Вести:

Monday, September 22, 2014

Врање: Шиптар осумњичен за убиство полицајца - пуштен уз јемство од 20.000 евра (видео)

Monday, September 22, 2014 | КМ новине 0

Суд у Врању, уз сагласност тужилаштва, укинуо притвор Адему Аземију, окривљеном за убиство Горана Ђорђевића, припадника интервентне јединице.
 ...

 Адем Аземи из Бујановца, осумњичен за убиство полицајца Горана Ђорђевића код Великог Трновца, после само седам дана у притвору пуштен је, уз сагласност тужилаштва у Врању, да се брани са слободе уз јемство од 20.000 евра, сазнаје „Политика”.
 
Злочин се догодио 21. октобра прошле године, када је Ђорђевић намерно прегажен аутомобилом, док Аземи, после шест месеци бекства и седам дана у притвору, на слободи чека исход истраге.
Све ово догодило се још у априлу, али јавности до сада није саопштен идентитет осумњиченог, као ни то да је ухапшен, па пуштен. Поред Аземија, још двојица осумњичених за умешаност у убиство Ђорђевића, Бехар Дестани и Самет Арифи, бране се са слободе.

„Аземи је ухапшен 16. априла због убиства. На предлог Вишег тужилаштва у Врању одређен му је притвор до 30 дана. Одбрана окривљеног понудила је 22. априла јемство од 20.000 евра за укидање притвора, с чим се тужилаштво сагласило. На основу тога, Виши суд укинуо му је притвор 23. априла”, каже за наш лист Драган Стефановић, вршилац функције председника Вишег суда уз Врању.

Неуобичајено је да се тужилаштво сагласи и суд одобри одбрану са слободе окривљенима за убиство, посебно у фази истраге. Јер, и после 11 месеци од овог злочина, истрага још траје.

Према закону, окривљени може бити пуштен да се брани са слободе уз полагање јемства само у случајевима када му је притвор одређен због опасности од бекства. Уколико постоје други законски разлози, као што су могућност утицања на сведоке, узнемирење јавности због тежине кривичног дела или опасност од понављања дела, јемство не може да буде прихваћено.

Ни у тужилаштву ни у суду нисмо добили одговоре на питања на основу чега се тужилаштво сагласило са предлогом да се осумњиченом за убиство полицајца, после шест месеци бекства и седам дана у притвору, омогући да се брани са слободе уз јемство.

Ипак, Аземи је пуштен на слободу, како се касније испоставило, у тренутку када је истрага још била далеко од окончања.

„Виши суд у Врању је на предлог окривљеног и његовог браниоца, меру притвора заменио другом мером предвиђеном Закоником о кривичном поступку. Суд је прихватио понуђено јемство и, уз обећање да се неће крити и да без одобрења суда неће напуштати боравиште, пустио га на слободу. Предмет је још у фази истраге, и у току је вештачење”, рекла нам је Снежана Стаменковић, вршилац функције вишег јавног тужиоца у Врању, додајући да би се „пружањем других информација могао угрозити поступак даље истраге”.

Убијени полицајац Г. Ђорђевић
Како сазнајемо од судије Стефановића, у истрази убиства полицајца Ђорђевића, 23. октобра прошле године притворен је Решат Бајрами из Великог Трновца, због помоћи починиоцу кривичног дела. Бајрами је преминуо од инфаркта 21. новембра у врањанском затвору. На предлог Вишег тужилаштва, 25. октобра прошле године, одређен је притвор Бехару Дестанију из Великог Трновца, због убиства, али је Дестани тада био у бекству.

Трећеокривљеном Самету Арифију, који се добровољно одазвао позиву јавног тужиоца, одређен је притвор 23. октобра 2013. године, због помоћи учиниоцу после извршеног кривичног дела. Њему је уз сагласност Вишег јавног тужилаштва у Врању, притвор укинут и замењен мером забране напуштања стана уз електронски надзор. На предлог Арифијевог браниоца и уз сагласност тужилаштва у Врању, суд је прихватио јемство од 7.000 евра, па му је 30. априла 2014. године укинуо кућни притвор.

Подсећамо, припадник интервентне полицијске јединице из Бујановца Горан Ђорђевић (44) тешко је повређен 21. октобра прошле године, када га је на улазу у село Велики Трновац намерно ударио возач аутомобила марке „ауди”, швајцарске регистрације, који није хтео да се заустави на његов знак. Ђорђевић је преминуо два дана касније на нишкој неурохируршкој клиници.


-----------------------------------------------------------------------------------------
Шкулић: Закон налаже суду да буде обазрив у процени
Јемство је замена  за притвор који је одређен по два законска основа – опасност од бекства или када је реч о тешком кривичном делу за које је запрећена затворска казна већа од 10 година и када је због начина извршења дошло до узнемирења јавности. Међутим, како објашњава Милан Шкулић, професор кривичног процесног права, јемство се може прихватити чак и у случајевима најтежих кривичних дела.

Ова могућност је, објашњава професор Шкулић, у Законику о кривичном поступку веома спорна, јер није јасно како је дошло до узнемирења јавности и како би то узнемирење престало прихватањем јемства.

„Закон суду налаже да буде нарочито обазрив код оцењивања предлога за прихватање јемства и да узима у обзир степен ризика од бекства и тежину кривичног дела. Што је теже дело, већи је и ризик од бекства, али је то препуштено слободној оцени суда. Суд је по правилу врло обазрив, нарочито ако је неко дуго био у бекству”, каже професор Шкулић, додајући да ипак не треба сумњати у одлуку суда јер нису познати сви подаци из предмета.


Текст: Доротеа Чарнић

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине