Вести:

Saturday, August 16, 2014

Промовисана књига Јована Дучића, ''Анексија БиХ и српско питање'', први пут штампана ове године

Saturday, August 16, 2014 | КМ новине 0



Промоција књиге Јована Дучића „Анексија БиХ и српско питање“, која је први пут штампана ове године у издању Удружења Требињаца "Јован Дучић" из Београда, одржана је у песниковом родном граду и месту његовог вечног почивалишта.

Вршилац дужности директора Архива Југославије, Миладин Милошевић, објашњава да је књига настала за време Дучићевог боравка у Риму, 1908. године, где га је послао тадашњи председник српске Владе Никола Пашић да ради на пропаганди против анексије БиХ.

"Он је написао брошуру и подијелио је парламентарцима не би ли утицао на њихову одлуку на не приме анексију БиХ. За садржај и локацију књиге није се знало, а нашао сам је у Народној библиотеци у одјељењу страних аутора. Услиједило је превођење и штампање, а ево и промоције овог великог дјела“, прича Милошевић.

Председник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ из Београда, Жарко Ратковић, каже да је штампање ове књиге био њихов допринос поводом обележавања 140 година од рођења Јована Дучића.

„Дучић је значајна личност не само у поезији, него и у историографији и дипломатији, а био је први амбасадор у дипломатији Краљевине Југославије. Ово дјело требало би да буде буквар за све дипломате, а ова анализа рађена прије 106 година и данас се може итекако употријебити“, казао је Ратковић.

Књига показује да је Дучић био врсни познавалац историје која му је била и интелектуална страст.

Брошура је први пут преведена 1993. године и објављена у часопису „Књижевност“, а оригинални рукописи писани су на италијанском језику.

Организатор промоције је „Центар за информисање и образовање“ Требиње.


С. Терзић

Е-трафика


Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине