Вести:

Friday, November 28, 2014

Данас почео Божићни пост!

Friday, November 28, 2014 | КМ новине 0

Српска православна црква и верници данас започињу четрдесетодневни Божићни пост, последњи вишенедељни у години, као припрему за прославу насрећнијег хришћанског празника, рођења Исуса Христа.
...
Познат и као Четрдесетница и Велики пост, траје до 6. јануара, односно 24 децембра по старом, јулијанском календару, и причешћа на Божићној Литургији.

Попут других вишедневних постова, и овај је установљен у првим вековима хришћанства, а помињу га још у 4. веку свети Амвросије Милански, Филистрије и блажени Августин. Првобитно је за поједине хришћане трајао седам дана, а за друге дуже, али је на сабору 1166. године у време цариградског патријарха Луке и византијског цара Манојла установљено да се упражњава 40 дана пред Божић.

Према црквеном учењу, овај пост је установљен ради прочишћења кроз покајање, молитву и пост, да би се људи чиста срца, душе и тела са страхопоштовањем дочекали Сина Божијег који се јавио свету и следили његово учење.

Сврха поста није умртвљивање тела, него страсти и подразумева не само уздржавање од мрсне хране већ и од злочестивих мисли, жеља и дела, а нарочито похоте. Оци кажу да Бог не прихвата телесни пост без духовног. Пост најпре има духовни смисао и повезан је са целокупним духовним животом, приводи човека смирењу, што омогућава стицање сазнања да спасење лежи у Богу и његовој милости.

Агенције


Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине