Вести:

Monday, November 6, 2017

Држава из буџета подстиче бомбастичан наталитет Рома

Monday, November 6, 2017 | КМ новине 0

"Кућа у реновирању, нови прозори, фасада бљешти, кована ограда, кич већ виђен толико пута, испред два аутомобила, један џип, један ауди. Иза прозора без завесе види се Ромкиња испред огромног Тв-а, на Тв-у нека хистерија назови глумаца неке шпанске или турске серије"




Негде у Бачкој. Време садашње.

Радница Центра за социјални рад у послу преко главе. Не зна где удара. Социјализам на делу у свакој пори живота. (Не)радничка класа чека државна давања. Од 300 Рома остало је да се реши још пар њих који немају социјалну помоћ, надокнаду за (намерно невенчаног или фиктивно разведеног) самохраног оца/мајку, дечији додатак, инвалиднину, итд.


Радница одлази у комшилук Рома да се распита о његовом материјалном, социјалном и имовинском стању. Наилази на човека у раним шездесетим. Бивши социјалиста са дна каце, поштен човек, транзициони губитник, без посла и он и супруга, отац сина дипл. инжењера који нема посао. Социјалистички васпитан да сину држава треба да обезбеди посао дочекује службеницу ЦСР иза провидне ограде.

- Опростите, ми смо из Центра, ако имате пар минута. Ви сте комшија, па само да питамо колико тешко живи ваш комшија П.Л. Да ли му треба социјална помоћ?

- Ха, ја мислио ви код мене дошли, држава ме се сетила. Заиграло ми срце, јер сам увек био поштен према друштву. Супруга ми не ради, фирма пропала, ја не радим, син инжењер не ради, идемо сви на брање јабука када има посла, а Ви мене питате за комшију?! Како вас није срамота?! Видите ли ви моју, а видите ли његову кућу (док пита транзициони губитник руком показује на кућу комшије).

Кућа у реновирању, нови прозори, фасада бљешти, кована ограда, кич већ виђен толико пута, испред два аутомобила, један џип, један ауди. Иза прозора без завесе види се Ромкиња испред огромног Тв-а, на Тв-у нека хистерија назови глумаца шпанске или турске серије, они седе испред екрана, пуше и гледају. На њеним прстима по два златна прстена, око врата 10-так завијених и испреплетених златних ланчића.

- Опростите није императив, само смо питали, не морате одговорити. А чиме се бави комшија? - пита службеница.

- Чиме се бави? Па не бере јабуке. То је питање за неке друге. Одакле новац некоме ко нигде не ради?

Радница ЦСР одлази у зграду МЗ-а.

- Знам да сте ви волонтери, не замерите, али једноставно немамо код кога да се распитамо, а ви сте опет неки који познају људе у селу. Да ли знате П. он је Ром, живи тамо у...

- Знамо, знамо, што питате, одговара у глас пар волонтера - чланова Савета, помало погубљених у несвакидашњој ситуацији.

- Па поднео је захтев за социјалну помоћ, помирљиво и мало уплашено одговара службеница.

- Он и социјана помоћ? Знате ли шта он вози, како он живи? Госпођо, он је преварант, врачар, врача, жена и он саки дан су на пошти, подижу новац који им муштерије шаљу пост-нетом. Прича се свашта. Узор им је Ром из суседног места. Опасан тип, исто се обогатио врачањем, иако се сумња и на друге ствари. Не може ни врачка да донесе толики новац, а сви знамо шта доноси много и брзо. Био страначки пион ДС-а, па је преко њега ишла помоћ Ромима, грађевински пакети, у које се и он уграђивао. Данас купује ромске гласове за СНС. Носи торбицу пуну лове за гласове и вози џип. За овог нашег се прича да је рекао родитељима оболелог детета да га искључе са апарата у болници, и да ће оздравити, а дете је умрло после пар дана. Госпођо, он је преварант пун пара.

- Знам, знам, али молим вас да ово остане међу нама. Ја сам га одбила, он се жалио, ништа од имовине није на њему, аутомобиле не преводи, и два пута ми омбудсман враћа предмет. Каже мора, Ром је. Имамо страшан притисак. Наредба из Европе. Све ми то знамо и видимо. Па ја овде радим 30 година.



- Али имамо ми Рома, бескућник, живи од оног што му дају. Спава у некој рушевини. Дајте боље њему, а не овом кримосу. Изроде осморо деце из четири брака, то препусте држави и улици, а наши неће ни двоје деце, јер се боје да неће имати новца за патике и школовање деци. Од 300 Рома код нас, 200 је радно способно. Не раде нигде. Маркети поруче пре социјалних давања на стотине готових торти. Све се распрода за два дана. Купују прасиће, праве журке, и за пар дана све потроше. Неки ромски брачни парови имају и 20-так година, а на основу разних примања и лажног развода добију и по 40.000. Онда крену да краду кукуруз, 20 динара килограм. За два-три сата украде 100кг. у пољу. Не мора да ради за 1500 дин. дневницу, када за три сата украде 2000 дин.

- Знам за тог бескућника Ђ. сређујемо, нема ни личну карту. Биће то, али морамо и овоме.

- Имамо једног нашег ветерана. Рањаван два пута. Има два метка у стомаку. Није био ратни профитер. Бескућник, а има инвалиднину 4800. динара. Он, супруга и двоје деце.

- Знам за тај случај. Видећемо неку једнократну помоћ. Или бар 9 месеци, ипак су они радно способни.


Епилог:

Није ли Вучић експонент крака Америчке дубоке државе и Бриселских комесара, како му Центри за социјални рад, раде по налозима обудсмана и сорошоидних НВО које креирају ромску популациону политику, са намером да од Србије направе Циганистан, позитивним дискриминацијама + бомбастичним наталитетом код Рома.




http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине