Вести:

Friday, August 3, 2018

Остатак доброг дела

Friday, August 3, 2018 | КМ новине 0

Председник је изјавио да ће по његовом предлогу Србија сачувати „добар део“ нашег народа на Косову.

#dobar_deo
Срби на барикадама на северу КиМ 2013. / Фото: Иван Максимовић


















Пише: Предраг Јакшић 



Ако одбацимо могућност да је овакав избор речи случајан и неспретан, јер случајно и неспретно не може да прича председник једне државе (посебно не у обраћању преко телевизије и у тренутку када тобоже трају некакви преговори о том конкрентном питању), можемо да урадимо анализу значења ових његових речи. Само из овог дела се јако добро види да је у питању чиста обмана.

Наиме, синтагма „добар део“ не значи апсолутно ништа и потпуно је субјективна, односно има искључиво субјективну вредност за онога ко је користи.

Да је, на пример, речено „већи део“ то би значило да је део који остаје „мањи“, што значи у најгорем случају бар један више од 50%. Да је речено „пола“, то је такође јасно. Да је речено „много већи део“ и то указује да је у питању део који је већи или нешто већи од 50%. Да је речено „скоро све“ то указује да је део који преостаје неупоредиво мањи. Да је речено „две трећине“, „трећина“, „четвртина“ или нешто слично, и то би такође јасно указивало на шта се мисли. Ово – „добар део“ – не значи апсолутно ништа, јер то може да буде и само један човек јер је председник недавно изјавио да ми немамо ништа на Косову па је и један метар земље добитак, што би значило да је тај један метар „добар део“ Косова јер ништа и немамо.

Другим речима, синтагма "добар део" ни нема свој опозитни појам, као што је на пример - "мањи део", "већи део", "исти део" или нешто слично.

Већ из овакве анализе по површини види се да је у питању чиста обмана - када се један озбиљан проблем постави сасвим намерно у фалсификован контекст, тј. у празне речи. Буквално у речи које су толико празне да не значе ништа и тиме ни на шта ни не обавезују онога ко их је изговорио. То би, тако, био један чист пример крипторијалити медијског садржаја.

Ако бисмо, пак, били упорни да пронађемо некакво значење у празним речима, а да то значење не буде тзв. учитавање, морали бисмо ову синтагму „добар део“ анализовати и у њеном другом лингвистичком значењу. Видели бисмо онда да би опозитни појам појму „добар“ (део) морао бити појам „лош“ (део). Даљом анализом бисмо појам „лош“ могли, помало неправилно, али смисаоно тачно, заменити појмом „недобар“ (не-добар). Тако бисмо дошли до тога да председник предлаже решење којим би Србија сачувала „добар део“ свог становништава са Косова, а не би сачувала „недобар део“ („лош део“). У том случају ове његове речи имају некакво значење и нису „празне“.

Ипак, јасно је да се у овом другом случају ради о „комплексу Бога“, где појединац, смртник, ментално оболео (ако ни од чега другог а оно оболео од гордости) преузима на себе право да одреди ко је „добар“ и тиме вредан „спашавања“ („чувања“), а ко је „лош“ („недобар“) па га ни не треба „сачувати“. Стога, уколико ове речи нису обмана, као у првом случају, већ, као у другом случају, имају значење и нису „празне“ речи јасно је да су сулуде.


Значи, председник је изговорио или празне или сулуде речи.

Како год, биле оне празне или сулуде, последице ће бити катастрофалне и то не само за тај „остатак“ ван тог „доброг дела“, већ за све нас, грађане ове државе која то више и неће бити уколико прихватимо ову "стратегију доброг дела".

А када бисмо још разложили шта би то све могле значити председникове речи: „сачувати“, „врзино коло“, „прекинути сукобе“, „заувек“... па замислите какве бисмо поноре ове сулуде медијске обмане тек онда поотварали.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине