Вести:

Wednesday, June 24, 2015

Поднели резолуцију о прекиду преговора Србије и ЕУ!

Wednesday, June 24, 2015 | КМ новине 0

KM Novine - Поднели резолуцију о прекиду преговора Србије и ЕУ Србија има пријатеље! Резолуцију о прекиду преговора Србије о чланству у ЕУ поднели забринути посланици Националног фронта Марин Ле Пен сазнаје “Данас” у круговима у Бриселу.

КМ Новине, вести са Косова и Метохије
Марин Ле Пен, више брине о Србији него сва њена власт
То су урадили преко своје новоосноване посланичке групе у Европског парламенту јер су, како истичу извори “Данаса”, забринути да Србија "не прође лоше као Француска".
Потписници овог документа, у који је Данас имао увид, јесу посланици Стив Бриоа, Доминик Билд, Софи Монтел, Миреј Д'Орнано, Емерик Шопрад.

У тексту се, између осталог, оцењује да се касни када је реч о напретку у преговарачким поглављима, "имајући у виду дубока неслагања између ЕУ и Србије око статуса Косова, око усклађивања са одредбама које се тичу људских права, као и око дипломатских и геополитичких односа са Русијом"...

Истовремено, констатује се да ће придруживање Србије Европској унији "угрозити односе између држава које су некада биле део Југославије и Русије", те се позива да "преговори о приступању Србије ЕУ буду без одлагања заустављени", а председнику ЕП Мартину Шулцу се налаже да проследи документ Европској комисији, Европском савету и државама чланицама.

Како “Данас” сазнаје, са садржајем текста "упознати су српски министри и посланици".

Немања Тодоровић Штиплија, главни одговорни уредник портала Јуропиан Вестерн Балканс, каже за „Данас“ да су се формирањем новог посланичког клупа под називом "Европа нација и слобода" створили услови за веће институционално деловање деснице у Европском парламенту.

 
КМ Новине, вести са Косова и Метохије
Забринута за Србију, али искрено.
„Они сада много лакше могу деловати кроз систем, одборе парламента и остала тела. Као и у домаћим парламентима, ту је и већа минутажа која се у ЕП изузетно строго поштује. Клуб сада имају и већу могућност предлагања резолуција и осталих сличних аката које парламент може разматрати што на радним телима, што на самој пленарној седници. Посланик Шопрад је веома активан. Између осталог, 30. јуна ће у ЕП организовати округли сто "Србија, између Сједињених Држава, Европске уније и Русије. Шопрад је једини аутор предлога резолуције о Сребреници, иако су домаћи медији пренели да се ради о једној локалној партији из Новог Сада“, наводи Штипља.

Штиплија објашњава да је снага крајње деснице у ЕП заиста безначајна.

"Домаћа јавност често поистовећује крајњу десницу и евроскептике. У самом ЕП, који броји 751 посланика, постоје два посланичка клуба - евроскептични клуб Европа слободе и директне демократије Најџела Фаража са 45 посланика и новоосновани десничарски клуб Европа нација и слобода Марин ле Пен са око 36 посланика, чији број није коначан. Ове две групације су изузетно оштро супротстављене и њихово заједничко деловање је просто речено немогуће. Владајући клубови у ЕП, клуб Европске народне партије, клуб Напредног савеза социјалиста и демократа, заједно са клубом Савеза либерала и демократа за Европу има апсолутну већину од 481 посланика", указује он.



КМ Новине, вести, косово, ЕУ, метохија, Србија, новине, Мари, Ле, Пен,
Тако се то ради!


Али, с обзиром да је Штиплија дубоко наклоњен про-европском путу на коме је нашао своје изворе финансирања, српски народ ипак чини већину у односу на њега и власт. Са оваквим прилазним ставом ЕУ можда ће ова Резолуција ипак нешто значити посланицима који о томе одлучују. Ланац изазваних процеса којим би се овакав гест Марин Ле Пен подржао, и те како би значио у коначној одлуци о прекиду даљих разговора са ЕУ. Ми смо на потезу да дамо подршку овој мировној Резолуцији, у крајњу руку,  и о нама се ради. 



Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине