Вести:

Wednesday, June 29, 2016

На Видовдан - због постављања крста - 3.000 евра

Wednesday, June 29, 2016 | КМ новине 0

На Бадњи дан крст уклоњен маљевима, на Видовдан пресуда о казни за постављање.

Основни суд у Бијелом Пољу прогласио је кривим председника Српског националног савета др Момчила Вуксановића због обнове и постављања крста на спомен-обележје мојковачким јунацима на Бојној њиви, поводом стогодишњице славне епопеје! Вуксановић је кажњен новчано са 3.000 евра, јављају "Новости". #Мојковачка, #Битка, #Мојковац, #на, #Гора, #Крст,

Основни суд у Бијелом Пољу прогласио је кривим председника Српског националног савета др Момчила Вуксановића због обнове и постављања крста на спомен-обележје мојковачким јунацима на Бојној њиви, поводом стогодишњице славне епопеје! Вуксановић је кажњен новчано са 3.000 евра, јављају "Новости".

- Ово је слика и прилика данашње Црне Горе. Нисам изненађен што је она дошла на Видовдан! Жалићу се, али не због изречене казне, већ због истине. Када је то обележје подигнуто на њему је било хришћанско знамење - крст, али су га вандали уклонили - каже за “Новости” др Вуксановић.

Споменик су вандали “очерупали” и са њега уклонили две месингане плоче на којима је било исписано: “Ми смо пали да би Црна Гора и Србија живјеле”, као и назив одбора који је подигао споменик. Пријаву против Вуксановића поднео је председник општине Мојковац, Дејан Медојевић који је ранија саопштио да је "Српски национални савјет, мимо свих прописа ове државе, самоиницијативно и у нерадне дане, без обавјештавања надлежних из локалне управе, извршио интервенцију на спомен обиљежју јунацима Мојковачке битке на Бојној њиви.

Наиме, на позивници коју је СНС доставио Медојевићу, види се крст кога није било на деценијама старом спомен обиљежју на Бојној њиви. Медојевић је упутио писмо предсједнику СНС-а Момчилу Вуксановићу у коме га је упозорио да је, за овакве поступке, Законом о спомен обележјима запрећена казна затвора до три године. Саопштење објављујемо интегрално.

“У години када Општина Мојковац и Држава Црна Гора активно ради на припреми обиљежавања значајног јубилеја – 100 година од Мојковачке битке, два пута се суочавамо са непријатностима а тичу се незаконитог, противправног и самовласног поступања са спомен обиљежјем – Спомеником јунацима Мојковачке битке на Бојној Њиви.

Наиме, у јануару текуће године, од стране непознатих починилаца, неовлашћено су скинуте двије плоче од бронзе које су се налазиле на каменом споменику. Наведени чин је предмет рада надлежних органа Црне Горе.

Дејан Медојевић
У међувремену, Скупштина Општине Мојковац донијела је Програм подизања спомен обиљежја („Сл.лист ЦГ – општински прописи бр.10/2015), којим је, сагласно члану 50 и 52 Закона о спомен обиљежјима, дат статус спомен обиљежја објектима који су подигнути на територији општине Мојковац након 15.11.1971.године, међу којима је и Споменик јунацима Мојковачке битке на Бојној Њиви. Према Закону о спомен обиљежјима („Сл.лист ЦГ“ бр.40/2008), носилац заштите и одржавања спомен – обиљежја је општина.

О другој непријатности смо, од стране Комуналне полиције, обавијештени и то да је непознато лице или више њих у периоду од 11.09. до 13.09.2015.године, неовлашћено измијенио – дорадио спомен обиљежје јунацима Мојковачке битке на Бојној Њиви.

Поштовани, изненађује сазнање (након пријема мејла у коме нам, осим признања да сте направили наведену интервенцију на споменику, шаљете и фотографије прије и након, како кажете „обнове спомен-обиљежја“) да сте се, мимо свих прописа ове државе, одважили да самоиницијативно у нерадне дане, без обавјештавања надлежних из локалне управе, извршите интервенцију на наведеном спомен обиљежју. Претпостављам да ни скуп који планирате и на који ме позивате нијесте пријавили надлежнима у роковима предвиђеним законом.

Заштита спомен обиљежја обезбијеђена је и одредницом да се њихова измјена, дорада, измијештање, замијена и уклањање може вршити искључиво по прописаном поступку, тј.поступку за подизање спомен обиљежја. Такође, нијесте испоштовали ни умјетничко ни архитектонско рјешење овог споменика. Напомињем да је казненим одредбама Закона о спомен обиљежјима („Сл.лист ЦГ“ бр.40/2008) запријећена казна за овакво поступање – казна затвора до три године.

Као одговорно лице испред Општине Мојковац, залажем се – и залагаћу се , да све радње које представљају било какав вид кршења правних и моралних начела и норми добије свој епилог пред надлежним органима Црне Горе”, наводи се у Медојевићевом писму Вуксановићу које су пренели црногорски медији.

др Момчило Вуксановић (лево)
Из Српског националног савјета најавили су да ће сјутра, “са благословом епископа Никшићко-будимљанског Јоаникија” обавити освештање “обновљеног спомен обиљежја јунацима славне Мојковачке битке који падоше за крст часни и слободу златну”.

Да се ни друга страна није прописа видело се на Бадњи дан ове године, када је пре 100 година црногорска војска испољила нечувен пример саможртвовања, победивши далеко технички и бројно надмоћнују војску Аустроугарске империје. Уместо ''правних средстава'' очигледно да су радили маљеви, што се види и са фотограгије на којој су планинари и припадници планинских јединица Војске Црне Горе, који су се фотографисали пред спомеником пирликом марша на Бадњи дан, а на коме опет нема крста.

Својим суграђанима коју су оскрнавили споменик мојковачким јунацима, на несвакидашњи начин одговорила је неформална група „Мојковачка омладина“ упркос опструкцијама, притисцима и претњама полиције.

На платоу бившег „Јаловишта“, обележила је, како су казали, на свој али искрен начин, стогодишњицу Мојковачке битке и тиме одали почаст свим учесницима најславније битке, која је симбол братске љубави.

Уз транспарент дуг 100 метара, као симболику на 100 година које су прошле од битке на Мојковцу, на којем је исписано „Они су пали да би Црна Гора и Србија живјеле“, и „бакљаду“, чланови неформалне групе уз присуство многобројних грађана, увеличали су Бадње вече.

Натпис који се видео надалеко могли су видети и путници са магистрале према југу, али и даље према северу државе.

Млади Мојковчани су целог дана трпели притиске да одустану од своје идеје, али нису поклекли.




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине