Вести:

Thursday, August 14, 2014

Споменик убијеној деци у Гораждевцу за Шиптаре ''споменик српским зликовцима''?!

Thursday, August 14, 2014 | КМ новине 0

Шиптарске новине "Коха диторе" пишу: Дубоко на западу Косова, између насеља у којима живи српско становништво, налази се споменик подигнут особама које су начиниле злочине над Албанцима у посљедњем рату на Косову 1998-1999. године. Људи који су подигли споменик, описују те особе као живе мртваце".

 ...

Национализам се на овом споменику види преко натписа на самом споменику и заставе Србије која је постављена на металној огради.

"Није толико застрашујуће умријети, колико је застрашујуће живјети жив а мртав", пише на спомен-плочи, сведочи "Коха Диторе".

Слиједи и други ред, на основу изгравираних имена мушкараца и једне жена, којима је подигнут споменик, гдје пише "Жртве албанског тероризма".

Текст се завршава реченицом "Умрли сте бранећи нас".

Шиптарске новине "Коха диторе" са невиђеним и несхватљивим презиром пишу овакав текст о споменику на коме су, поред имена осталих жртава шиптарских терориста, и имена деце које су убили на реци Бистрици 2003. године!

Више је него занимљиво да тај текст нико од српских медија није пренео а преводе се разноразне баналне ствари попут изјаве несрећног младог српског фудбалера са КиМ, недавно.
Дакле, нико се у Србији није бавио оваквим говором мржње иако је од тога прошло годину дана. Догађаји који су уследили посебно помажу расветљавању слободног распиривања мржње и подстицања насиља над Србима који живе на Косову и Метохији.

Десет дана након ове објаве Шиптари кидишу на овај споменик и у току ноћи ватреним оружјем наносе штету споменику пуцајући у њега. У близини су пронађене чауре а тзв. "косовска полиција" је извршила увиђај...

Тешко је не повезати овај напад са бестидним и бескрупулозним писањем шиптарских новина о споменику убијеној деци. 

Мање од 24 сата пре тога непознатипочиниоци су оскрнавили српско гробље у Клокоту код Витине где је већ било порушено 27 надгробних споменика.

И на православим гробљима у Племетини и Милошеву, у општини Обилић, током претходне ноћи уништена су четири надгробна споменика и запаљена је капела, јавио је "КИМ радио".

Јуна ове године у Приштини је, у организацији ОЕБС-а, одржана конференција о говору мржње у медијима и "како против њега?".

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову Жан Клод Шлумберже рекао је да – „Говор мржње може да науди онима против којих је усмерен зато што подстиче дискриминацију, насиље и друга кршења људских права“.

Да ли из немоћи, по нечијој иницијативи али стало се у „одбрану права на некажњене нападе“ на Србе на Косову и Метохији. 

„Једино изражавање које представља директно позивање на насиље може да буде забрањено и да сваки остали говор, без обзира колико проблематичан или увредљивбио, не треба да буде предмет гоњења“. Ово су, иначе, речи Дуње Мијатовић из Србије која је и представница ОЕБС-а за слободу медија...

На тај начин је медијима на Косову и Метохији, пре свих шиптарским који су најмасовнији, потпуно дозвољено да лажу, подмећу, подстичу и указују на директне мете које треба подвргнути насиљу.

Не само да те мале и свакако- потпуно невине жртве и мученике са реке Бистрице, у тексту листа „Коха диторе“ нису поменули ни једном једином речју већ и додају: „Ово није једини споменик овакве врсте на Косову. Има много таквих. Међу највећим је споменик подигнут на сјеверној обали ријеке Ибар у Митровици, код главног моста који повезује етнички подјељене дјелове града“ пише Коха диторе а преноси ревносни портал муслимана са КиМ „инфо-кс.нет“ злурадо ишчекујући толико неопходне „промене у друштву“ за које медији сносе можда и највећу одговорност.
 


Припремиле: КМ Новине
 

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине