Вести:

понедељак, 25. мај 2015.

Хандке: Посјетио бих и Клинтона у затвору, али слободан је - нажалост

понедељак, 25. мај 2015. | КМ новине 0


Један од најбољих савремених писаца у Европи Петер Хандке изјавио је да га брине што више нико неће да отвори причу о злочину који је Запад учинио према Србима."Као да су сви у Њемачкој, Француској и другим земљама прогутали неку таблету за коју мисле да им је прочистила душу. Затворили су ту причу. Готово да ми је више пријао напад организованих група које су ме чекале пред Националним театром у Ослу /гдје му је уручена угледна `Ибзенова награда`/ од тог ћутања Запада", рекао је Хандке.

Говорећи о мотивацији да тако дуго остане посвећен одбрани "погрешно схваћеног и неправедно окривљеног српског народа" упркос притиску јавног мњења, Хандке је за београдску "Политику" објаснио да је Србија за њега била непозната земља, али да је он у једном тренутку "знао да је немогуће да само једна страна, један народ буде крив за све".

"За медије у западном свијету, Србија је била нека врста црне рупе...Упитао сам се шта се догађало са Србима у Крајини и БиХ, пошто су се нашли у другој држави и осјетили као грађани другог реда. Желио сам да ту допутујем и да заједно са њима све то осјетим", рекао је Хандке.

Аустријски писац, чија су дјела била обавезна литература на студијима књижевности на факултетима још крајем 20. вијека, истакао је за београдски дневник "Блиц" да данашњем свијету недостаје покрет отпора против фашизма.

"Фашизам, каквим га у историји знамо, може да се савлада. У то вријеме фашизма постојали су озбиљни покрети отпора. А, данас не постоји никакав покрет отпора", закључио је Хандке.

Он је оцијенио да политичари данас, умјесто да доприносе напретку, раде управо супротно - "отварају жаришта и онда манипулишу ровитим, напетим ситуацијама".

На питање како гледа на то што је сматран човјеком Слободана Милошевића, Хандке је одговорио: "Посјетио сам га у затвору. Посјетио бих и друге. Посјетио бих и /Била/ Клинтона, али он, нажалост није у затвору".
Извор: СРНА

Припремиле: КМ Новине

Share/Bookmark

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.