Вести:

недеља, 18. август 2019.

Историчар Горан Шарић позвао на јавну дебату београдске професоре

недеља, 18. август 2019. | КМ новине 3

Сада већ чувени историчар, Горан Шарић, који аргументовано обара уврежено схватање историје да су Срби досељеници на Балкан, које се не поклапа са "научним", позвао је на јавну дебату своје опоненте.

 #Историја #Историачар #Горан #Шарић #Дебата #кмновине






 
Витешким позивом, Шарић је на свом Фејсбук налогу, на коме има готово 12.000 пратилаца, позвао главне агитаторе идеје досељавања Срба на Балкан и понудио да супротставе аргументе:

Изазов гвоздене рукавице - јавни позив на дебату београдским професорима

Већ годинама траје огорчена борба професора са Филозофског факултета у Београду против сваког ко се усуди дирнути у њихове догме. Умјесто да пишу стручне радове и научно-популарне књиге и на тај начин афирмирају неупитне истине да се прва европска, а можда и свјетска цивилизација развила у Србији и да су се најмање 22 римска цара родила на српском етничком простору, они се труде доказати да су Срби нико и ништа, дошљаци који су се примитивни и неписмени довукли из украјинских мочвара у 7. вијеку. На то се надовезује и прича професора новије историје који студенте уче да су Срби главни и одговорни кривци за крвави 20. вијек и све ратове на Балкану.

Овим путем позивам тројицу најгласнијих међу њима: Александра Палавестру, Радивоја Радића и Николу Самарџића на јавну дебату. Расправљали би о 3 тезе које ћу заступати:

1. Прва европска, а можда и свјетска цивилизација се развила у Србији.

2. У 7. вијеку није било никаквог досељавања Срба.

3. Срби нису криви за крвави балкански 20. вијек.

Палавестра нек напада прву тезу, Радић другу, а Самарџић трећу, нек се договарају, надопуњују, а ја ћу све тезе бранити сам. Дебата би трајала два сата, а након тога би још сат времена оставили за питања публици.

Сад по неку ријеч о сваком од ова три "експерта":

Александар Палавестра је редовни професор Филозофског факултета у Београду. Посветио је свој живот борби против Винче, па ће сада моћи образложити зашто сматра да Винча није имала писмо и да није била прва цивилизација Европе и да није имала никакве везе са Србима.

Радивој Радић је универзитетски професор и научни радник. Познат је по неколико књига у којима на вулгаран, примитиван и таблоидан начин исмијава српске аутохтонисте. Тврди да су Срби дошли на Балкан у 7. вијеку, па ће му ова дебата бити прилика да изнесе своје доказе.

Никола Самарџић универзитетски професор, највећи адвокат режима Мила Ђукановића, познат по колекцији аутошовинистицких изјава, међу којима је и оне да "Србији треба независно Kосово" и да је "Србија отпадница од цивилизованог света".

Бирајте мјесто и вријеме. Чекам вас!


Овај његов позив подржало је неколико хиљада људи међутим, како се нико од њих није одазвао ни након неколико дана, Шарић је свој позив поновио и додатно образложио у новој објави:

Дебата против професора са Филозофског факултета у Београду

Горан Шарић
Kако се професори још увијек нису одазвали позиву на дебату, сваком од њих сам посало меил. Људи попут Радића или Палавестре читаву каријеру су изградили негирајући аутохтоност Срба на Балкану и најмањи проблем би им требао бити да своје ставове, за које их грађани Србије добро плаћају, обране пред тим истим грађанима. Самарџић би имао прилику објаснити шта мисли кад каже да су Срби отпадници од цивилизираног свијета.

Искуство ме учи да догматици не воле дебате, јер је догма по природни не трпи преиспитивање. Kрајем прошле године сам добио позив на дебату против два хрватска професора повијести, иначе ноторних националиста. Kако хрватски повјесничари не заступају досељавање у 7. стољецу, то није била тема о којој су жељели расправљати, већ су рекли да је код мене спорно оно сто говорим о 20. стољећу и хрватско-српским односима. Дебату сам одмах прихватио, али се, ево већ 8 мјесеци професори нису појавили.

Ово је меил који сам упутио Александру Палавестри, Радивоју Радићу и Николи Самарџићу:

Позивам професоре Александра Палавестру, Радивоја Радића и Николу Самарџића на јавну дебату о три теме:

1. У Србији се развила прва европска, а можда и свјетска цивилизација.

На ову тему бих дебатирао са Палавестром, а могу се укључивати и друга двојица.

2. Није било досељавања Срба у 7. вијеку на Балкан.

На ову тему бих дебатирао са Радићем, а могу се укључити и друга двојица.

3. Србија није крива за крвави 20. вијек и ратове на Балкану.

На ову тему бих дебатирао са Самарџићем, а могу се укључивати и друга двојица.

Дебата би била јавна, пред публиком, а била би снимана и постављена на Јутјубу, да је могу погледати сви они који не буду могли присуствовати. Дебата би имала модератора. Избор модератора препуштам вама (ја предлажем Милоша Kовића, Немању Девица или Драгана Петровица). Прекидање суговорника није дозвољено. За сваку тему оба говорника имају уводну ријец, реплику и заврсну ријец. Док један говори, други не смије прекидати. То би трајало око 2 сата, а онда би јос око сат времена оставили за питања публике. Онај говорник који добије питање из публике, тај одговара, други се не мјесају.

Не постоје разлози да одбијете дебату, осим ако сматрате да немате аргумената за оспоравање теза које ћу бранити.

Ако одбијате расправљати са пседонаучницима, подсјећам вас да сам завршио државни, загребачки Kатолички богославни факултет, где сам магистрирао, да сам студирао и на протестантском теолошком факултету и да имам докторат на приватном факултету. Према томе, имам формално образовање. Био сам сурадник у писању неколико књига, био сам рецезент неколико књига, писао сам чланке за бројне публикације, итд.

Ако одбијате расправљати са аутохтонистима (аутохтонисти су историчари и други научници који тврде да су Срби на Балкану живјели и прије 7. вијека), подсјетићу вас да сте писали више књига против аутохтониозма, где сте на врло ненаучан начин писали о њима. Радић је и име изградио изругујући се Деретићу и пишући књиге попут "Срби пре Адама и после". Осим тога, себе не сматрам аутохтонистом.

Ако одбијате расправу због недостатка времена, подсјетићу вас да имате времена за писање књига попут "Боља прошлост" у којима се изругујете аутохтонистима, па онда можете одвојити мало времена за дебату која ће се одвијати пред српском јавности. Подсјећам вас да ти људи одвајају од својих уста за ваше плате.

Ако одбијате расправу ради новца, могу осигурати спонзоре који ће вам платити хонораре.

Ако одбијате расправу јер сматрате да нисам име вашег калибра, овдје прије свега нисам битан ни ја ни ви, него научна истина и српски народ (а и остали народи Балкана) који ће то гледати. Подсјетићу вас да за разлику од вас чија предавања не посјећују ни ваши студенти, ако им нису услов за потпис у индексу, моја предавања су најпосјећенија на овим просторима. Било да држим предавања у Хрватској, Босни, Црној Гори или Србији, сале су увијек пуне до посљедњег мјеста. Такође, моје предавање "Срби у тајним архивама Ватикана" је најмасовније предавање икад одржано на Машинском факултету, где се предавања одржавају на дневној бази. То предавање је и најгледаније предавање на овим просторима свих времена, у првих 7 мјесеци од објављивања на интернету има око 330 000 прегледа. И дебата са мном, ако пристанете, ће бити први и последни пут да говорите пред више од хиљаду људи.

Ако се неко од вас тројице не сматра спреман да ми се супротстави аргументима, нађите замјену, можете позвати другог колегу професора или асистента. Од вас тројице, најважније ми је да пристане Радић, јер је он каријеру градио изругујући се идеји да смо овдје прије 7. вијека, па сад има прилику сучелити своје аргументе са неким ко тврди супротно.

Избор времена дебате препуштам вама, као и мјесто, али водите рачуна да сала мора имати капацитет бар хиљаду људи. Ако се слажете, продукција која буде снимала дебату, објезбједиће салу.

Ваше одбијање схватићу као признавање пораза, јер лако је износити своје тезе пред студентима који се не смију успротивити или пред новинарима, кад нема друге стране која ће их оспоравати, али наше хипотезе су јаке само онолико колико могу издржати критике неистомишљеника.

Горан Шарић, независни истраживач,
човјек који поставља питања




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Америка #амбасадор #Скот #Косово #Метохија #Србија  #Злочин #Kosovo #Metohija #кмновине

3 коментара:

  1. Професор сам историје и научни истраживач на разне теме а сведок свега и свачега па и ,,свакога". Горана Шарића знам преко фејсбук пријтељства и са њиме разговарам већ скоро две године на разне историјске и теолошке а језичке теме. Подржавам његов позив тројици београдских професора нашега факултета јер сам и ја нашао енормно јаке доказе да су Срби грана античких Ариана те веома древан народ о чему су и мени сведочили разни странци широм света, такође сам о томе сакупио исказе наших људи у разговору са њима што ћете ускоро и видети на интернет телевизији Балкан инфо, део дела тога.

    ОдговориИзбриши
  2. Потпуно подржавам позив Горана Шарића мојим колегама универзитетским професорима.

    Доказати да се нешто није десило или да није постојало је изузетно тешко. Зато бих волео да сазнам доказе да стари Серби нису живели на Балкану, а према фрнацуској историји замаља и народа, стари Серби су били најмногољуднији народ и живели се на целом простору Евро-Азије. Били су преци свих Словена. И док су их други називали разним именима (Анти, Венети, Венди, Сораби,...) они су сами себе називали: СЕРБИ. Као што су и наши преци називали себе до Вукове реформе.

    Међутим постоје толики докази да су стари Серби живели и на Балкану од давнина, као и да су Илири били словенски (тј. Сербски) народ.

    Треба раздвојити постојања Серба на Балкану од досељивања Серба на Балкан. То су две различите појаве, и могу да буду, али не морају, потуно међусобно независне. То значи да постојање старих Серба од данина, много пре 7. века, не искључује досељавање Серба из централне Европе на Балкан од 5. - 8. века, и обратно.

    Куда су бежали Срби под налетом хрватске "ОЛУЈЕ"? Зашто нису бежали панонском равницом према истоку, кроз Мађарску? Па тамо није било Срба. Зашто су бежали брдовитом Босном у Србију? Зато што су у Србији већ били Срби. Бежали су код својих, у свој народ.

    Зашто Ссерби из Централне Европе, прогањани Германима (то се не спомиње кад се говори о тој сеоби Серба), нису бежали равницом према истоку, већ су се верали по 4000 м. високим Карпатима, и кад су их прешли, зашто се нису зауставили у Румунији, већ су наставили у Србију? Ишли су у свој, Сербски, народ, који је ту већ одавно живео.

    Господину Шарићу треба да се придруже академик професор др Јован Деретић, и господин Јарчевић, и други (не могу да се сетим њихових имена) и да се организује национални, потом међународни скуп по тој теми.

    Треба да се створи С(Е)РБСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ која ће да замени СРПску АКАДЕМИЈУ НАУКА И УМЕТНОСТИ. Прва терба да се развија на истини, а друга треба да буде укинута, пре свега због подржавања плагијаторства и унапређивања плагијатора у Академика. Док се то не учини нема бољитка у Србији.

    Толико од мене (за сада), који нисам историчар, али ме интересују истина и научни докази истине.

    Др Љубомир Т. Грујић, редовни професор у пензији

    ОдговориИзбриши
  3. Па сад сам био написао коментар. Где се изгубио?

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине