Вести:

Wednesday, July 20, 2016

ДСС КиМ: И затвореници из Гвантанама ће пре добити пасоше Републике Србије него Срби са Косова

Wednesday, July 20, 2016 | КМ новине 0

"Покрајински одбор Демократске странке Србије не слаже се са одлуком председнице странке Санде Рашковић-Ивић да Демократска странка Србије заједно са СНС-ом и ЛДП-ом формира локалну власт на Врачару".

Доласком на власт Српске напредне странке 2012. године, живот Срба на Косову и Метохији се у пуној мери искомпликовао. То се огледа пре свега у слободи кретања уз коришћење личних докумената које издаје Република Србија, што је накнадно потврђено Бриселским споразумом који је потписао Александар Вучић.
Илустрација: КМ Новине


ПОКРАЈИНСКИ ОДБОР
ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ СРБИЈЕ
ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Доласком на власт Српске напредне странке 2012. године, живот Срба на Косову и Метохији се у пуној мери искомпликовао. То се огледа пре свега у слободи кретања уз коришћење личних докумената које издаје Република Србија, што је накнадно потврђено Бриселским споразумом који је потписао Александар Вучић.

До доласка на власт Српске напредне странке Срби на Косову и Метохији са личном картом Републиком Срибије, са возачком дозволом Републике Србије, са регистарским таблицама косовских градова које издаје Република Србија могли су слободно да се крећу по целој јужној српској покрајини. Данас, онај ко има регистарске таблице са КМ и српску личну карту, а заустави га косовска полиција, рецимо у јужном делу града, ризикује затворску казну и одузимање возила јер се то коси са законима самопроглашене републике Косово. Слично је и са регистарским таблицама Приштине, Пећи, Призрена, Ђаковице, Гњилана…

Власт Српске напредне странке је изместила издавање личних карата, возачких и саобраћајних дозвола са територије Косова и Метохије у централну Србију да не би угрозила „државност самопроглашене републике Косово“. Тако да за лична документа Срби са севера морају да иду у Рашку, ови из Грачанице у Ниш, а из Косовског Поморавља у Врање. Са друге стране Влада Александра Вучића је дозволила да становници Косова и Метохије са личним картама, пасошима, возачким и саобраћајним дозволама, регисtарским таблицама које издаје непризната самопроглашена република Косова слободно могу да се крећу у остатку Србије.

Ова дискримнација српског становништва на Косову и Метохији, које чува симболе Републике Србије, још више се огледа кроз издавање пасоша. Срби са Косова и Метохије добијају пасоше које издаје Република Србија али са којима могу да се крећу једино кроз земље Евро-азијске уније док они не важе за одлазак у земље Европске уније. Када септембра месеца Европска унија дозволи житељима самопроглашене репубике Косово шенген визе онда ће српска популација једина на Балкану остати без права да са својим пасошима иде у земље Европске уније. Претпостaвља се да ће и затвореници из Гвантанама добити важеће пасоше Републике Србије за разлику од Срба са Косова и Метохије који су верни држави Србији.

У политичким кулоарима на Косову и Метохији чују се гласови да је добијање дозволе за отварање поглавља 23 и 24 Влади Александра Вучића одобрено уз његов пристанак да пружи прећутну сагласност за формирање војске Косова, отприлике на исти начин на који је устоличио Хашима Тачија за председника самопроглашене републике Косово иако се он још увек налази на потерници МУП-а Србије због убистава њених припадника.

Никакав споменик Цару Лазару не може да опере издаје српског премијера.

П.С.

Покрајински одбор Демократске странке Србије не слаже се са одлуком председнице странке Санде Рашковић-Ивић да Демократска странка Србије заједно са СНС-ом и ЛДП-ом формира локалну власт на Врачару. Ово тим пре, јер су општински одбори ДСС-а на северу Косова и Метохије, који су вршили власт у тим општинама, одбили кудикамо озбиљније, повољније, прихватљивије, издашније понуде Александра Вучића чији је услов био само један – да се не прозива због Бриселског споразума. Када су општински одбори такве понуде одбили, СНС је увела привремене мере у општинама на северу Косова и Метохије, и до дан-данас кршећи Устав Републике Србије овај диктаторски режим не расписује по закону обавезне локалне изборе.

Одбрана Косова и Метохије није само обавеза Срба са овог подручја, већ васколиког Српства и зато се са издајницима не могу склапати никави договори.

У Косовској Митровици
20.07.2016. године

Председник покрајинског одбора
Демократске странке Србије
др Ненад Којић


Извор: ФБ Репортер    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине