Вести:

Friday, March 13, 2015

Смењен владика Милешевски - Филарет: има наде да се ствари окрену набоље

Friday, March 13, 2015 | КМ новине 0

Владика Филарет разрешен је дужности епископа милешевског - преносе "Новости". Он се нада бољем.



Одлуку о његовој смени донео је јуче Свети архијерејски синод Српске православне цркве, који је заседао у Патријаршији у Београду. Епархијом милешевском до избора новог владике управљаће, као администратор, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Према сазнањима поменутог листа, владика Филарет разрешен је на основу извештаја који је доставила посебна црквена комисија, коју је Синод претходно формирао са задатком да испита све наводе на рачун епископа. Чланови овог тела недавно су боравили два дана у манастиру Милешеви, после чега су потписали извештај у коме се предлаже Филаретово разрешење.

Седници Синода, осим патријарха, присуствовале су владике зворничко-тузлански Хризостом и Узурпатор рашко-призренски Теодосије. Оба архијереја  су подржала предлог из комисијског извештаја и негативно су се одредили према Филарету.

Теодосије се сложио.
Иницијатива за његову смену, према информацијама "Новости", није потекла од њих, већ од митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који у четвртак
Амфилохије предложио.
није присуствовао заседању.

Јоаникију поверена брига  о епархији

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, коме је поверена брига и о милешевској епархији, синодску одлуку сачекао је у манастиру Куманица недалеко од Бијелог Поља. Владика се одатле упутио у Пријепоље, где је наложио да се владичански двор запечати и изврши преглед црквених књига и инвентара.

Има наде  да се ствари окрену на боље

Глас западне Србије  позвао је владику  Филарета који се јавио на телефонски позив. На наше питање како коментарише  вест о његовој наводној смени смирено је одговорио ,,Не желим да коментаришем  сада, управо сам се вратио из Београда и веома сам уморан . Желим да кажем да има наде да се ствари ипак промене на боље, али бићу Вам на располагању у понедељак, хвала што сте позвали" рекао је  Филарет.

Деценију ипо на трону

Епископ  Филарет на трону Милешевске епархије провео је непуних 16 година. У чин владике хиротонисао га је у београдској Саборној цркви тадашњи патријарх Павле. Филарет је рођен 1947. године у Борцима код Коњица (БиХ). Основну школу је завршио у родном месту, а Богословију у Београду. Замонашио га је патријарх српски Герман, који га је и произвео у чин јерођакона 1969. године.


Извор: В. Новости, ГЗС

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине