Вести:

Tuesday, April 7, 2015

Педесетак младих Срба истрајни да опстану у забаченом селу на КиМ, чувају их пси

Tuesday, April 7, 2015 | КМ новине 2

За нас знају само попови који о слави дођу да освештају славски колач и трпезу. За оне који се декларишу као држава - ми постојимо само на бирачким списковима, наводе Тасићи из села Мочаре на истоку КиМ.

Манастир Убожац, Доње Мочаре. Фото: Интегратер, Панорамио

Урушени манастир Убожац из 14. века у селу Мочаре на КиМ једно је од окупљалишта преосталих Срба и оних који су једном већ избегли пред терором ОВК посе НАТО окупације 1999. године.

Манастир посвећен Ваведењу Пресвете Богородице градио је Исаије Старији, саветник Душана Силног, а касније и кнеза Лазара.

О томе сведоче два рукописа сачињена у првој половини 15. века, који се чувају у библиотеци Пећке патријаршије.

Записано је да је манастир био напуштен током Велике сеобе Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем 1690. године, али је убрзо оживео, јер је поново дошло до насељавања рајом - чуварима српско-турске границе.

Једном годишње, на Марковдан 8. маја, Убожац оживи. Окупи се и старо и младо.

Пристигну тада из свих крајева Космета, како каже мештанин Богосав Николић, они који су трбухом за крухом раније одлазили пут западне Европе, али и они који су после 1999. године у потрази за слободним небом напустили Мочаре и источну Каменицу.

Темељи манастира и цркве имају основу уписаног крста са куполом изнад централног дела наоса, који данас не постоји. Апсиде су троугласте, направљене од клесаног камена, мада делови камених украса нису сачувани.

Записано је да је Црква манастира Убожац веома слична храмовима на Светој Гори.

Манастир се састојао од цркве, трпезарија, подрума, пекаре, кухиње, штале. Био је окружен зидовима са две угаоне куле.

Манастир Убожац, Доње Мочаре. Фото: Интегратер, Панорамио

У организацији Завода за заштиту споменика културе у периоду 1963-1966. вршена су обимна археолошка ископавања ширег појаса манастирског имања. Откривено је јединство стила манастира и помоћних објеката, што указује да су све грађевине истовремено конструисане.

Стил градње видљив је на сваком кораку - ту су старе стогодишње куће са подрумима и приземним просторијама зиданим од камена.

Из тих кућа у засеоцима са источне стране села Стрелице, Гризиме и новокомпоноване шиптарске општине Ранилуг све ређе избија дим и тако упозорава да је у источном делу Косовске Каменице све мање Срба.

Наде и вере у могући опоравак и повећање броја Срба, ипак, има. Мештани кажу за Срну да су хиљаде хектара обрадивих површина са кладанцима (природна изворишта воде) протеклих векова храниле Србе.

Стопама предака иду и Драгана и Драган Тасић, упркос, како истичу, потпуној скрајнутости села. Они истрајавају у намери да направе дом и опстану у селу Мочаре.

Тамара, Бојана и Анђела Тасић. Фото: СРНА



Њихове девојчице Анђела (5), Бојана (4) и Тамара (2) "бео дан нису гледале", изузев у родном селу, у које одавно осим шумокрадица и накупаца други нико не свраћа.
Тасићи кажу да им не пада тешко свакодневно стражарење и скривање девојчица иза прозора прекривених тамним завесама и дворишне жичане ограде, коју чува десетак вучјака и шарпланинаца.

"За нас знају само попови који о слави дођу да освештају славски колач и трпезу. За оне који се декларишу као држава - ми постојимо само на бирачким списковима", наводе Тасићи.
У селу, у двадесет домаћинстава, живи педесетак Срба, од којих је већина млађа од 30 година.

Они покушавају да опстану као и манастир Убожац, на који свакодневно гледају.



Пише: Неђељко Зејак
Извор: Срна

Припремиле: КМ Новине

2 comments:

  1. Манастир Убожац се налази у селу Горње Мочаре. Поздрав и исправите грешку.

    ReplyDelete
    Replies
    1. То смо преузели а навели и извор. Ако можете јавите се редакцији на "redakcija@kmnovine.com"

      Delete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине