Вести:

Saturday, May 11, 2019

Албанизација Рашког округа (ВИДЕО)

Saturday, May 11, 2019 | КМ новине 1

Имена великоалбанских идеолога, ратних злочинаца и фашистичких колаборатора али и имена изразито сепаратистичког смера попут Аћиф Ефендија, Адем Демаћи, Ибрахим Ругова, Сјеничка конференција 1917. године само су неки од нових спорних назива улица у Тутину који су у предлогу.

Promena; naziv; ulica; Novi; Pazar; Raška; Tutin; Sjenica; Albanizacija
Илустрација: КМ новине

Одлука скупштине општине Тутин о промени назива чак 799 улица изазвала је велику полемику, а о томе су суочили своја мишљења Ахмедин Шкријељ, генерални секретар СДА Рашке области и историчар Александар Раковић.

Ахмедин Шкријељ је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва, тврдио да није реч о спорним личностима и да “постојећи називи улица у Новом Пазару и Тутину и осталим санџачким општинама не одговарају идентитету тих општина". С друге стране, историчар Алекандар Раковић нагласио је да је код поменутих личности “све спорно и да не верује шта је чуо” Шкрипеља.


Упитан да прокоментарише изјаву Расима Љајића да се “не могу предлагати називи улица оних личности које су по било ком основу контроверзне за оне друге”, Шкријељ је устврдио да су јако водили рачуна и да нема никога контроверзног. Назив Аћиф Ефендија, како је додао, добиће једна од улица која нема назив, преносе београдски медији.

- Аћиф Ефендија је, између осталог, заслужан за одбрану Новог Пазара од четника и заслужан за то што тада није извршен покољ и масакр који је био планиран - навео је Шкријељ.

На ову изјаву историчар Алекандар Раковић рекао је да је “све спорно и да не верује шта је чуо”.

- Моја породица је била у збегу из Рашке када је Аћиф Ефендија са Шабаном Полужом напао Рашку. Kажете да нема ништа спорног у томе, а српска села су паљена у то време и Срби су истребљени као народ у неколико села у старој Рашки око Новог Пазара - реаговао је Раковић на неосноване тврдње муслимаског представника.


Раковић је овај пројекат окарактерисао као рад на Великој Албанији, а муслимане који деле мишљење са Шкријеом, Албанцима.

Рашки округ
Шкријељ је говорио изузетно острашћено у неколико наврата наговештавајући отворено да муслимани овог дела Србије планирају да се отцепе. Сепаратистичке тежње али и про-албански став, толико су јако изражени у Шкријељевом наступу да би морали да алармирају државни апарат. Међутим, власт у Србији је јалова и килава по питању одбране националних интереса што говори и чињеница да није уклоњена плоча са именом Аћиф Ефендије иако је она била прва на листи санирања штетних и погрешних назва улица и споменика. На питање због чега није Раковић је директно одговорио "питајте Александра Вучића". 

Нажалост, много је сигнала који указују на то да је актуелни режим у Србији сарадник и помагач сепаратистичких тежњи на Косову и Метохији, Рашкој области па чак и Војводини. Шкријељ у једном тренутку и рекао "ако то не урадимо у наредних неколико месеци нећемо моћи да користимо фондове ЕУ за бесплатну промену личних докумената грађана".

Знамо колико и како нам "помаже" Европска унија која је један од два главна стожера националних и сепаратистичких насртаја косовских Албанаца, поред Америке, а закључак да после тога неће моћи да се користе ти фондови наглашава могућност промене режима у Србији. Журба сведочи да су сепаратисти свесни да им ни један режим неће толико изаћи у сусрет као што то чини режим Александра Вучића.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

1 comment:

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине