Вести:

уторак, 16. септембар 2014.

О хороскопу - астрологији

уторак, 16. септембар 2014. | КМ новине 0

Међу занатима издвојили бисмо нека занимања која се отворено могу сматрати идолопоклонством. О астрологији нема потребе ни да се говори... - Хришћански философ Тертулијан (2‐3в.)
 ...

  Астролог поштује идоле чијим именима он оцртава небо и којима приписује сву Божију свемоћ, па тако људи више не сматрају да је неопходно обраћати се молитвама Богу, мислећи да нама управља неумољива сила звезда. Довољно је рећи да су ти идоли анђели богоотступници који су ступили у везе са женама, па и ове вештине су измислили, због чега их је Бог проклео. О, мудрости Божија, која достижеш до саме земље, о чему сведоче чак и они који нису схватили истину! Ево, чак и они прогоне астрологе, као и њихове анђеле. Рим и читава Италија забрањени су за оне који броје у звезде, као што је небо забрањено за њихове анђеле. Иста казна, тј. прогонство, одређена је и за учитеље и за ученике! Али, рећи ће нам неко да су и Христу дошли магови, тј. мудраци са Истока.

Нама је позната извесна блискост магије и астрологије. Значи, они који гледају у звезде први су објавили Рођење Христово, први су Му указали част. Тиме су, ето, они учинили Христу услугу. Па шта? Зар данашњим астролозима вера потиче од тих магова? Као да данашња астрологија потиче од Христа, као да они посматрају Христове звезде и по њима предсказују, а не звезде Сатурна, Јупитера, Марса и осталих мртваца сличних њима. Ствар је у томе што је та наука била допуштена само до Јеванђеља, а када се појавио Христос нико више не треба да тумачи ничију судбину гледајући по небу. 

 Оно злато, тамјан и смирна коју су магови донели и ставили крај колевке Господа, означавали су као некакав крај свештенорадњи и светске славе коју је требало да укине Христос. И несумњиво је да је њима по вољи Божијој дат сан у коме им је речено да иду кући, али не оним путем којим су дошли.

То треба схватити као знак да треба да напусте своју секту, а не да би избегли Иродово гоњење, јер он њих није гонио и није подозревао да су кренули другим путем, јер није знао ни онај пут којим су дошли, те према томе под путем треба разумети секту и учење. Због тога је маговима и било одређено да се отуд враћају другим путем.

Исто тако, и други вид магије којам се бави чудесима и практиковала се између осталог и против Мојсија (Друга књ. Мојсијева 7,11) Бог је допуштао само до Јеванђеља. Тако је Симон гатар, када се већ обратио у Хришћанство, хтео да формира секту ради „трговине ʺчудесима, у које је хтео да уврсти силазак Духа Светога полагањем руку, али су га апостоли осудили и одбацили (Дап 8,18 - 23).

Други маг, који је био уз намесника Сергија Павла, супротставио се Апостолима и за то је кажњен слепилом (Дап 13, 6 ‐ 11). Уверен сам да би иста таква судбина задесила и астрологе, да се неко од њих супротставио Апостолима. Као што смо видели, бављење магијом се кажњава, а астрологија је само једна врста магије, па и она подлеже истој казни.

После Јеванђеља све време се чује о посрамљеним софистима, халдејцима, заклињачима, гатарима и маговима. Гдје је мудрац? Гдје књижевник? Гдје препирач овога вијека? Зар не претвори Бог мудрост овога свијета у лудост? (1. Кор. 1,20).

Ништа ти не знаш, астрологе, ако не знаш да треба да постанеш Хришћанин. А када би то знао, онда би знао и то да се не треба бавити астрологијом. Сама астрологија би ти открила своју опасност, као што другима открива опасност помо у таблица. Нема теби дијела ни удјела у овој ријечи (Дап. 8, 21). Шта је Царству Небеском стало до тога што нечији прст или лењир лута по небу?ʺ

Из књиге: "Сујеверје - клањање ђаволу; Свети Оци о сујеверју - празноверју"



 Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине