Вести:

Wednesday, April 27, 2016

''Нечисто'' и на гласачким местима на КиМ: Претили, отимали, намештали, крали...

Wednesday, April 27, 2016 | КМ новине 0

У рано јутро Срби у колонама пролазе крај статуе краља Милутина да обаве своју грађанску дужност.

"Нечисто" и на гласачким местима на КиМ: Претили, отимали, намештали, крали...

Не само у Грачаници, већ широм Косова шаљу готово идиличну слику. Само да је реч о Уставом загарантованој слободи грађана да бирају, а не о последици притиска и уцена иза којих треба да уследи победа напредњака.

На такав закључак упућују апели опозиције, а на размишљање наводи и чињеница да је са првим резултатима запуцано на кућу потпредседника ДСС-а Славише Ристића у селу Јагњеница код Зубиног Потока. У кући је било 12 чланова породице Ристић, укључујући и малу децу. Срећом, нико није повређен.

- Позвао сам полицију, али искуство ми каже да се неће ухватити починиоца. Верујем да је у питању политичка позадина, јер ни са ким нисам био у сукобу. Противник сам власти и отворено сам је нападао. Мислим да је оружани напад на моју породицу нека врста опомене - каже Ристић за "Вести".

Чудан осећај

- На гласачким местима је била лоша атмосфера. Раније се осећао изборни дух, расположење код грађана, било је српских застава, жамора... Сада ни српске заставице, само ознаке Оебса и то упадљиве. Све је подсећало на изборе у дијаспори, каже за "Вести" мештанин Грачанице.

Патриотски блок (ДСС и Двери) саопштио је да се у Косовској Митровици догодила "велика изборна крађа у организацији СНС", да је нерегуларно било још и у Звечану и општинама Косовског Поморавља, и затражио понављање избора.

- Једне те исте особе гласају више пута на различитим бирачким местима, приликом гласања се не користе се УВ лампе и спрејеви, не траже се личне карте, члановима бирачких одбора који нису из СНС-а се прети да морају да ћуте о крађи, параполицијске снаге из редова СНС-а прете грађанима да гласају за ту странку. На изборном месту број 5 у Митровици је примећено да је одређени број Срба гласао под албанским именима - наведено је у саопштењу.

На гласачке спискове, редакцији "Вести" се пожалило више Срба са Косова, а један је казао да на сумњу наводи чињеница да су имена његових познаника који традиционално гласају за социјалисте изостала са бирачког списка ( а до сада су увек без проблема гласали).

- Ту је било уцена, а на бирачким местима су били само представници владајућих странака, и тек негде неко из опозиције. Наша странка није имала посматраче, а под изговором да Оебс дозвољава само три члана комисије. Имамо информације да је била отворена крађа приликом бројања гласова у Рашкој, што смо чули од чланова радног тела РИК-а - каже Ристић.

Из редова радикала, Звонко Михајловић из Штрпца, истиче да је смањен број изборних места утуцао на излазност.

- Ови избори су показали спону између власти у Београду и Приштини, тако што је средствима из косовског буџета финасиранма кампања СНС. Месец дана пре одржавања избора, у Штрпцу је дељен грађевински материјал, а такође велики број Срба овде је на виртуелном платном списку косовског буџета, у коме се воде просветни радници и тако примају плату. Све то недвосмислено наводи на закључак да је било куповине гласова, тврди Михајловић.

Јелена Петковић



Извор: Вести    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине