Вести:

среда, 8. новембар 2017.

МТС кредит на Косову и Метохији више није могуће допунити у динарима

среда, 8. новембар 2017. | КМ новине 0

"Трансформисани" МТС на Косову и Метохији престао да рачуне својим припејд корисницима обрачунава у динарима и увео нову валуту, евро.

МТС кредит на Косову и Метохији више није могуће допунити у динарима


Опште изненађење настало је јуче када су, претежно на киосцима и у трговинским радњама, корисници МТС-а били онемогућени да допуне свој рачун на до сада уобичајен начин. Постпејд корисницима МТС-а је динар, као валута плаћања, укинут још 28. августа.

Разлог су промене које је МТС увео у свој рад на територији Косова и Метохије а које су предвиђене Бриселским споразумом. Овај мобилни оператер је једини који је добио дозволу за рад. Привремену, са ограниченим бројем претплатника и по условима какве би имао било где у иностранству, у овом случају "према законима и уставу тзв "републике Косово".

Радница киоска у улици Краља Петра у Косовској Митровици и сама је видно изненађена одвраћала кориснике МТС-а који су по навици код ње свраћали како би допунили кредит за свој мобилни телефон. Апарат којим је пружала ову услугу, одузет јој је. Изненађење није било мало ни код корисника од којих су се неки и више пута враћали са истим захтевом или питањем о каквој се то промени ради.

И сама је против тога и не само изненађена већ и разочарана што из дана у дан власт гаси по једну институцију државе Србије и претвара је у квази-институцију косовских сепаратиста, помажући и практично да заживи тзв "република Косово".

"Јутрос сам човеку допунила кредит, ништа, нормално као и сваки пут. Али видим нешто се ови из поште мувају ту около и долази један од њих и каже ми - више ти овај апарат не треба" прича изненађења продавачица за КМ Новине. Радник поште јој је узео апарат и рекао да од сада ту услугу може да пружа телефоном. Подиже телефон слежући раменима као да говори о нечему што се ње више не тиче.

Слањем поруке на одређени број, могуће је пружање услуге али не и у динарима. Износ који корисник жели да уплати ограничен је на најмање 2 евра. На некима од места где су корисници ове мобилне телефоније допуњавали рачун, трговци ову промену доживљавају не тако страшном и тврде како је "и даље све исто". Ограничење је на два, три, четири или више евра али не и на пола, тако да износ мора да буде округао а на рачун корисника ће бити уплаћен износ у динарској противвредности евра према дневном курсу НБС. Услуга је отприлике идентична какву би корисници добили било где у иностранству пре него она коју могу да добију на територији остатка Србије.

Срби на Косову и Метохији живе у окружењу у коме нису у могућности да утичу на одлуке од животног значаја и све што могу јесте да приме вест да нешто више није као што је било пре подне, већ да је од овог поподнева другачије. Атрибути српске државности у покрајини се гасе из дана у дан. Многи не могу да се помире са тим. Трговац из Звечана који је у свом локалу такође пружао ову услугу до јуче, од данас је у потпуности прекинуо са тим, а уместо образложења љутито одговара псовкама упућеним политичарима.

Наравно да не може све да буде "исто" иако је остављена делимична могућност регулисања рачуна припејд корисника. Психолошки ефекат који се јавља дубоко указује на раскидање везе матичне државе са својим народом што ни емотивно ни душевно није лак отрпети посебно када се дешава оваквим темпом.

Занимљиво је да о овом догађају ни један локални ни државни медиј није јавио.


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине