Вести:

понедељак, 26. новембар 2018.

Зоран Влашковић: У трговинама у албанском делу Косовске Митровице рафови пуни српске робе, Албанци пљују Харадинаја

понедељак, 26. новембар 2018. | КМ новине 0

Обишли смо више главних тржних центара у јужном албанском делу Косовске Митровице да се уверимо има ли српских производа у њима и да ли икоме овде пада на памет да их уклони или пак запали.

#Kosovo #Metohija #Porez #Roba #Srbija #Carina #Albanci #Šiptari #Haradinaj
Зејтин на полицама албанских радњи

















Текст и фото: Зоран Влашковић




Више власника главних тржних центара у јужном, албанском делу, Косовске Митровице није помислило а камо ли покушало да уклони српске производе са рафова. Српски производи су као и сви други на видљивим местима и са јасним ценама.

Плазма 1,65 евра

Власници трговинских радњи, али и други Албанци купци, нису желели да се фотографишу за медије али су врло радо говорили о неразумној одлуци Рамуша Харадинаја о повећању таксе од 100 одсто за српску робу која долази из Србије коју је Приштина увела 21. новембра.

Производи Витал  такође свуда

-Нико нас није питао за такву луду одлуку Харадинаја. Харадинај треба да се ресетује и да се уразуми. Он никада није радио нити зна шта је рад. Све је стекао... Нека каже Харадинај која то албанска породица не храни своју децу српском плазмом за коју нема равна нигде у свету. Роба је највише и најбрже повезала Албанце и Србе после конфликта 1999. године, али Харадинај је све вратио за двадесет година уназад. – говори из даха средовечни Албанац са уљем ''Дијамант'' и млеком ''Моја кравица'' у цегеру, бар што се видело.


Моја кравица најтраженија

- Цело Косово је пшеницу добијало из Србије, а ето, од те пшенице и тог брашна албански пекари су правили најевтинији хлеб у региону. И бар 50 одсто Срба у северној Митровици купује леб из албанских пекара. Срби и дан данас добијају переце из пекаре ''код Јадрана'', па зар је то лоше. За ово је директан кривац Харадинај и он сигурно неће испаштати од тога. Испашатмо ми обични људи , а Косово је пуно сиромашних албанских породица. То Харадинај треба да зна - каже други Албанац скоро у центру јужног дела Митровице.

- На Косову је највише 15 Албанаца увозило робу из Србије. Тако има оних који су главни за увоз грађевинсног материјала, други су увозили прехрамбене артикле, трећи другу робу... И они сада највише губе а толико су добро сарађивали са српских предузећима што је било на обострану корист и на корист Албанаца на Косову. Сад је ово губитак за све а онај који је увео ову меру неће осетити ништа. Мени инспекција не сме ни да помене да уклоним српску робу са рафова. Живим од трговине 30 година и увек ћу имати српску робу – каже власник једног великог и богатог тржног центра у коме су до сада редовно куповали и Срби из северног дела града.


Росе има свуда

-Тај који пали и баца српску робу није при чистој свести – само то могу да кажем, каже један Албанац на наше питање да прокеменатрише паљење српских производа. 

-Албанци ће преко Бајгоре и Подујева уносити српску робу на Косово, носили је макар на леђима и коњима. Харадинај не заслужује поодавно то место где се налази. Ова одлука више погађа Албанце него Србе, каже један Албанац на самој каси једног великог тржног центра у јужном делу Косовске Митровице.




Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине