Вести:

понедељак, 6. април 2015.

Украдене српске иконе са КиМ у рукама шиптарске мафије

понедељак, 6. април 2015. | КМ новине 0

Део икона опљачканих из 35 храмова Српске православне цркве на Косову и Метохији у марту 2004. године продат је на илегалном тржишту, пишу данас Вечерње новости.

Ретко је шта спасено. И то углавном оштећено.

Део новца који је зарађен од ових криминалних радњи, коришћен је, како лист наводи, и за финансирање тероризма.

Ове податке саопштио је италијански официр при Канцеларији за обавештајну везу Комитета за контролу царинских прописа у Светској царинској организацији Ћилуфо Гаспаре на седници овог тела у Бриселу.

Повод за ту седницу светских цариника била је операција "Одисеј", која је крајем марта вођена против кријумчара уметнина и културног блага у 43 земље света, а у овој тајној операцији учествовала је и Управа царина Србије.


До 2004-те су углавном само уништавали.
Последњих година, због нестабилне политичке ситуације и ратова на Блиском истоку и источној Европи појачане су крађе и кријумчарење уметнина и антиквитета, а тај процес прати и повећана тражња, али и све веће цене на илегалном тржишту културног блага у земљама западне Европе, објаснила је начелник нашег Одељења за царинске истраге Бранка Кнежевић.

Српска царина сарађује са Европолом, Интерполом и Унеском, који су јој управо послали информације о појачаном кријумчарењу културног блага из Ирака и Сирије, али и са Кипра, из Литваније и Русије.

Као пример заплене реализоване током акције "Одисеј" на територији Србије, помоћник директора Управе царине Огњен Пантелић наводи пример скупоценог античког ћупа откривеног на граничном прелазу Хоргош, који је откривен код једног бугарског држављанина.

Један Бугарин недавно је ухваћен како тајно преноси преко нашег прелаза ка Европи две иконе у дуборезу, чија је вредност на илегалном тржишту 5.000 евра.

Цариници су недавно на граничном прелазу Батровци, у "опелу" којим је путовао бугарски брачни пар, запленили око 50 предмета за које се сумња да имају антиквитетну вредност.
 

За непуне три године српски цариници су имали 24 заплене кријумчарених уметнина велике вредности.
Цариници су код шверцера, између осталог, пронашли и Јеванђеље из 1899. године, Библију стару четврт века, 78 археолошких предмета из ископина код Пожаревца, две виолине из 19. века и једну Харингову уметничку фигуру, чија је вредност између 30.000 и 50.000 евра.

Највише откривених и заплењених кријумчарених уметничких дела и антиквитета било је на граничном прелазу Хоргош код Суботице.



Извор: Агенције, Новости


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине