Вести:

четвртак, 2. новембар 2017.

Претња у Љубожди прилика за злоупотребу Срба повратника у политичке сврхе (ФОТО)

четвртак, 2. новембар 2017. | КМ новине 0

Неколицини повратника у селу Љубожда код Истока, нема мира ни после више месеци од повратка. Овај пут увредљиви графит у близини куће у којој живе, подсетио је још једном на то али и омогућио злоупотребу њиховог тешког живота у политичке сврхе.

#Povratnici, #Ljubožda, #Grafit, #Dalibor, #Jevtić, #Kosovo, #Metohija, #Srbija, #Šiptari, #Albanci,
Један од графита упућених Србима у Љубожди




У овом селу у општини Исток вратило се почетком године неколико, углавном старијих, Срба. Протести Шиптара против њиховог повратка започети су истог тренутка и тада су у медијима називани чак и "убицама", разуме се, без икаквог доказа. Да се неће помирити са њиховом одлуком да се врате, Шиптари су показали још једном. Овај пут графитом који неправилним енглеским језиком ипак шаље сасвим јасну поруку.

Разлог жељи да Србе још једном протерају лежи у чињеници да су сва њихова имања, као један број кућа, околни Албанци узурпирали а за шта одбијају да плате надокнаду или врате отето па Србе власнике доживљавају као претњу за свој плен. Да би задржали отето најлакши начин је управо то, прогон власника имања из овог села којима је направљена свега једна кућа у којој сви скупа живе у нади и ишчекивању да ће њихов проблем бити решен, макар на прихватљив начин.

#Povratnici, #Ljubožda, #Grafit, #Dalibor, #Jevtić, #Kosovo, #Metohija, #Srbija, #Šiptari, #Albanci,

Највећа препрека таквом решењу су управо они који су задужени да се о томе брину. Влада Србије и Канцеларија за КиМ ово су препустили такозваним "Тачијевим Србима" односно запосленима при сепаратистичким квази-институцијама. Како те људе воде искључиво лични интереси, не остаје простора да се брину о народу чак ни у овако малом броју као што је то случај са повратницима у Љубожди. Али зато простора довољно има да се од њихових проблема направи маркетинг, себи обезбеди "ауторитет" и учврсти већ заузето место у квази-систему сепаратиста. Проблем је што су они редом и чланови Српске листе која им, кроз подршку Владе Србије, додатно учвршћује позиције па неодговорност расте на свим нивоима.

#Povratnici, #Ljubožda, #Grafit, #Dalibor, #Jevtić, #Kosovo, #Metohija, #Srbija, #Šiptari, #Albanci,
Плакат којим Албанци позивају на протест протви повратка "Срба криминалаца" у Љубожду.

Такозвани "министар за заједнице и повратак" у илегалној влади шиптарских сепаратиста, Далибор Јевтић, изаслао је своје саопштење у коме наводно "изражавао дубоку забринутост и тражи од надлежних институција (тзв "републике Косово") бољу заштиту Срба у Љубожди како би несметано могли да живе у месту у коме су се вратили јер су „упорни да опстану на својим огњиштима у својој Љубожди и зато им се мора обезбедити сигурност и морају се избећи овакви инциденти, који имају за циљ да повратнике у Љубожди поново натерају да напусте Косово“.

Овај лажни заштитник је декларативно изнео ставове који ће у јавности најбоље бити прихваћени са циљем да себи обезбеди већу подршку на квази-изборима сепаратиста када буду расиани следећи пут, и то је све. Ту нема никакве истинске бриге за Србе повратнике. Његова незинтересованост, небрига и одбијање да се истински бави проблемима повратника више су него очигледни. Данима пре него што су се вратили Јевтић је безочно слагао али и из незаинтересованости за одрживост повратка што није у његовом реалном мандату иако у декларативном јесте, и све то ради личне и промоције „система" албанских сепаратиста.

#Povratnici, #Ljubožda, #Grafit, #Dalibor, #Jevtić, #Kosovo, #Metohija, #Srbija, #Šiptari, #Albanci,
Прочитајте више о ранијој злоупотреби несрећних српских повратника.

„Јединство", иначе на буџету Владе Републике Србије,  је пред повратак у Љубожду пренело да је Јевтић најавио повратак 13 породица са укупно 63 члана. То исто потврдио је касније и на званичном сајту сепаратистичке „институције" коју представља. А и овај пут је такође поновљено да у Љубожди живи 13 српских породица.

А на терену сасвим другачија ситуација - у Љубожду се вратило 13 повратника, 11 мушкараца и две жене! Не 13 породица!

Безочни пример самопромоције на рачун несреће неколицине Срба огледао се и у чињеници да је на сајту сепаратистичке "институције" објавио више фотографија себе са повратницима него што их се вратило у то место.

Јевтић је и августа 2015. изјавио да ће се на КиМ до краја те године, вратити 700 повратника. Са тих фамозних 700 нема ни једне фотографије али су сви утицајни медији пренели ту његову изјаву. А како је једном приликом потврдио новинару Гласа Америке, од укупног броја повратника одржив повратак забележен је у 1% случајева!

#Povratnici, #Ljubožda, #Grafit, #Dalibor, #Jevtić, #Kosovo, #Metohija, #Srbija, #Šiptari, #Albanci,

Ништа од тога му не смета да настави са саморекламирањем па је приликом овог исписивања увредљивог графита додао: „Људи који су се вратили, желе само да остваре своја основна права од којих је прво и основно, право на слободан живот без застрашивања. Ми чврсто стојимо уз те људе и они од стране министарства на чијем сам челу имају сваки вид подршке да остану у Љубожди. Овакви инциденти и овако лоше поруке нас неће поколебати у намери да вратимо све оне који желе да се на Косово врате“, написао је Јевтић.

Битно је истаћи "министарство на чијем је он челу" како би народ знао "ко га заступа" а занимљив је и податак да се арди "о онима који желе да се врате". Пре свега јер не постоји расположење да се Срби подрже у повратку на своја имања већ то чине искључиво они који "то желе" јер су и ови расељени успели да се у Љубожду врате тек након вишегодишњег инсистирања на томе!

#Povratnici, #Ljubožda, #Grafit, #Dalibor, #Jevtić, #Kosovo, #Metohija, #Srbija, #Šiptari, #Albanci,
Повратници у Љубожди испред куће у којој су смештени.



Најоштрија реакција "званичника" поводом последњег инцидента, а што је у овом случају Јевтић јер је Влада Србије све послове препустила чиновнцима сепаратистичких квази-институција, порука "свима који овакве инциденте чине, јесте да одустану од провокација, насиља и свега онога што носи проблеме у животу обичних људи“.

Треба напоменути и то да су српски медији изабрали да од три покажу по једну фотографију графита а сајт некадашње Б92 чак ни једну.

Овде и овим се завршава са притиском шиптарских сепаратиста, екстремиста, нападача како би престали да нападају Србе којима су отели све осим голих живота. Срби повратници остављени су на милост и немилост и "пуку срећу" која им може обезбедити опстанак.



http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине