Вести:

Wednesday, September 10, 2014

Рамиз Црнишанин: Муфтија, паралелна власт у Новом Пазару

Wednesday, September 10, 2014 | КМ новине 0

Зукорлић и ексминистар без портфеља Угљанин приређују параду Зелене гарде. Само су им фалиле ознаке СС ханџар дивизије.

...

Поводом постављања плоче познатом ратном злочинцу и осведоченом фашисти, Аћифу Хаџиахметовићу – Бљуту, реаговао сам у неким медијима у августу 2012. године. Навео сам чињенице о злочинима које је Хаџиахметовић починио, због којих се не би требало и не би смело то радити, у земљи која баштини антифашистичке традиције. Плочу су поставили Есад Џуџевић (сада Џуџо), председник Бошњачког савета у техничком саставу, и Мухедин Фијуљанин, тадашњи државни секретар у министарству просвете. Плоча и данас стоји.
А ево, сада, две године након тога, муфтија Зукорлић и ексминистар без портфеља Сулејман Угљанин приређују параду Зелене гарде. Само су им фалиле ознаке СС ханџар дивизије, за коју је Аћиф регрутовао Бошњаке. Како то да је за Муратовића фес сада традиционална бошњачка капа, а чини дову (молитву) ономе који је ту капу забранио и хапсио оне који су се опирали да је скину? Имало је доста знакова и лепих ствари које су се могле приказати као перформанс, а не униформа ханџар дивизије.

Муфтија Зукорлић је најпре тврдио да је на Хаџету стрељано 2.500 Бошњака, сада је то свео на неколико стотина. Али нису тамо стрељани Бошњаци већ сарадници окупатора – полицајци, шпијуни, жандарми, гестаповци и други типа Зена Зукорлића, Хуска Дражанина, Лоренца, Хуса Рашљанина, Сабита Џанефендића, Ахмеда Даце и његових синова – официра СС дивизије „Скендер бег” и других под чијим су батинама подлегли Мањо Ћоровић, Рамиз Коца, Рада Петровић, Мехо Алибашић и други. Ту су и Клемперови командоси: Изет Пећанин, Џемаил Јабланичанин, Мехмед Осојац, Назим-Наки Чаровац, и други који су, под фереџама ушли у Пријепољу 1943. године и побили све рањенике и особље партизанске болнице. Ту су и они који су помагали Бику Дрешевичу да побије седморо Хамзагића и Аговића у Тутину октобра 1944. године. Да на Мађарама обеси Аличковиће и Шемсудина Мујезиновића. Ту су и капобанде које су пљачкале и палиле српска села. Ту су и остаци четничких банди као што су били: Стаљета, Гембеш, Перо и други, којих је било све до 1953. године, када су ликвидирани.

Такозвана Исламска заједница у Србији је параверска заједница. Ову заједницу је основао Сулејман Угљанин, који је довео Муамера Зукорлића. Пре тога је постојала Исламска заједница Србије на чијем челу је био рахметли хафис Авдулах Качапор, којег су Угљанин и Зукорлић прогласили шпијунима Удбе. У овој заједници, односно у њеним органима нема ни једног верника из џемата. Према Мединској повељи постоји, Заједница вјерника ислама. У тој заједници је основна ћелија Џемат, који делегира своје представнике у све органе заједнице. У исламу нема свештенства. То муфтија добро зна, али су се они конституисали у својеврстан бирократски апарат који ништа не оставља за Ахирет. Имају своје медије, обезбеђење, теретане, стрељане и друго. Они су довели вехабије којих никада у Новом Пазару ни у Санџаку није било. У свему томе, код грађана влада уверење да им виша власт здушно помаже.

Муфтија Зукорлић је постао паралелна власт у Новом Пазару која врши самовлашће. Заузима оно што сматра да јој треба. Бесправно гради и узурпира пола градског трга. Полиција се не меша. Пре неколико дана у Новом Пазару су боравили министар унутрашњих послова и директор полиције Србије и изјавили су да се неће мешати, односно да полиција неће асистирати када је реч о вакуфској имовини. А овде је реч о типичном самовлашћу које је забрањено у свакој држави. Полиција мора асистирати када је у питању спровођење одлука судова и других државних органа. Не може она прати руке као Понтије пилат над Христом. Уколико Угљанин и Зукорлић овако несметано наставе, нисам сигуран до чега ће то довести. Зато апелујем да судови и други државни органи одговорно раде свој посао, да тачно утврђују ко је баштиник и које имовине. Зграда у којој је сада факултет за исламске студије подигнута је 1935. године. У њој су биле смјештене: Шеријатски суд, Муфтијство, Срески меарифски вакуфски одбор, и Муслиманско добротворно друштво Мерхамет. Ја сам био питомац Мерхамета и то добро знам.

Адвокат у пензији Рамиз Црнишанин

Политика, НСПМ



Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине