Вести:

петак, 8. јул 2016.

Зоран Влашковић: Ко је и како уништио најуспешније косметско предузеће ДОО ''Табак'' из К. Митровице

петак, 8. јул 2016. | КМ новине 0

Продате машине и роба а радници на улици - Опрема продата за 1.690.000 евра а дуван за 120.000 евра. – У уништењу предузећа учествовали Кфор, УНМИК, Приштина и многи други. – И објекат продат!

Мултиетничко предузеће у мешовитој својини ДОО ''Табак'' из јужног дела Косовске Митровице, које се бавило производњом, откупом и обрадом дувана, годинама је, до 1999. године, било не само најбоље предузеће на Косову и Метохији већ и мећу најбољима у Југославији. Предузеће је имало 31 акционара, од којих 23 у радном односу.   Рад и савесно пословање предузећа трајали су све до 21. јуна 1999. године, када је француски Кфор ушао у објекат ДОО ''Табак'' и тиме практично зауставио рад a раднике послао на улицу! Радници су од тада онемогућени да улазе у предузеће и раде. Од 2001. до 2011. године предузеће је запосео грчки Кфор. Француски Кфор je само прва три месеца, од јула 1999. платио кирију од 20.000 немачких марака што је директор Ераковић равномерно поделио радницима и зашта постоји уредна документација.
Фото: Илустрација


















Пише: Зоран Влашковић



Мултиетничко предузеће у мешовитој својини ДОО ''Табак'' из јужног дела Косовске Митровице, које се бавило производњом, откупом и обрадом дувана, годинама је, до 1999. године, било не само најбоље предузеће на Косову и Метохији већ и мећу најбољима у Југославији. Предузеће је имало 31 акционара, од којих 23 у радном односу.

Рад и савесно пословање предузећа трајали су све до 21. јуна 1999. године, када је француски Кфор ушао у објекат ДОО ''Табак'' и тиме практично зауставио рад a раднике послао на улицу! Радници су од тада онемогућени да улазе у предузеће и раде. Од 2001. до 2011. године предузеће је запосео грчки Кфор. Француски Кфор je само прва три месеца, од јула 1999. платио кирију од 20.000 немачких марака што је директор Ераковић равномерно поделио радницима и зашта постоји уредна документација.

Драгомир Ераковић
- Нисмо никако могли да спречимо улазак Кфора у предузеће. Имали смо попис затеченог стања са укупном функционалном опремом и великим залихама дувана. Но, ја као директор и радници више нисмо могли ништа одлучивати о нашем дојучерашњем предузећу. Дао сам дозволу за продају целокупне залихе дувана, јер је Кфор инсистирао на томе због наводно велике штетности дувана за војнике – прича директор ДОО ''Табак'' Драгомир Ераковић који је у ''Табаку'' од 1970. а директор од 1979. године.

Одлуком шефа УНМИК – а Бернарда Кушнера од 12. септембра 2001. године ДОО ''Табак'' је регистрован под бројем 80494866 и тиме практично избрисао све што је предузеће имало са ранијим статусом.

Жалио се Ераковић опет свима у УНМИК-у, Приштини, регоналном УН –у, слао дописе надлежнима у Косовскомитровичком округу са српском влашћу, Београду али ништа. Настављено са тотално уништавањем предузећа како од људи из Кфора, тако од УН –а, Приштине и других.

И тако је било, залихе дувана су продате за сумњивих 120.000 евра а целокупна опрема за 1.690.000 евра. Радници и акционари нису добили ни цент од тога. Сигурно су се многи, из војних и цивилних мисија као и они из Приштине окористили од те продаје, кажу бивши радници ''Табака''.


Део документа такозване "косовске агенције за приватизацију" која служи као параван за пљачкање и продају српске имовине, а која је нудила "ново предузеће" на продају, без дугова, без хипотеке, без икаквих пословних оптерећења са прогнозом о великим економским потенцијалима фабрике.

Сада је и цео објекат ДОО ''Табак'' купљен од неког Албанца, адаптиран је и са сигурношћу је да ту неће бити никаквог предузећа за производњу, откуп и продају дувана. Најбоље предузеће на КиМ је уништено свесно да би се појединци обогатили од новца зарађеног од продаје машина али и дувана.

Као нико, директор Ераковић у својој борби са Кфором, УНМИК  ом, судовима, косовском агенцијом за приватизацијом и Приштином, да сачува предузеће у корист албанских и српских радника. Поседује уредну судску и сву другу документацију али је све пало у воду каду су безакоње и правно насиље коришћени да се ДОО ''Табак'', најистинитије, свесно уништи!



author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине