Вести:

Monday, April 25, 2016

Дик Марти: Неки сведоци на Косову су већ убијени!

Monday, April 25, 2016 | КМ новине 0

Специјални известилац Савета Европе упозорио је да су "неке особе", које су требале да сведоче пред новим судом за злочине ОВК, већ убијенe.

Специјални известилац Савета Европе упозорио је да су "неке особе", које су требале да сведоче пред новим судом за злочине ОВК, већ убијенe.
Дик Марти / фото: Агенције




Специјални известилац Савета Европе Дик Марти упозорио је да су "неке особе", које су требале да сведоче пред новим судом за злочине такозване "ОВК", већ убијенe. Мартијева изјава уследила je дан пошто је код Глоговца убијен Бедри Цури, наводни сведок новоформираног суда за злочине шиптарских терориста.

"Заштита сведока је највећи проблем. Имамо информације да су неки већ убијени како би се заташкали трагови злочина", рекао је Дик Марти, преноси шиптарски дневник Бота сот.

Тело Бедрија Цурија пронађено је код Глоговца. Неименовани извори у Приштини тврде да је Цури, некадашњи припадник такозване "Ослободилачке војске Косова", био сведок тужилаштва за процесе који ће бити вођени пред судом за ратне злочине шиптарских терориста ОВК у Хагу.

Цури је, током сукоба на Косову, био припадник 114. бригаде тзв., "ОВК" назване "Фехми Ландровци", а директни надређени био му је Ајваз Бериша, терориста познат и под ратним надимком "командант Тигар". Бериша је после рата био саветник у министарству трговине шиптарских сепаратиста са Косова, професор на факултету за физичку културу, а сада је конзул у Франкфурту.

Цури је убијен хицем у главу, недалеко од школе у селу Горња Коротица.
 
Дик Марти је, истовремено, упозорио на "неспособност" Еулекса и УНМИК-а да заштите сведоке на Косову и спрече цурење информација.

Проблем заштите сведока пратио је једина два суђења командантима терористичке "ОВК" пред Хашким трибуналом, па су Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај ослобођени због "недостатка доказа" после ликвидирања готово свих сведока. А само у случају против Харадинаја, наводно, убијено је најмање пет сведока.

О проблему заштите сведока Савету безбедности УН у неколико наврата жалили су се главни тужиоци Трибунала, Карла дел Понте и Серж Брамерц.

Специјални суд за злочине шиптарских терориста, тзв., "ОВК" формиран је на основу извештаја Дика Мартија о везама кључних команданата терориста са злочинима и организованим криминалом. Очекује се да оптужнице буду подигнуте до краја године.


///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Напомена: Ова вест уређена је на основу званичне вести РТС-а, државне телевизије Србије. Неопходно је поменути да је ова агенција изоставила да означи шиптарске терористе као такве, укинула знаке наводника или барем скраћеницу "тзв." (такозвани) испред назива шиптарске терористичке организације "Ослободилачка војска Косова" а на крају текста их назвала "албанским герилцима". Све неправилности уредили смо на начин како доликује а вама препуштамо да донесете суд и оцену будућег односа према зликовцима који су починили најстрашније злочине над Србима и положају преосталих Срба на Косову и Метохији, који ће оваквим ставом државе бити изграђен.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине