Вести:

среда, 2. децембар 2015.

Скупштина АП КиМ: Подршка Криму који има сличну судбину као и КиМ

среда, 2. децембар 2015. | КМ новине 0

Искључење струје руској републици Крим од стране власти у Украјини, без обзира на уговоре које Руска Федерација има са Украјином, чини живот становника овог руског полуострва тегобним и мучним и доводи у питање његову егзистенцију.

Скупштина АП КиМ: Подршка Криму који има сличну судбину као и КиМ


Историја Косова и Метохије и Крима умногоме је идентична са свим тешкоћама, егзодусом, несрећама и прогоном које је народ доживљавао.

Са Крима је кренула христијанизација Русије када је у граду Херсонесу свети руски кнез Владимир примио хришћанство. У средњем веку је Крим освојен од стране Турака (Татара) који добар део руског становништва масакрирају а сами се на том рајском полуострву насељавају формирајући државу звану Кримски каганат. Нешто слично се дешавало и са Косовом и Метохијом после Косовског боја.

Године 1853. је руска царска војска вратила Крим у наручје Русије а 1912. године Балканским ратовима Србија Косово и Метохију. Комунизам је одвојио Крим од своје матице Русије као што је умногоме Јосип Броз Тито удаљио Косово и Метохију од Србије. На сву срећу Бог и руски председник Владимир Путин је Крим вратио мајчици Русији док Србија још увек чека државника који ће Косово и Метохију врати мајци Србији.

Зато Скупштина АП КиМ даје пуну подршку народу Крима да у овим тешким тренуцима издржи и истраје имајући у виду да их Русија без обзира на недаће и невоље неће препустити судбини. Они су ипак најтежи део пута прошли јер су део Руске Федерације а недостатак струје, воде је лакши део пута и сигурно је да ће народ Крима и ту препреку успешно пребродити.

Срби на Косову и Метохији не могу много да помогну Кримљанима због тешке ситуације у којој се и сами налазе, али братску љубав коју у себи носе је нешто на шта становници Крима увек могу да рачунају.

Јер ипак Крим је Русија а Косово ето Сербия је саджај великог мурала у строгом центру Косовске Митровице, са чиме се Срби јужне српске покрајине у потпуности слажу.



 
У Косовској Митровици
02.12.2015. године
Скупштина АП КиМ,
Потпредседник Скупштине
Добросав Добрић



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине