Вести:

Friday, July 7, 2023

Навршава се 9 година од почетка рада КМ новина

Friday, July 7, 2023 | Уреднички колегијум 3

Навршава се 9 година од почетка рада КМ новина

Девет година упорности КМ новина да се истраје на тешком задатку извештавања супротно корумпираним медијима, дакле објективно и истинито, навршило се данас. Сутра је први дан десете године рада.

Девет година упорности КМ новина да се истраје у тешком задатку извештавања супротно корумпираним медијима, дакле објективно и истинито, навршило се данас. Сутра је први дан десете године рада.


Све је почело је на лето 2014. године. Након кратког експерименталног периода започетог, а то се тако без наше намере десило, на дан страдања Светог Харитона Косовског КМ новине су коначно заживеле на Ивањдан те године.

На почетку портал је замишљен као градски који ће пружати сервисне информације и доносити приче о ономе што се дешава или је битно за сами град односно његов северни део, Косовску Митровицу. Врло брзо се испоставило да је то немогуће. Та 2014. година била је прва након одржаних сепаратистичких квази-избора уз употребу силе од стране Београда, тачније Владе Србије. Ангажована је Жандармерија да силом натера Србе на интеграцију (читај асимилацију) у вештачко друштво "Косовара" које се и данас креира као некаква "нација". Након поменутих квази-избора представници сепаратистичке власти, окупљени у "Српској листи", добили су лично обезбеђење из редова специјалних јединица Кобре, који су режали, са мржњом и претећи гледали у сваког противника издаје Косова и Метохије. 

Уместо да издајници буду судски процесуирани, што још увек нису и као што видимо раде на заокруживању издаје прогоном Срба са севера Ким у координацији са шиптарским сепаратистима, они су подигли оптужнице против неких од сарадника КМ новина и започели да их судски гоне са намером да их ућуткају а тиме и сваку реч слободне критике и алармирања јавности о томе. Опет, као што видите, у томе нису успели.

Све ово време окупљени око КМ новина су улагали свој труд на добровољној основи како би јавили о ономе што се догађа или разобличили уходане лажне извештаје о ситуацији на Косову  и Метохији. Понекад, чак, прећуткивањем, други су  скривали и добре ствари о којима је требало писати. Није мали број извештаја са нашег веб-сајта натерао и водеће медије, или им помогао да до информација уопште дођу, о врло битним догађајима. Ипак, оне најбитније догађаје избегавали су па чак покушавали и да оповргну наше писање али узалудно јер је све то рађено из личног или страначког интереса. Па и тада па су КМ новине остале српски медиј са Косова и Метохије који је једини писао о многим стварима.

Не можемо а да се не сетимо и неколико наших сарадника, људи који су нам омогућавали да нешто боље разумемо или били важан извор информација а који више нису са нама. Тешког срца изоставићемо њихова имена, која су свакако уписана у Књигу живих пред Господом, али овде у нашем свету, нарочито у криминалном окружењу које је на КиМ изградио режим Александра Вучића, њихове породице би услед тога трпеле страховите притиске, прогон или неки други вид притисака из освете. Доћи ће време да и о њима говоримо јавно и без бојазности а свакако су у темељ слободе која ће једном доћи, и они уградили камен својим трудом у разобличавању криминалних радњи уперених директно у прогон Срба са Косова и Метохије па и много тога спречили. Хвала им и нека им је вечна слава!

Управо заустављање и спречавање прогона косовскометохијских Срба или бахатог понашања и терорисања од Српске напредне странке и њеног сателита сепаратистичке Српске листе, и јесте достигнуће којим се највише поносимо.

Наравно, било је и оних који су били присиљени да размишљају о сопственој егзистенцији, јер КМ новине немају никакву финансијску подршку која би омогућила и олакшала рад сарадника на порталу, те су кренули трбухом за крухом. Посао су потражили махом у иностранству а неки од њих и у централној Србији. Недостаје нам свако од њих и као сарадник, и као човек. Неки од њих су одрадили заиста дивовски посао! 

Било је и оних чија је помоћ била значајна и у правом тренутку па је захваљујући тим људима спречено гашење нашег портала и тако су КМ новине опстале до данас. Њима посебна захвалност.

Наравно, не недостају нарочито ни они који су понуђеном сарадњом покушали да саботирају рад портала, који су одали информације и личне податке осталих сарадника као и оних који су се јављали са надом да ће наћи запослење на овом порталу. Такви, који су започели сарадњу из интереса, авантуре или пуке забаве, најкраће су опстајали.

У сваком случају, рад на порталу је тежак и неизвестан и вероватно ће тако и остати. Најпре из поменутих али и из разлога личне безбедности јер се сарадници власти, колаборатори па и албански сепаратисти, труде да дођу до имена свих сарадника како би на њих извршили притиске, насиље или их оптужили за разне "незаконите" ствари и спречили даљи рад а све то због истинитог извештавања које је основна одлика КМ новина. Како то нису успели за ових девет, учинићемо све што је у нашој моћи да се не деси ни у наредним годинама.

Живели и до коначне слободе Косова и Метохије!




* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал

КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се у потпуности ослања на подршку својих читалаца

Помозите наш рад



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању

3 comments:

  1. Живи и Здрави били
    До коначне победе и слободе Kосова и Метохије
    Златко Јоцић

    ReplyDelete
  2. Свака част!

    ReplyDelete
  3. Драги пријатељи, честитам Вам успешан деветогодишњи рад у герилским условима. Али, Ви сте као вода из дубине земље нашли пут до својих читалаца. Истина Вам је светиња. Наставите тако. Српски народ је историјски народ, издржао је и веће тешкоће и искушења у својој историји.
    Српски народ ће спасити знање, слога и искрена вера у Господа Бога и братска Руска Федерација на челу са председником Владимиром Путином. Држимо се речи почившег Патријарха Српске православне цркве, господина Павла, који је казао : " Учинимо оно што је у нашој моћи, остало ће Бог помоћи".
    Михајло Т. Макић

    ReplyDelete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине