ОВК #терористи #СрпскеЖртве #масовна #Гробница #Волујак У периоду од 11. до 22. јула 1998. године на подручју општине Ораховац оружаним нападом припадника терористичке тзв. "ОВК" и њихових сународника настало је време страдања за тамошње Србе.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине