Вести:

понедељак, 6. октобар 2014.

Невини чамили у затвору

понедељак, 6. октобар 2014. | КМ новине 0

Двојица Срба, потпуно недужних, провело девет месеци у затвору.
 ...

"У затвору сам имао црну косу, а ево изашао сам са белом од муке. Цео случај је био монтиран, са лажним сведоцима", тврди Јовица Дејановић (54) из Прилужја, који је са Ђорђем Бојковићем (72) из Бабиног Моста девет месеци пролазио пакао оповргавајући оптужбе за силовање из 1999. за које их је теретило шиптарско тужилаштво тзв. "Косова".

Након седам месеци кућног, и три месеца судског притвора, шиптарски тзв "Врховни суд" је утврдио њихову невиност.

- Ја сам у тешкој депресији. Тешко ми пада јер сам чист и поштен човек, а доживео сам тешку трауму у животу. Хапшење, упропашћавање породице, протеривање из Приштине... Немогуће ми је сада да говорим о ономе шта смо доживели моја деца и ја. А њихова намера која је, то се зна - протеривање са наших вековних огњишта. Оптуживали су ме да ћу да побегнем, али сам им рекао да никада нећу бити избеглица и бегунац, јер немам разлога да то - испричао је у сузама Бојковић. 



Ниједан, један или двојица?

Према тврдњама адвоката Миодрага Бркљача, Албанка која је жртва, износила је током судског процеса крајње контрадикторне тврдње. Најпре је 1999. године изјавила да ју је силовао један човек, а девет година касније да су је силовала двојица.

Процес против Дејановића и Бојковића илуструје апсурдни рад шиптарског правосуђа и контрадикторне пресуде какве су, истина правно могуће, али се у пракси готово никада не доносе.

Двојицу Срба је тзв "Основни суд" у северном делу Косовске Митровице прво ослободио оптужби, да би шиптарски тзв "Апелациони суд" у Приштини ту одлуку апослутно променио прогласивши их кривим и одређујући драконску казну од 22 године затвора. Адвокат одбране Милорад Бркљач подсећа да је тзв "Основни суд" одлучивао на основу и сведочења и представљених доказа, а тзв "Апелациони" на основу списа.

- Судско веће у тзв "Основном суду" су сачињавале три судије Еулекса које су процениле доказе и изрекле ослобађајућу пресуду, да би тзв "Апелациони суд" који сачињава мешовито веће - два странца и један шиптарски судија, донело дијаметрално супротну одлуку. Немамо аргументе, али је очигледно да нешто ту не штима - каже адвокат Бркљач.

Ово су стварно невини људи, подвлачи он.

- А никада више не могу да се поврате због онога што им се догодило. Имају право на неку бедну новчану сатисфакцију и ништа друго. Они никада више не могу да поврате психички мир, здравље, стабилност, срећу у породици...


Јелена Петковић - Вести онлајн.рс

Опремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине