Вести:

недеља, 18. август 2019.

А јужно од Ибра: Срби годинама без воде, навикли и на то

недеља, 18. август 2019. | КМ новине 0

Село Доња Гуштерица налази се на централном Косову, удаљено је од Грачанице око десетак километара и најистуреније је село те енклаве у правцу југа.

#Доња_Гуштерица #Косово #Метохија #Србија #кмновине
Доња Гуштерица



 
И ово село дели судбину многих српских средина, нарочито мањих. Овде, као још у суседном Добротину и Ливађу, прошле године су и званично уведене осмочасовне рестрикције. Наравно, водовод као и остале службе од виталног значаја, налазе се у рукама шиптарских сепаратиста.

Вода, наравно, нестаје у периоду када је најнеопходнија и то свакодневно. У јутарњем термину од 8 до 12 и од 20 часова до поноћи, како је предвиђено. Како нема ефективне контроле тако се и ови термини не поштују.

Мештани Доње Гуштерице за КМ Новине кажу да су у последње време рестрикције од 14.00 до 20.00 или 21
.00 час а некада и од 10 ујутру до 16 часова поподне кад је буде са повременим прекидима "иако је скупља него у Београду"

Разлог овако критичном снабдевању водом српских средина лежи у пренасељености Липљана.

"Барем нама продају ту причу" каже Милош Кукурековић за КМ Новине. Он мисли да је решење да свако домаћинство ископа сопствени бунар и тако постане независно од мрежног снабдевања водом "јер је насељеност у Липљану, у последњих 20 година, повећана за 20-так пута" каже он. Да ли је тако и у срединама насељеним Шиптарима, овдашњи Срби не знају поуздано али претпостављају да делимично јесте.


Рестрикције воде "можда и не утичу толико негативно на српско становништво јер је вода свакако скупља за 15 до 20 евра месечно него што би то била струја за напајање хидрофора за редовно водоснабдевање. Осим тога и квалитет воде, на основу анализе узорка из мог бунара, је двадесет пута бољи него у 'градском' водоводу, тако да је боље да се снабдевамо водом из наших бунара" каже Кукурековић за КМ Новине.

У већ поменутим местима није до краја решен ни проблем канализације.


Међутим, локална власт коју представљају "Срби" односно "Српска листа", заправо представља власт потчињену шиптарским сепаратистима и махом се труде да не поремете личне позиције и тако пружају легитимитет трајању и снажењу сепаратистичким квази-институцијама на штету преосталог српског живља које је принуђено да се самостално организује и преживљава како зна и уме.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Доња_Гуштерица #Косово #Метохија #Србија #кмновине #кмновине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине