Вести:

недеља, 17. август 2014.

''Једини туриста на Криму'' доказао да је област сада део Русије

недеља, 17. август 2014. | КМ новине 0

krim je rusijaПосета руског председника Владимира Путина Криму 13-14 августа изазвала је двосмислене реакције у међународној заједници.
... 

 Секретар за штампу руског Министарства иностраних послова истакао је да се област придруживала Руској Федерацији дуго, али ће коштати земљу много. У исто време, Мери Харф, портпарол америчког Стејт департмента, рекла је да је Владимир Путин "једини туриста на Криму", јер је туристичка индустрија области тешко погођена припајањем Крима Русији. Међутим, сам Путин је рекао, да: "Крим може бити јединствена област, која ће руском друштву пружити прилику да превазиђе последице грађанског рата, да заборави борбу против црвених и белих, што је била једна од најтрагичнијих страница у историји 20. века. "

Начелник Центра за стратешко планирања и прогнозе, Александар Гусев, сматра да је изјава председника на кримском састанку којем је био домаћин углавном упућена међународној заједници. "Наравно, овај састанак је углавном био упућен страним силама. Чињеница да је председник био домаћин састанка коме су присуствовали посланици, министри и премијер Дмитриј Медведев је веома значајна. Састанак је требало да руском друштву покаже да је Крим заиста део Русије и да морамо обратити посебну пажњу области", рекао је Гусев.


Према Гусеву, круже гласине да је Путин већ убедио Европу да одустане од југоисточне Украјине. Међутим, стручњак не верује у такве ствари. Говор председника Путина је био нека врста поруке свету, каже Гусев. Он је такође рекао да се међународна заједница већ помирила са чињеницом да се Крим прикључио Руској Федерацији. "Недавна изјава Мери Харф, портпарола Стејт департмента, у којој је рекла да је Владимир Путин једини туриста на Криму, била је прилично необична. Показала је да је питање решено", рекао је он. Истовремено, питање југоисточне Украјине руски председник једва да је дотакао, примећује стручњак.

Коментаришући западне санкције против Русије, Гусев је приметио да су мање болне него што можда изгледају. "Санкције се могу превазићи. Ми смо у стању да реагујемо на трећи круг америчких санкција. Наравно, може бити четвртог и петог. Сигурно да ће бити потребно неко време, али смо спремни за то. Претпостављам да би Европљани требало да о томе поново размисле. Већ трпе због своје политике. У ствари, сви они - политичари, бизнисмени и експерти - слажу се да су санкције биле контрапродуктивне. Ова ситуација је створила бројне проблеме. Ипак не мислим да ће се санкције потрајати. Неколико политичара из Швајцарске и Финске су тако рекли. Фински премијер је чак изјавио да његова земља неће наметати санкције Русији", рекао је Гусев.

Извор: "The only tourist in Crimea" proved that region is now a part of Russia | Vestnik Kavkaza
Превео: Александар Јовановић



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине