Вести:

Monday, August 25, 2014

Видео одсецања главе Џејмса Фолија вероватно превара

Monday, August 25, 2014 | КМ новине 0

Форензичка анализа потврђује резултат истраге „Инфоварс“-а: снимак је ратна пропаганда. 
...

Потврђујући „Инфоварс“-ову анализу од четвртка, британски форензичари су закључили да је ИСИС-ов видео одсецања главе Џејмса Фолија по свему судећи инсцениран „триковима с камером и вештом пост-продукцијом“. 
Међународна форензичка компанија која ради за полицијске снаге широм Британије налази, да „погубљење Џејмса Фолија може бити инсценирано, са стварним убиством ван погледа камере“, преноси „Телеграф“.

Стручњаци су приметили да се никаква крв није видела, иако је Фолијев џелат најмање шест пута превукао нож преко предела врата. Сам видео не приказује стварно одсецање главе, већ статичну слику која тобоже показује Фолијеву одсечену главу како почива на његовом телу.

„Ајмен Ал-Тамими, сарадник „труста мозгова“ Форум за Блиски Исток, напомиње да је ИСИС значајно побољшао своју видео продукцију у последњих неколико година“, како преноси „Инквизитор“. „Не би им било тешко да примене технике за лажно одсецање главе, а видео баш и не скрива начињене пропусте: и поред шест резова Џејмсовог врата, у видеу се не може видети нимало крви, а Фолијева реакција је у изразитом нескладу са оним што се дешава, кажу аналитичари.“
Овај моменат је истакнут и у нашој анализи – како је Фоли изгледао миран и сабран док је читао своју изјаву, и да је његово понашање потпуно у супротности са спознајом да треба да буде брутално погубљен.

Стручњаци су такође закључили да „блип“ на снимку сугерише да је Фоли погрешно прочитао део изјаве и да је секвенца морала да буде поново снимљена.

Из тога проистиче очигледно питање: зашто милитанти ИСИС-а, који су брзо стекли неславну репутацију због свог варварства и небриге за животе људи, нису једноставно одсекли Фолију главу, чему та инсценација ?
Једини логичан закључак, без обзира да ли је Фоли касније убијен или не, јесте да видео снимак није произвео и објавио ИСИС, већ западне обавештајне агенције,  да се користи као „casus belli“, повод за рат и војну експанзију на Блиском истоку.



Годинама смо исцрпно документовали како су видео снимци такозване Ал Каиде, Бин Ладенова и друга терористичка видео-пропаганда, у ствари продукција компанија које раде у име Пентагона и ЦИА-е.

Такође је откривен идентитет појединца који игра у тој инсценацији погубљења. То је Абдел-Маџед Абдел Бари, некадашњи репер из богате породице, који је напустио Лондон да би се борио у Сирији. Бари одговара профилу доушника британских служби безбедности.

Видео одсецања главе је искоришћен као „poster child“, да погура нови амерички војни напад на Сирију, осујећен прошле године, пошто се показало да су напад хемијским оружјем, за који је окривљена Асадова влада, по свему судећи извели побуњеници које подржава Запад.

Амерички званичници су изјавили да је „нови контекст“ за сукобљавање с ИСИС-ом успостављен објављивањем видеа са одсецањем главе Фолија. Тиме је Вашингтон у суботу сигнализовао своју намеру да припрема нови војни напад на Сирију.

Ми смо у нашој анализи истакли и неколико других фактора који јасно сугеришу да видео с Џејмсом Фолијем није оно што се хтело да буде, јер нема других милитаната који се обично појављују у снимцима одсецања главе, нема позивања на Куран и нема повика „Алаху екбер“ за време погубљења.

Погледајте нашу оригиналну анализу видеа одсецања главе Фолија, у видеу испод. Приметићете да видео не садржи снимак инсценације одсецања главе, која није приказана ни у оригиналном снимку. Ипак, Јутјуб је  делимично цензурисо видео обележавајући га са “offensive” (узнемиравајућим, мада реч има више значења – прим.прев.) и блокирао приступ корисницима који немају „account“ Јутјуба.

 

Аутор: Пол Џозеф Вотсон Извор: »Experts: James Foley Beheading Video Likely Fake Alex Jones’ Infowars: There’s a war on for your mind! Превео: Александар Јовановић


Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине