Вести:

среда, 29. април 2015.

У Украјини парохијани храма Московске патријаршије пружили отпор екстремистима

среда, 29. април 2015. | КМ новине 0


Осим што се у Украјини на вернике врши притисак да не посећују цркве Московске патријаршије, у конфесионално питање се све чешће мешају екстремисти.

Украјински расклонички свештеник наоружан и гневан креће у одбрану Европске уније а против регуларне полиције Беркут током сукоба на Еуромајдану у Кијеву.


У Тернопољској области на западу Украјине терористи „Десног сектора” су са присталицама Кијевске патријаршије покушали да заузму храм у селу Колосово.

У мало село са 75 домаћинстава екстремисти су дошли 26. априла на празничну литургију посвећену Женама мироносицама. Они су објавили да су присталице Украјинске цркве Кијевске патријаршије и тражили да се прекине „туђа и неисправна” Литургија, претећи да ће срушити храм. Како преносе локални медији, верници су око цркве формирали молитвени круг и нису дозволили радикалним активистима да уђу у храм. Активисти „Десног сектора” се нису одлучили да примене силу.

„Иако је расколника и радикала било знатно више, сукоб је остао на тешким речима. Да су се они одлучили на јуриш, не бисмо се добро провели”, изјавио је секретар Тернопољске епархије протојереј Стефан Балан у интервјуу за украјинске медије.

У последње време се и становници других рејона западне Украјине све чешће жале на заоштравање конфесионалног проблема. Сукоби испред улаза у храмове Московске патријаршије дешавају се и без учешћа радикалних активиста.

Тако су се 26. априла у селу Башуки Кременецког рејона против парохијана храма Арханђела Михаила подигли њихови суседи који посећују цркве Кијевске патријаршије. Неколико десетина људи је ушло у храм и покушало да прекине литургију. Храм су заштитили верници и свештенство.

У Украјини су активне три православне структуре, од којих је канонска само једна - Украјинска православна црква Московске патријаршије. Друге две, Црква Кијевске патријаршије и Украјинска аутокефална православна црква, већ скоро 30 година траже званично признање у хришћанском свету.

Извор: Руска реч

Припремиле: КМ Новине

Share/Bookmark

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.