Вести:

Thursday, October 1, 2015

Деца Долгопрудног дочекала госте са Косова и Метохије (ФОТО, ВИДЕО)

Thursday, October 1, 2015 | КМ новине 1

Ових дана подмосковски град посетило је 13-торо српских школараца из аутономне покрајине Косово и Метохија. Деца већ четврти пут заредом долазе као гости у Московску област, где се пуне добрим утисцима и добрим расположењем налазећи нове другове.



Деци је приређена традиционална екскурзија по Долгорпудном након чега их је чекао свечани пријем у дечијој школи позоришних уметности ''Семь Я''. Млади чланови фолклорног ансамбла школе су у Дому културе Долгопрудног дочекали госте народним песмама, а потом их послужили чајем и колачима. Треба признати да су се српска деца у почетку приметно стидела, али су се брзо опустила играјући народне игре и певајући песме. 

''У почетку нам деца увек долазе као помало затворена, али се кроз један сат толико орасположе да их не можеш препознати'' - рекла је учитељица фолклора у дечијој школи позоришних уметности ''Семь Я'' Ирина Лајушко. ''С обзиром да су наше културе веома сличне, деца овде осећају своје корене и њихова срца се откривају. Нашој, руској деци се такође свиђају ти сусрети, упознају се са вршњацима из друге земље, размењују адресе, тако да се овде граде прави мостови међунационалног пријатељства''.



Српски гости нису дошли празних руку. Петнаестогодишњи Саша Ивановић је свирао гусле - национални српски инструмент и отпевао је песму ''Бог на небу, Русија на земљи''. Деца су читала стихове песама. Руска деца су својим српским вршацима подарила лутке за успомену на сусрет, а осим тога, на сам дан сусрета испраћен је камион са материјалима за учење руског језика за три српске школе на Косову и Метохији. Овај материјал у виду помоћи су у Долгопрудном скупљали Лицеј број 5 и храм Георгија Победоносца. 

''Сва деца која су овај пут допутовала са нама припадају српско-руском друштву и баве се хуманитарним радом'' - рекла је председник Српско-руског друштва ''Косовски пламен'' Сандра Добрић. ''Ситуација на Косову је тешка и зато оваква путовања помажу нашој деци да разумеју да нису сама и да руски народ мисли на њих и да је спреман да им помогне. Сусрети у Долгопрудном нас све одушевљавају.



На крају су се и руска и српска деца заједно поређала у круг у славу мира и пожелела су косовској земљи неколико спокојних векова. Са добрим жељама су се и опростили једни од других, разменивши имејл адресе и направивши ''селфи'' за сећање.

''Такви сусрети су јако важни, они доприносе зближавању земаља и учвршћивању односа за будућност. Наше позориште ''Семь Я'' већ четири године одржава мостове ове сарадње. Упознаје нашу децу са народном културом два народа. А младост Србије, која је у последње време имала велика искушења у својој Отаџбини, за нашу децу је постала пример правог патриотизма'' - Олег Троицки, начелник града Долгопрудног.



Превод:
Марко Пејковић / КМ Новине

Извор: Подмосковље :: © 2014 - 2015 :: Молимо за навођење извора

1 comment:

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине