Вести:

Monday, July 4, 2016

Откривени спонзори и организатори свеправославног сабора на Криту!

Monday, July 4, 2016 | КМ новине 1


На грчком острву Крит 21. јуна ове године, у близини места где се одржава први Васељенски сабор православних цркава у овом миленијуму (без руске и још неколико православних цркава) организован је велики протест против васељенског патријарха Вартоломеја.

На грчком острву Крит 21. јуна ове године, у близини места где се одржава први Васељенски сабор православних цркава у овом миленијуму (без руске и још неколико православних цркава) организован је велики протест против васељенског патријарха Вартоломеја. #Sabor, #Krit, #pravoslavni, #Svepravoslavni, #Ekumenisti, #izdaja, #vera, #katolici, #papa,


Ношен је транспарент на којем се патријарх Вартоломеј оптужује за издају. Учесници протеста су се окупили испред полицијског кордона који је затварао пут према православној академији Крита у тренутку док су се према Сабору кретали аутобуси и возила са члановима црквених делегација. Неко је из масе, држећи у рукама икону Свете Тројице, на грчком језику повикао: „…Патријарх Вартоломеј је издајник! Сабор је издаја!“. О позадини овог догађаја у овом броју пишу и руски новинар Игор Романов и Владислава Романова у тексту Стратешка идеја Васељенског патријарха Вартоломеја – Њујорк-трећи Рим.
Свему је претходио позив Васељенског патријарха упућеног свим православним црквама света, да учествују на Сабору, где су као званичне теме кандидована питања брака, поста и заједничког представљања у епархијама у САД, и земљама такозваног Комонвелта, попут Аустралије.

Буџет овог Сабора износио је 2,5 милиона евра, од чега је 1,5 милиона дошло из САД (пола од добротворних прилога америчких Грка, а пола из америчког невладиног сектора), што је и потврђено из Америчке архиепископије (отац Александар Карлуцос у изјави за руску агенцију РИА).

Мада је оспоравана више пута објављена информација у грчким медијима да је новац посредно донирала америчка влада, чињеница је да су поједини донатори и сами директно на буџету владе САД. Многе америчке компаније дале су значајне попусте за учеснике пута на Крит, а све се правдало чињеницом да Академија (православна академија на Криту, где се одржава сабор) не би могла да обезбеди интернет за 500 људи(!) – чланова делегација. То је за њих учинила америчка компанија Wинд, која ради и за америчку владу, позната и као неслужбени „дистрибутер информација“ за потребе америчких служби.

Америчким донацијама изнајмљивана су возила, плаћени су возачи за све дане Сабора, здравствене услуге, осигурања, па чак и монтирање нових клима уређаја у прес-центру! За мере безбедности бринуле су приватне компаније за безбедност, од којих су две америчке. Грчка полиција ангажовала је велике снаге за одржавање реда, како учесници протеста не би ушли у део где се одржавао Сабор.

Чим је почео са радом, Сабор је већ је првог дана одобрио текст спорног документа „Мисија Православне Цркве у савременом свету“. Према мишљењу добро упућених, у питању је документ „екуменске садржине“. Патријарх Вартоломеј је у свом говору, формално изразио жаљење због одсуства четири Цркве (посебно велике Руске православне цркве) и обратио се званичним представницима „других цркава“ (очигледно мислећи на присутне римокатолике), рекавши: „…Ми смо заједно путовали у богословском дијалогу, екуменистичкој сарадњи и нашој спремности да реагујемо на теолошке поделе из прошлости и глобалне изазове нашег времена“. Тако је основаност страховања православне јавности да се иза овог Сабора нешто друго крије, постала оправдана.

Наиме, још 2009. године, васељенски патријарх Вартоломеј, састао се са председником САД Бараком Обамом и том приликом, у званичном делу, тражио од њега да посредује код турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да помогне поновно отварање Богословске академије на острву Халки, у медитеранском делу Турске. Упућени кажу да је то Обама са задовољством прихватио, тим пре што му је предстојао одлазак у Турску. Уследило је још састанака. Али, у незваничном делу састанка, отворена су друга питања, па су извори у Вашингтону сазнали да је остарели васељенски патријарх тражио сву помоћ и заштиту Америке, а за узврат, понудио „тесну сарадњу са западним црквама“. Ово се никако није допало врху Руске православне цркве, али је то патријарх московски мудро прећутао. Али…

Убрзо је избила на видело истина: као државна секретарка САД, Хилари Клинтон је током свог четворогодишњег мандата (2009 – 2013) имала чак четири лична сусрета са васељенским патријархом Ватроломејом. Одушевљена оним што је договорила са њим, писала му је: „…Била је част сарађивати са вама током мог мандата на положају Државног секретара. Заједно, ми смо урадили пуно на промоцији међу-религијског и међу-етничког разумевања … Желим Вам сваки успех и срећу у будућим подухватима!“

Ваља подсетити да је Барак Хусеин Обама преузео функцију 20. јануара 2009, а само три месеца касније одлази у некадашњи грчки кварт Фанар у Истамбулу да посети Вартоломеја! Потом Џон Кери преузима дужност 1. фебруара 2013, а 21. априла посећује Вартоломеја. Руски извори помињу и две посете које је патријарх васељенски Вартоломеј имао и са Билом Клинтоном у време бомбардовања Србије 1999. године, где ниједном речју није поменут терор НАТО пакта над хришћанима, православцима, Србима. Шта то онда васељенски патријарх ради и у ком правцу иду његове активности?

Чињеница да је Руска православна црква одбила да дође на Крит (мада је претходно помагала у организацији скупа), говори јасно да је ово највеће свештено лице у православном свету негде скренуло у правцу који свакако више годи западним хришћанским црквама него православљу у целини. Али, није то обично скретање. Све говори да влада САД и њене вечно антируске струје, имају снажну потребу да Русији из руку одузму доминантну улогу у православном свету. Укратко, циљ старе хладноратовске Америке је да Русији „украде“ што више помесних православних цркава и тиме ослаби руски утицај у свету. Да ли им васељенски патријарх у томе помаже свесно или га је старост учинила погодним за манипулацију?

Подршка коју му дају остале православне цркве, упућује на закључак да је Вартоломеј опасан манипулатор. Овом “сабору“ придружила се и Српска православна црква. Њен патријарх и архијереји су опет издали Руску православну цркву, која је својим утицајем и спречила да УНЕСКО прими у чланство Косово, и тако спасила српске светиње и културну баштину.

Позивамо вернике Српске православне цркве, да организујемо демонстрације испред Патријаршије и да разјуримо владике који шенлуче по Србији и својим епархијама, путују блиндираним аутима, шмрчу кокаин и блудниче са монасима, које приморавају на блуд. Отерајмо ову гамад из наших цркава и манастира. Саберимо сву имовину и рачуне српског патријарха и српских владика. Нико од њих није дао ни пребијену пару за одржавање у животу гладних верника. Само је владика Порфирије, сада на служби у Загребу, згрнуо око 30 милиона евра, док је харао Републичком радиодифузном агенцијом. Отерајмо их.



Милица Грабеж / Таблоид





Извор: Таблоид    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

1 comment:

  1. НЕКА БУДЕ ВОЉА БОГА НАШЕГА ИСТОГ ЈУЧЕ СУТРА ДАНАС И У СВЕ ВЕКОВЕ КОЈИ СЕ НЕ МЕЊА ИСУС ХРИСТОС,СА ОЦЕМ И СВЕТИМ ДУХОМ АМИН!!!

    ReplyDelete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине