Вести:

Monday, July 21, 2014

Историја се понавља: Досељавање Шиптара у Краљево

Monday, July 21, 2014 | КМ новине 0


Баш као што се дешавало на КиМ када су Шиптари масовно досељавани из Албаније и данас се то дешава у Краљеву. Занимљиво је то да су они још тада говорили да ће "њихово бити до Краљева и Ниша". И ово се обавља под извесним велом тајне а државни органи и политичари "популарни у народу" - ћуте.
...

Агендом 21 УН-а и потписаним споразумом о реадмисији Србија се обавезала да буде трећа сигурна земља, што значи да је обавезна да прими азиланте, и то три врсте – оне који имају србско држављанство, оне који имају држављанство неке друге земље и оне без држављанства.

 Азиланти без држављанства се по хитном поступку уводе у матичне књиге и акционо афирмативним планом постају апсолутно привилеговани у свим сферама (школство, здравство, послови…) у односу на Србе. Овај процес је део плана да се насилно и тајно промени демографска слика Србије, а држава претвори у заједницу независних региона. Досељено је већ око пола милиона азиланата, а предвиђа се још око 800.000 Цигана, како би се до краја 2015. Године евентуално створила држава у држави. Да ли ће то бити Циганстан или шта већ, небитно је.

Уговор. Увећајте фотографију кликом на њу.
  Под окриљем УНХЦР-а, у сагласности са Владом Србије, високим комесаријатом за избеглице и локалном самоуправом, тајно се купују напуштене куће не помињући се често у уговорима они који заправо дају новац. Фондација Владе Дивац такође саучествује у овоме. Краљевачко село Сирча је из неког разлога погодно да буде пробни балон за смештања азиланата, а у овом конкретном случају шиптарских Цигана! Да ли то значи најаву косовског сценарија и маркирање линије фронта неког будућег сукоба, можемо да се запитамо.


- Ма, одакле њима толико пара да и дотрајали кућерак могу да плате десетак хиљада евра, ако их неко не финансира са стране. Па, мени су одмах на руке нудили 20.000 евра за ову монтажну кућу коју сам добила од државе пошто ми је стара срушена у земљотресу - вајка се Здравка Бакић. - Али, ја то нећу да продам ни за какве паре, мада је моја прва комшиница који и не живи ту, за своју стару кућу узела 10.000 евра. И, сада ће ми ромске избеглице са Космета бити прве комшије, или треба и ја да продам, па да бежим.

Њена комшиница Достана Спасојевић, међутим, категорички тврди да је у селу, баш овде, виђала аутомобиле са натписом УНХЦР и да зато сумња да Роме финансира нека страна организација те да ова „посла“ и нису баш чиста.

Увећајте фотографију кликом на њу.
  
У Гајчанима су већ неке куће насељене азилантима чији број није одређен. Када су дошли људи који се наводе у уговору као купци једне од кућа, наишли су на усамљене жене, чији мужеви бејаху на послу и отворено су почели са претњама, псовкама и провокацијама. Врло провокативна изјава је била – где су вам мушкарци, требамо ли да...*

Још један пример кршења закона и безобразног понашања је коришћење дрвеног висећег моста у Сирчи, који је одавно забрањен за употребу, од стране Цигана који преко њега возе нерегистроване аутомобиле. Саобраћајна полиција не реагује. Да ли је ово порука свима да постоје неке групације које су изнад закона и које могу неометано да се бахато понашају? Два пута је илегално пробијена блокада моста која је означавала да исти није за употребу.  


 Мештани су исказали петицијом и протестима своје незадовољство и то да јасно не желе да се овај процес изврши. Петицијом већина људи се изјаснила да не жели нове „комшије“, а на првом протесту на којем је било преко 100 људи показано је негодовање и због тога што у једној од продатих кућа већ живе баба и деда, србског порекла који су предвиђени за истеривање. Баба и деда немају где, али за њих се нико не брине, да ли зато што су Срби? Након првог протеста другог дана је уследила блокада пута и још увек миран протест на којем се окупило око 50 људи.

 - ИАКО сам по овом питању у контакту са Сирчанима већ неколико дана, ни ја, а ни остали чланови градске управе, не знамо да ли и ко уопште води неку такву акцију збрињавања расељених косметских Рома, па ни ко то финансира, ако неко финансира. Дакле, ништа тако организовано не иде преко наше градске управе. Потрудићемо се да сазнамо ко стоји иза тога и зашто - рекао нам је Вукман Ракочевић, помоћник градоначелника Краљева

Данас (18. јула)  је одржан састанак представника месне заједнице, УНХЦР-а као посредника у куповини и локалне краљевачке власти. За сада је стопирано усељавање, док продавац треба да дође, да преузме кључеве од куће и преда их новим власницима. Мештани не желе да дозволе да се већ постојећи станари иселе.

У даљем периоду могућа је и радикализација протеста уколико се жеља народа не услиши и испоштује. У недељу је нови збор грађана Сирче и Краљева.

Никола Марић / Д. Стојић

Напомена*: Ружне и увредљиве речи, псовке и вулгарности не објављујемо на нашој страни.



Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине