Вести:

Wednesday, December 2, 2015

Влада насељава расељене са КиМ - ван покрајине (ВИДЕО)

Wednesday, December 2, 2015 | КМ новине 0

Имали смо ових дана најаву у медијима како ће се на северу Косова и Метохије изградити насеље "Сунчана долина" у коју ће се расељени вратити. Онда је таква најава стигла и са централног Косова. А у међувремену расељени су трајно смештени - у околини Крагујевца.


Влада насељава расељене са КиМ - ван покрајине (ВИДЕО)
Нови станови за расељене / Фото: РТВ Крагујевац





















Пише: Иван Максимовић



Крајем новембра, у крагујевачкој општини Рача, интерно расељеним лицима са Косова и Метохије уручени су кључеви станова, монтажних кућа или сеоских домаћинстава, у зависности од тога како се ко изјаснио о начину решавања стамбеног питања.

Исељавање расељених

Сада већ сасвим јасно разобличене лажи директора Канцеларије за Косово и Метохију, Марка Ђурића, никоме не упадају у очи. С обзиром на то да више нико не схвата озбиљно то што говоре Владини службеници после Вулина, лишава их било каквог поверење у народу на северу КиМ али и опадања пажње. То ствара и један други проблем - злоупотребу положаја. Њихове речи провучене кроз "филтере" медија ипак добијају на тежини у сваком случају и то они знају те се тиме обилно служе.

Тако смо имали најаву почетка изградње "Сунчане долине", пространог насеља на северу Косова и Метохије у које ће се вратити расељени из ове покрајине и којима би, по наводима ових службеника, чак био и омогућен и посао односно да се учини све да повратак буде одржив. Наравно, са изградњом као и реконструкцијом још неких значајних зграда почеће се - у сред зиме.

За овакав пројекат север Косова и Метохије је изузетно погодан јер је насељен Србима, што са друге стране чини нејасан потез тадашњег премијера, Ивице Дачића, да се на овом месту успостави систем царинског прелаза, односно, наизглед границе између покрајине и остатка државе у корист шиптарских сепаратиста.

Са друге стране, Метохија није погодна за повратак јер агресивност, мржња и свакодневни напади Шиптара на староседеоце Србе и повратнике, чини њихов опстанак готово немогућим. Тамо опстају само они старији Срби, изнемогли, који једино желе да у својој кући дочекају смрт, ма на који то начин било.

Централно Косово, тј., Грачаница са околином погодно је за опстанак Срба али у гетоизираној, ограниченој и средини без икакве перспективе.

Посебно што су у катастар шиптарске општине "Грачаница" (која по српском закону не постоји) ушла и два оближња села насељена Шиптарима Кишница и Ајвалија, а у самом средишту гради се још једно насеље "Маригона" које ће увећати број Шиптара и Србе из дана у дан чинити све немоћнијим да опште опстају. Баш због тога Срби масовно и годинама уназад продају своја имања и куће што ситуацију укупно чини катастрофалном.

Овдашњи Срби предвиђају свој крај за надуже шест до седам година.

Зубато сунце Канцеларије за КиМ

У таквом окружењу најављена је изградња још једног насеља за повратак Срба, слично "Сунчаној долини". Да ова политичка фарса буде још одвратнија то је најавио такозвани "министар"  у "влади" шиптарских сепаратиста са Косова и Метохије, Далибор Јевтић чије је место, као и места осталих Срба у тим "институцијама", иначе осмишљено са једним јединим циљем а то је успостављање шиптарске "државе".

Да иоле постоји жеља да се нешто добро учини за те Србе - био би отворен нови Дом здравља, са просторијама и за измештен Дом културе и срспку Општину Косово Поље (унакажену Бриселским споразумом, додуше) у селу Угљаре започету пре готово десетак година а која и дан данас, иако изграђена, стоји празна.

Такође би био решен проблем бесправног усељења у монтажне куће насеља Бадовац изнад Грачанице, у које су се бесправно уселили локални Срби. Међу којима и веома добро материјално ситуирани доктори овдашње болнице као и неки професори оближњих српских школа. Насеље је било намењено махом Србима расељеним после Погрома 17-тог марта 2004. године али је "проблем" био увођење струје и неки ситни санитарни проблеми које су нови становници истог тренутка решили. Сумња се на "прање новца" јер је сређивање насеља био непресушни извор нових донација којима су се користили тадашњи представници српских локалних власти што ни Влади у Београду ни мало није сметало. Расељени ево већ дванаесту зиму проводе у контејнерима које су након Погрома донирали Руси. Решење тог незаконитог усељења био би јасан знак жеље да се расељенима помогне али о томе нема ни помена. Дакле, ради се о већ потврђеној политичкој фарси.

За то време, Европска Унија, Дански савет за избеглице и Влада Србије и те како размишљају о трајном насељавању Срба са КиМ али у централној Србији, у срцу Шумадије.

Тако су у недељу предати кључеви десет станова Србима расељеним са КиМ за "још једну(!)" нову зграду у крагујевачком насељу Рача. Осим станова, зависно од жеља како се ко од расељених изјаснио, купљена су и сеоска имања или монтажне куће. 


За збрињавање расељених има и пара и услова - ако то није повратак на КиМ

О политичким злоупотребама на основу тешког положаја расељених лица, која се под маском хуманости насељавају ван територије покрајине и то константним темпом годинама уназад, писали смо и раније а то можете прочитати ОВДЕ. Циљ је, дакле, населити расељене на територији централне Србије и учинити да то буде трајно решење. На тај начин се њихов повратак заправо онемогућава а осигурава се прогон Срба и све оно што је на Косову и Метохији постигнуто НАТО агресијом и шиптарским злочинима над Србима.

Што се у народу каже, то би било пола муке када "Срби" у свему томе не би учествовали.

Не можемо кривити расељене јер више од 15 година живота у полуразваљеним зградама, док истовремено потпуно порушене и узурпиране куће и имања у њиховим завичајима стоје ван њиховог домашаја, не остављају избор.

Одсуство подршке међународне заједнице и УНХЦР-а који капом и шаком финансирају останак расељених на простору ван КиМ, као и коорднисано понашање српских Влада од 2000. године које такође раде супротно од интереса како расељених тако и преосталог народа, стварају простора једино за онемогућавање било каквог повратка и смањење броја Срба у покрајини. То се наравно крије од јавности и то пре свега оваквим помпезним изјавама на којима све и остаје док се посао завршава по строго утврђеном плану.

Тако је и шиптарски "министар" Далибор Јевтић најавио повратак 700 расељених до краја године док су истовремено повратници молили да их убију ако желе да и спасу (прочитајте)! Од тог броја реалност се свела на још једну изјаву о изградњи имагинарног насеља, каква је Влада Републике Србије већ "градила" на Косову и Метохији.

Да се граде имагинарни тргови и улице било је јасно од самог почетка јер на паноу на коме је писало ко изводи и финансира радове нигде ни једном речју нису били наведени рокови за завршетак радова. Користи од тих "Јелисејских поља" и "Трга Цара лазара" имали су само Шиптари. То је послужило за уклањање барикаде на мосту у Косовској Митровици и истовремено изградње импровизованих шиптарских "тргова" посвећених шиптарским терористима и то - у северном делу града, Бошњачкој махали - трг Адема Јашарија и селу Суви До - Трг УЋК. После тога долази до екстремног повећања насиља и напада на Србе који свој данак у жртвама скупо плаћају, можда чак и у овом тренутку док ово пишемо.

Као што су и друге родољубиве струје указивале, тако се из дан у дан и потврђује. Сваки корак који предузму српске власти према било ком сегменту живота Срба на Косову и Метохији, послужи једино да Срба овде више и не буде.

Срећом или несрећом тек и остатак Србије је прилично разорен па не постоје много привлачнији крајеви који би привукли оне који макар са севера КиМ до сада нису отишли.




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине