Вести:

четвртак, 14. август 2014.

Америчка војна консултантска фирма одговорна за Олују и такозвану ОВК сада ''ради'' у Украјини

четвртак, 14. август 2014. | КМ новине 0

Непосредно пре него што је постао део Л-3, МПРИ је обучавао припаднике Ослободилачке војске Косова, која је вршила масакре Срба и Албанаца, а командант америчких снага током косовске кампање 1998. није био нико други до Банц Кредок.
...


Фотографија: Генерални секретар НАТО-а, амерички генерал Банц Џон Кредок информише медије после састанка са немачким министром одбране Франц Јозеф Јунгом у Министарству одбране у Берлину (архивска фотографија)


  
Годину дана пре мартовског пуча у Кијеву 2014., америчко Министарство правде је склопило уговор са "Л-3 комуникејшнс", америчком војном консултантском фирмом са седиштем одмах поред Вашингтона, да обучава и профилише наоружана лица која ће деловатити заједно са снагама НАТО-а против њихове земље. Технички гледано, Л-3 је добила 178 571 долара у новембру 2012, а следећих 138,571 годину дана касније, да спроведе "Развој полицијских инструктора" у Украјини.

НАТО-ова веза са пројектом је осигурана, јер јединицу Л-3, која је специјализована за такву обуку, "Милитари профешенел рисорсис инк." - МПРИ (Military Professional Resources Inc. - MPRI), од 2010 године води амерички генерала Банц Кредок, бивши врховни командант НАТО-а од децембра 2006. до јуна 2009., после чега се, у 2010., прихватио "јавнијих" и "приватних" НАТО операција под маском МПРИ и под окриљем Л-3. Код федералне Комисије за хартије од вредности и тржиште (СЕЦ), Л-3 се води као фирма за"контраобавештајну делатност, заштиту од претњи и борбу против тероризма"-  део услуга које пружа. Л-3 је препуна бивших америчких војних генерала и других високих официра, укључујући неколико чланова управног одбора Л-3: генерала Ричарда А. Кодија, бившег подначелника Штаба Армије САД; бившег генерала са четири звездице Ен Данвуди, од 2008 до 2012 на челу Команде за материјална средстава Армије САД, и; генерала Хенрија Хју Шелтона, председавајућег Здруженог генералштаба од 1997 до 2001. и бившег главнокомандујућег Команде за специјалне операције.

Л-3, један од главних уговорних партнера Министарства одбране и обавештајних агенција, са приходом у 2013. од преко 12 милијарди долара, купила је МПРИ у 2000-ој години. Л-3 је формирана у 1997 од отписаних елемената Локид корпорације, а њен назив потиче од оснивача Френка Ланце и Роберта ЛаПенте (бивши запосленици Локида) и фирме за финансијске услуге Леман брадерс, која је помогла да се нова фирма заснује.

МПРИ је 1987. основао амерички генерал-мајор, са седиштем фирме на неколико минута вожње до Пентагона,  у Александрији (Вирџинија), и базама у: Њупорт Њузу, Вирџинија; Форт Левенворту, Канзас; Багдаду, граду Кувајт и Ријаду у Саудијској Арабији. МПРИ је озлоглашен због рада са хрватским снагама у 1994. години. Резолуција 713 Уједињених нација  је позивала на ембарго на оружје Хрватској, тако да је америчка влада хрватску војску упутила на МПРИ за обуку и стратегију. Обучене од МПРИ, хрватске снаге су покренуле операцију Олуја, у којој је више од 350 000 Срба било приморано да напусти своје домове,  хиљаде Срба убијено. Касније је неколико хрватских генерала које је обучавао МПРИ било оптужено за ратне злочине над Србима, али никада нису били осуђени на Међународном кривичном суду којим доминирају САД. (Неки од ових уговора су доступни овде: Mpri,Inc and Offices, Boards and Divisions Contract | DJJ05C1161)

Према књизи о плаћеницима Мајкла Ли Ленинга, босанска влада је убрзо после Олује, у мају 1996. године, ангажовала МПРИ, да реорганизује, наоружа и обучи њене оружане снаге. Трошкове по уговору су платиле друге државе, међу којима и Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Брунеји и Малезија, тако да уговор не може да се појави у јавном буџету САД, иако су, наводно, САД обезбедиле некакав надзор. Наоружање за Босну укључивало је 46000 пушака, 1000 митраљеза, 80 оклопних транспортера, 45 тенкова и 840 комада лаког противтенковског оружја. Да уведе то наоружање у босанску војску и да обучи њене снаге, МПРИ је послао пензионисаног армијског генерал-мајора Вилијама Бојса, донедавно команданта америчке 1. оклопне дивизије, и тим од 163 америчка војна ветерана.

Непосредно пре него што је постао део Л-3, МПРИ је обучавао припаднике Ослободилачке војске Косова, која је вршила масакре Срба и Албанаца, а командант америчких снага током косовске кампање 1998. није био нико други до Банц Кредок. Кредок је од 2002. до 2004. служио као виши саветник за војна питања секретара Рамсфелда - током предвођења и егзекуције "шок и страхопоштовање" у Ираку.

Као врховни Командант НАТО-а у Европи, Кредок (други с лева) посетио је манастир Дечане марта 2007. године. О томе више можете прочитати ОВДЕ
Неки од уговора из Министарства правде о "полицијској обуци" и другим активностима су доступни јавности, иако се званични називи уговора вероватно разликују од стварних активности. Уговори са Министарством одбране, Обавештајном агенцијом Министарства одбране, НСА и ЦИА и даље леже у мраку. Новац по украјинском уговору МПРИ можда долази директно од украјинске владе, из средстава САД или других земаља НАТО-а, или од приватних корпорација и украјинских олигарха. Као и код Блеквотера, предност за САД и НАТО-а у извођењу обавештајних и паравојних операција под "Приватно" се огледа у томе што је веома тешко ући у траг таквим тренутним активностима.

После Наранџасте револуције коју је организовала ЦИА, а како се види из јавних података, МПРИ је од 2005. добио 192 уговора од Министарства правде САД за послове у Украјини, од којих су 55 уговора од 2010. године, када је Кредок преузео контролу.

Ови уговори покривају веома широк опсег: 1.1 милиона долара у 2008. за реализацију "Пројекта за борбу против корупције"  Миленијум челинџ корпорејшн; 892 857 долара у 2010. да спроведе " eCustoms" пројекат Државне царинске службе Украјине, и; 12.000 долара у 2005. за ИТ у Министарству унутрашњих послова Украјини.

Као што Ланинг примећује у својој књизи, Л-3 је, као члан Њујоршке берзе, "направила зараду на савременим плаћеницима доступним широј јавности". Ланинг цитира и оснивача Френка Ланцу: "МПРИ је компанија која расте и са добрим профитом и конкурентском предношћу, са којом се ниједан други тренинг бизнис не може упоредити .... "

Значајна пажња је посвећена последњим пројектима НАТО-а и САД у обуци и пружању подршке по источној Европи и Украјини - лекцији коју нам очита Л-3 / МПРИ, да више пажње треба посветити универзуму приватних консултаната, чије војне, обавештајне и сродне делатности јасно обликују операције и планове на терену.


Аутор: Данијел Зубов
Извор: US Military Contractor Responsible For Operation Storm Now Working in Ukraine | Analysis & Opinion | RIA Novosti
Превео: Александар Јовановић


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине