Вести:

Monday, August 14, 2023

Данас је почео пост уочи Велике Госпојине 28. августа

Monday, August 14, 2023 | Уреднички колегијум 0

Данас је почео пост уочи Велике Госпојине 28. августа За православне вернике данас је почео пост уочи празника Велике Госпојине 28. августа.

За православне вернике данас је почео пост уочи празника Велике Госпојине 28. августа.

Овај пост је најкраћи од четири годишња поста, траје две недеље, али је најстрожи.

"Лишавања и глад жалосте тело. Не обраћајмо пажњу на његову реакцију. О телу ћемо бринути само дотле док не смета души. Када се прохтеви тела увећају, ми не треба да попустимо. Безумне телесне жеље отварају врата за раскалашне жеље и дела. Ово нам изгледа мало невероватно. Међутим, то је дестилат богатог искуства Отаца Цркве који су то у пракси испробали небројано пута. Они који су исушили тело постом, савршено су знали корист коју је то имало за душу. Који заузда тело, може да влада и рђавим жељама. Који презире ситне ствари, бива побеђен од крупних! Који ратује са непријатељем у овом пролазном животу и трпи тугу и злопаћење тела, неће се бојати будућег Суда", речи су Светог Исака Сирина (из књиге "Подвиг у нашем животу").

Пости се на води, осим недељом, када су дозвољени уље и вино. На празник Преображења, 19. августа, на трпези се може наћи и риба.




 
* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се у потпуности ослања на подршку својих читалаца

Помозите наш рад



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине