Вести:

понедељак, 22. септембар 2014.

Захтев за повећање дозвољене количине пестицида повезан са изумирањем пчела

понедељак, 22. септембар 2014. | КМ новине 0

Захтев за повећање дозвољене количине пестицида повезан са изумирањем пчела
Амерички гигант у производњи семена, Syngenta, тражи од Савезног Законодавног тела САД да  повећа  дозвољене количине пестицида, који се користе за заштиту  семена, упркос упозорењима критичара.
...
Према документу објављеном 5. септембра у Федералном регистру, ова корпорација везана за пољопривреду тражи  од  Америчка Агенције за заштиту животне средине (ЕПА)  да повећа дозвољену количину тиаметоксама (thiamethoxam), који се легално може користити на одређеним усевима, што је повећало забринутост међу противницима који сматрају да повећање количине пестицида може да доведе до широко  распротрањених проблема. Syngenta је произвела ову хемикалију 1999. и од тада је дозвољена њена употреба у САД.

Међу захтевима које је Syngenta упутила ЕПА предходног месеца, је и захтев за повећање количине тиаметоксама који се може користити на усевима кукуруза у количини од 0,1 ппм на 5,0 ппм, што је повећање од 50 пута. А дозвољено повећање количине пестицида на слами пшенице је 400 пута. Syngenta је тражила дозволу од ЕПА  за повећање количине пестицида Тиаметоскам  на луцерки и на јечму.

Ен Брајан (Ann Brian), predstavnica za  štampu kompanije rekla je za E&E News, (http://www.eenews.net/stories/1060005321), да Syngenta тражи повећање количне пестицида јер ће то омогућити да се пестициди користи за фолијану заштиту биљака а не само за третирање семена, чиме ће омогућити фармерима да употребом Тиаметоксама могу да се боре против инсеката који нападају биљке током друге половине сезоне раста.

Али као што је Тифани Стекер изјавила за E&E News, управо је због своје хемијске структуре ова група  инсектицида на удару због њихових свакаквих негативних ефеката на  читав екосистем.

Неоникотиноидни пестициди су група инсектицида које научници са правом оптужују да су изазвали драматичан пад бројности опрашивача, инсеката и животиња, које помажу биљкама преносећи полен са једне на другу биљку”- написала је Тифани, додајући да је више од половине пчелињих друштава у САД нестало током протекле деценије, према информацији “Опрашивачко партнерство” непрофитне организције, (Pollinator Partnership nonprofit group).

“Научници тврде да неонкотиноидни пестициди обарају имуно систем пчела  чинећи их осетљивим на болести вирусног и бактеријског порекла”. Службе за рибе и дивљи свет (The Fish and Wildlife Service) договриле су се  да се од јануара 2016 почне са постепеним престанком коришћења неоникотиноида у природним заштићеним животињским стаништима”, додала је Тифани.

Као што је РТ (Russia Today) већ извештавала, ЕУ је забранила употребу неоникотиноида након тога што су урађене сличне студије. Извештај из 2012, објавио је следеће “излагање пчела суб-леталним дозама неоникотиноида је главни кривац за појаву CCD (Колапс пчелињих колонија), феномена  који се огледа у изненадном нестајању пчела радилица, Министарство за животну средину Онтарија  и Министарство за пољопривреду и храну су дошла је до истог закључка прошле године.

“Проверене информације сугеришу да сејање семена кукруза третираног нитро-гванидином, инсектицидима Клотианидин (Clothianidin) и /или Тиаметоксамом, доприносе повећаној смртности пчела, што је запажено на териотријама где се сеје кукуруз у Онтарију и Квибеку у пролеће 2012”- утврдила је Канадска агенција.

Заговорници заштите сматрају да компанија Syngenta мора да преиспита своје захтеве  за повећањем доза за употребу.

Syngenta тврди да коришћењем ових инсектицида за трерирање преко лишћа, он остаје на листовима биљака, и да је због тога мање опасно по опрашиваче. Али група “Beyond Pesticides” је објавила следеће: “Остаје чињеница да су ове хемикалије систематске и отпорне и да ће примењене количине загадити земљу, а могу потенцијално да се појаве на полену бољака, у нектару и у капима које се појављују услед гутације, који опрашивачи пију и сакупљају”.

У својој  изјави током скорашњих интервјуа са E&E News, Tifani Steker, Ejmi Simpson политички директор, и адвокат у Beyond Pesticides предлаже да Syngenta предузме другачији приступ према забринутости око CCD (изненадног умирања радилица), и других проблема који су везани са неоникотиноидом Тиаметоксамом.

“Уместо да се нађе начин како да се смањи употреба, ово ће довести до  значајног повећања количине средстава у крмном биљу и на другим усевима”- рекла је Симпсон.
“Узгајивачи зависе од употребе неоникотиноида, и од употребе других заштитних средстава да би остварили повећање производње усева”- узвратила је представник Syngent-е – Брајан  на примедбу Госпође Симпсон. “Научни докази јасно показују да пчеле и други опрашивачи могу да безбедно бивствују у   условима модерне  пољопривредне технологије и употребе неоникотиноида ако се правилно следи упутство на етикети производа”.

Syngenta је посвећена очувању биодиверзитета укључујући повећање бројности опрашивача”- рекла је Брајан.

ЕПА ће примате коментаре на промену толеранције количине Тиаметоксама до 6.октобра 2014 године.

7. септембар. 2014. РТ
Превод: Љиљана Јовановић


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине