Вести:

понедељак, 25. април 2016.

Синод БПЦ о изменама у предсаборном документу о односу према другим хришћанима

понедељак, 25. април 2016. | КМ новине 1

Озбиљне замерке на један од докумената, назван «Однос Православне цркве са осталим хришћанским светом».

Озбиљне замерке на један од докумената, назван «Однос Православне цркве са осталим хришћанским светом».
Патријаршија Бугарске православне цркве  



Данас, 21.04.2016, Свети Синод у саставу од 9 архијереја, на челу са Његовом Светошћу Бугарским патријархом Неофитом је одржао редовну седницу, на којој су се расправљала питања и документа, која се односе на предстојећи Свеправославни Сабор, који је планиран да се одржи на острву Криту у периоду од 16. до 27. јуна о.г. На седници су присуствовали Синодски епископи: Врачански Калиник, Сливенски Јоаникије, Великотрновски Григорије, Ловчански Гаврило, Пловдивски Николај, Доростолски Амвросије, Варненски и Великопреславски Јован, Неврокопски Серафим и Русенски Наум.  Одсуствовали су Синодски епископи: Видински Домицијан, за Сједињене Америчке Државе, Канаду и Аустралију Јосиф, Плевенски Игнатије, Старозагорски Галактион, Западно-Средњеевропски Антоније.

Свети Синод је размотрио писмо Ловчанског митрополита Гаврилу, са приложеним потписима свештеника Ловчанске епархије о односу према тексту под називом “Однос Православне цркве са осталим хришћанским светом” – део докумената, предвиђен за разматрање на Великом и Светом Сабору Православне цркве, који ће бити одржан на Криту између 16. и 27. јуна ове године.  Такође, Свети Синод је размотрио  писмо Пловдивског митрополита Николаја, с приложеним потписима 240 свештеника из Пловдивске епархије у знак подршке  израженом мишљењу Ловчанске епархије о горе наведеном документу.

Након гласања о питању потребе за изменама у предсаборном документу “Однос Православне цркве са осталим хришћанским светом” Свети Синод је усвојио следеће мишљење:
~~~~~~~~~~~~~

У погледу тачке 4 документа “Однос Православне цркве са осталим хришћанским светом” у Православној Цркви се под “јединство свих” увек подразумевало да они који су пали у јерес или раскол, прво морају да се врате у православну веру и докажу послушност Светој Цркви, а затим, кроз покајање, могу да буду прихваћени од стране Цркве.

У погледу тачке 5.: “Савремени билатерални теолошки дијалози … имају за циљ да поврате “изгубљено хришћанско јединство … “.

Треба да се прецизира да Света Православна Црква, која је једна и јединствена, никада није изгубила јединство у вери и заједништву у Светом Духу између хришћана и да ће то трајати до краја света, како је Господ је рекао да «је врата пакла неће надвладати» (Мат.16: 18), то заједништво ће заувек остати.

У погледу тачке 6., тачке 16. и других:
Осим Свете Православне Цркве нема других цркава, а јединство са јересима и расколима да се назове последња “црква” је богословски, догматски и канонски потпуно погрешно.

У погледу тачке 12.:
У тачки 12. израз да је «при одржавању богословских дијалога заједнички циљ свих коначно успостављање јединства у правој вери и љубави» је потпуно неправилно и неприхватљиво, зато што треба да се прецизира и истакне да се враћање правој вери односи на јеретике и расколнике, и ни на који начин се не тиче Православне цркве.

Хвала Богу да је Бугарска православна црква 1998. године изашла из Светског савета цркава, чиме је изразила неодобравање његове делатности, јер не може да се учлани у једну организацију, у којој је сматрана «једном од многих или огранком Јeдне цркве, која тражи начин и бори се за своју обнову кроз овај Светски савета цркава. “


Један је Господ, једна је Црква, како се каже у Символу вере.
~~~~~~~~~~~~~~

Тако изражено мишљење ће бити представљено и утврђено као неизмењив став БПЦ-БП у погледу текста «Однос Православне цркве са осталим хришћанским светом» на Великом и Светом сабору Православне цркве на Криту 2016. године.

ДЕКЛАРАЦИЈА свештеника од Ловчанске епархије за учвршћење СТАВА Ловчанског митрополита Гаврила о припремним документима Сабора

01 април 2016, Ловчанска митрополија
Данас у храму „Св. Петка“ у граду Тројан Ловчански митрополит Гаврило је одслужио свету Пређеосвећену Литургију. После службе Његово Високопреосвештенство је организовао свештеничку конференцију за свештенослужитеље из Тројанског округа. Разматрана су различита питања, која се тичу богослужбене и душеспасоносне делатности свештеника из округа. На крају на конференцији свештенства Тројанског духовног округа Ловчанске епархије непоколебљиво и једногласно је подржана Декларација свештенослужитеља Ловчанског духовног округа, донета 23.марта о.г. у погледу става епархијског архијереја Његовог Високопреосвештенства Ловчанског митрополита Гаврила о текстовима докумената, које ће разматрати Велики и свети сабор Православне Цркве, који ће се одржати између 16. и 27. јуна о.г. на Православној академији на острву Крит, и то у погледу озбиљних замерки на један од докумената, назван «Однос Православне Цркве са осталим хришћанским светом».

Прилажемо Декларацију и Писмо-Став Његовог Високопреосвештенства Ловчанског митрополита Гаврила.


Д Е К Л А Р А Ц И Ј А

Свештенослужитеља Ловчанског духовног округа

Ловчанска епархија Бугарске Православне цркве

Ми, доле потписани свештенослужитељи Ловчанског духовног округа Бугарске Православне Цркве – Бугарска Патријаршија, одржали смо  23.03.2016 г. у граду Ловеч свештеничку конференцију, после које

ДЕКЛАРИШЕМО: подржавамо у потпуности став епархијског митрополита Његовог Високопреосвештенства Ловчанског митрополита Гаврила, послат Његовој Светости Бугарском патријарху Неофиту, Председнику Светог Синода БПЦ, у писму бр. 61 од 11.03.2016. год., у погледу текстова докумената, који ће бити разматрати на Великом и светом сабору Православне цркве, који ће се одржати између 16. и 27. јуна о.г. на Православној академији на острву Крит, и то озбиљне замерке на један од докумената, назван «Однос Православне цркве са осталим хришћанским светом».
Сматрамо да ова наша декларација треба да се пошаље Његовој Светости Бугарском патријарху Неофиту, Председнику Светог Синода БПЦ, од Његовог Високопреосвештенства Ловчанског митрополита Гаврила и да се објави у медијима.
——————————–——————————–——————
За Његову Светост
Неофита
Патриарха Бугарског
Председника
Светог Синода БПЦ
гр. Софија
ВАША СВЕТОСТИ,

Добили смо Ваше писмо бр. 197 од 02.03.2016. год., у којем нам шаљете послане одобрене текстове, који треба да буду предложени на разматрање  Великог и светог сабора Православне Цркве, који ће се одржати између 16. и
27. јуна о.г. на Православној академији на острву Крит. Одлука да се пошаљу текстови је донета на заседању Св. Синода 06.02.2016. год., прот. бр. 4 – пун састав.


Нажалост на заседању 05.-06.02.2016. год. смо из озбиљних здравствених разлога били одсутни. Сматрамо да је Наше архијерејско право и дуг да упутимо Наше озбиљне замерке на један од докумената, назван «Однос Православне Цркве са осталим хришћанским светом».

У погледу т. 4.:
У Православној Цркви под «уједињењем свих» се увек сматрало да они који су пали у јерес или раскол, треба прво да се врате у Православну веру и покажу послушност Светој Цркви и тек кроз покајање могу да буду примљени у Цркву.

У погледу т. 5:
Цитирамо: „Савремени билатерални богословски дијалози … ће имати за циљ да поврате „изгубљено хришћанско јединство”…”

Треба напоменути да се у Светој Цркви никад није изгубило заједницу хришћана и да ће тако бити до краја света, како је Господ рекао да је врата пакла неће надвладати (Мт. 16:18) и да ће ово заједница бити вечна.

У погледу т. 6, т. 16 и др.:
Поред Свете Православне Цркве нема других цркава, већ само јереси и расколи, и то што се последње називају “цркве” потпуно је погрешно теолошки, догматски и канонски.

У погледу т. 12:
У тачки 12 речено да је “у вођењу теолошких дијалога заједнички циљ свега коначно успостављање јединства праве вере и љубави” је потпуно погрешно и неприхватљиво, јер се мора разјаснити и нагласити да се повратак правој вери тиче јеретика и расколника и ни на који начин се не тиче Православне цркве.

Хвала Богу да је Бугарска православна црква 1998. године изашла из ССЦ,  чиме је изразила неодобравање Његове делатности, јер не може бити члан неке организације у којој се сматра да је «једна од многих или као огранак Јединствене цркве која тежи и бори се за њену обнову кроз Светски сабор».
Један је Господ, једна је Црква, као што се каже у Символу вере.

Ваша Светости, ако ови текстови не буду кориговани, ми ћемо озаконити једно јеретичко учење и праксу за прихватање јеретика и расколника, а да они не постану истински чланови Једне Свете Православне Апостолске Цркве.



Препоручујемо се Вашим светим молитвама и остајемо Вашој Светости брат у Христу,
+ ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Разјашњење:

Документа за сабор су одобрена од представника Помесних православних цркава на предсаборском заседању у Шамбезију (21. до 28. јануар 2016. год.) у циљу да документа буду приказана на Свеправославном сабору на Криту у јуну 2016. год.

У мес. априлу 2016. год. Св. Синод БПЦ-БП треба да размотри ова документа и сва остала питања, повезана са учешћем БПЦ на Свеправославном сабору.


Извор: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=201851



Извор: ЕРП у егзилу    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Честитам браћи Бугарима. Код њих се још види Православни Дух. Браво!!!!!

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине