Вести:

Tuesday, November 19, 2019

Чудесни крајолик КиМ - село Лештане, Гора

Tuesday, November 19, 2019 | Уреднички колегијум 0

У општини Гора, на крајњем југу Косова и Метохији, смештено је село Лештане настањено муслиманским становништвом српског говорног подручја а у коме су цркве порушене још у 19. веку.

#Село #Лештане #Гора #Косово #Метохија #Србија
Лештане, Гора / Фото: Дејан Павловић

Источно од задњих кућа горанског села Лештане, са око 1360 метара надморске висине поглед се пружа ка југозападним падинама Шар-планинског венца и ближи део реона са благом падином под називом Бачилишта, на коју се надовезује падина која носи име Равништа и чијим гребеном се долази до врха Уши (ТТ2111), а за око километар југоисточно се благим успоном стиже и до врха Качина глава (ТТ2207).

Лештане, Гора / Фото: Дејан Павловић  
Југозападно од врха Уши уочавамо вододелницу и стрми део реона под називом Јазги одакле, са око 1876 метара надморске видине, од неколико планинских потока настаје Лештанска река. А први врх крајње лево на фотографији изнад који се види у даљини, је Кула (ТТ2359)!

Лештане, Гора / Фото: Дејан Павловић  

Од већ поменутог реона Јазги, (чијим се гребеном, за око километар северно, долази и до врха Стрга (ТТ1926), као једног од доминантнијих врхова изнад трасе пута Драгаш - Брод Призренски), падина према нама и листопадној шуми на следећој фотографији, назива се Белачевина, а западно, у ували која се не види са овог места, на око 1550 метара надморске висине налази се извор Јавори испод кога се простире падина под именом Плужине (ТТ1532). Ако кренемо југозападно долази се и до виса Вирје (ТТ1602), одакле се великом стрмином падинама Грнчарице може спустити и до асфалтног пута изнад села Диканце.

Лештане, Гора / Фото: Дејан Павловић  

А некада се од Плужина, идући у правцу севера планинским путем, долазило и до благо испресецане падине под именом Каленице близу села Лештане на трећој слици, одакле њеним западним благим падинама кривуда, сада већ све теже уочљив и зарастао у шибље, планински пут којим се преко висоравни Ћаћук могло стићи до села Кукуљане.

Лештане, Гора / Фото: Дејан Павловић  

На задњој фотографији у даљини у Албанији, лево се уочава део каменитог врха планине Галаић (ТТ2484), и северније од њега Коритник (ТТ2395) чија се нама видљива падина спушта ка реци Плавска која извире са 728 метара надморске висине, а чији се ток наставља на територији Албаније.

Према тексту Дејана Павловића 


Према књизи „Гора и Опоље“, Милисава Лутовца, издање 1955. године, село је у присојној заравни где се састају два планинска потока. Испод данашњег насеља је Седиште или Старо Село, у коме се налазе трагови ковачких радњи.

Око села су крајеви који носе ове називе: Чука, Гар, Белићеве Њиве, Вошљак, Селиште. Село нема своје планине, иако је само у планини. Око њега је свуда Љубошка планина. Откуда је то могло доћи, мишљена су различита. Једни тврде да су мештани села Лештана продали своју планину, а други да је нису ни имали, јер су се њихови преци бавили само занатом, па им она као таква није ни била потребна.

Сем реке која служи за појење стоке и за друге домаће потребе, у селу има и извора, али су ови пресушили зато што су довели воду са даљине од 800 метара и развели је у сваку махалу (Kамиска, Локачка и Анђуровска чесма) и извор Топлец.

Лештане је груписано село подељено у четири родовске махале: Бардовци, Кантуровци, Анђуровци и Одовци. Сви ови родови су старинци. Прешли су на ислам пре шест појасева.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:


Иван Јастребов, руски дипломата, историчар, етнограф и археолог; који је као конзул службовао имеђу осталог и у Призрену (1870 -1876. и 1879 -1886. године), записао је да су цркве код Радеше и Лештана порушене. Јастребов се нарочито залагао да спречи исељавање Срба и десрбизацију који до данас трају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Бомбоњере у облику Велике Албаније у продаји широм Србије - КМ Новине

Велики број трговинских ланаца у Србији у својој понуди има "Камила" бомбоњере, на чијој декларацији је јасно истакнуто да је "увоз са Косова".




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Срамно: Албанска певачица и ''Политика'' скрнаве храм Св. Николе код Новог Брда - КМ Новине

Албанска певачица Аљбана Азизи снимила је непримерен спот на рушевинама Храма Светог Николе у Новом Брду где је обнажена, са још неколико девојака обучених у албанску ношњу промовисала своју нову песму, пише Политика, али...




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Владиак #Јован #Ћулибрк #Падобранац #Жртве #Јасеновац #Црква #Екуменизам #Лаж #Зло #Косово,

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине