Вести:

Tuesday, July 29, 2014

''Невидљива'' црква откривена на гробљу у Рашкој

Tuesday, July 29, 2014 | КМ новине 0

 На сеоском гробљу у селу Паклење код Баљевца на Ибру откривени су остаци необичне цркве, укопане у земљи. Кров јој је био у нивоу са тлом, па је веома брзо могла бити покривена земљом или вегетацијом и на тај начин сакривена од Турака, сматрају краљевачки археолози.
 
...

Према њиховом мишљењу, реч је “невидљивој цркви”, саграђеној тајно за време владавине Турака овим просторима.

Ова мистериозна светиња, површине 15 квадратних метара, завршава се полукружном апсидом у олтарском простору у коме је опеком озидана и часна трпеза. Опеком је изграђен и кров, а за спајање је коришћен малтер. 



Локација на којој се налази богомоља је очишћен, а према најавама археолога Народног музеја у Краљеву, у наредном периоду ће бото рађено на заштити и даљем проучавању овог необичног споменика.

Минијатурне цркве честе у овом крају




Овај део Србије, долина Ибра и Стари Рас, познати су по минијатурним црквама. Само у долини Ибра постоји око 20-так објеката, у народу познатих као цркве прелетачице. Такве богомоље Срби су градили кришом, а када би их Турци открили, рушили су их и камен по камен, углавном ноћу, преносили на нову, скривену локацију.



 Извор: Блиц

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине