Вести:

Thursday, August 28, 2014

Самит НАТО-а у Велсу: Зашто Андерс Фог Расмусен?

Thursday, August 28, 2014 | КМ новине 0

Зашто андерс фог расмусен
НАТО ће, у септембру, одржати свој редовни самит 2014 у Велсу а њиме ће заседати Генерални секретар Андерс Фог Расмусен. Самит ће бити одржан у светлу рата на Блиском истоку и рата у Украјини.

...

Профил Андерса Фог Расмусена сугерише да је изабран у духу спровођењa плана ширења НАТО-а ка истоку и "обуздавања" Русије и у размишљању, чак и по ризик од европског или глобалног рата.

Андерс Фог Расмусен је разговарао са новинарима у Данској 15. августа и нагласио да ће се Алијанса фокусирати на своју спремност да се бави читавим низом претњи и будношћу НАТО-а. Расмусен је рекао да ће на самиту "усвојити Акциони план Спремност да бисмо били бржи и агилнији". Он је додао да лидери НАТО-а планирају да ојачају своје партнере из НАТО-а и њихове институције. Фог Расмусен је подвукао да успех НАТО-а зависи од свих савезника и адекватног улагања читаве Алијансе у безбедност и одбрану, посебно имајући у виду нову безбедносну климу створену Руским незаконитим радњама у Украјини.

"Безбедност је као осигурање: да би сте имали најбоље осигурање морате да платите "премијум" (врхунско). Ми се сада суочавамо са новом безбедоносном ситуацијом, а цена врхунског је порасла", рекао је он. Фог Расмусен, Данац, похвалио је Данску за своју садашњу и сталну спремност да допринесе и учествује у операцијама у Авганистану, на Косову и Либији, као пример "колективне НАТО одбранe".

Изјава оставља без даха, с обзиром да је закључак 25. самита НАТО-а у Чикагу, у 2012-те, да су операције НАТО у Либији током 2011-те биле су "тренутак из кога се учи и модел за будуће интервенције".

Ово тумачење улоге НАТО-а у Либији стоји у оштром контрасту, о томе како је виде тадашњи руски премијер Владимир Путин, Русија, као и многе друге државе чланица УН. На заједничкој конференцији за новинаре са тадашњим Данским премијером Ларс Расмусен Локеом у Копенхагену, Путин је нагласио да је НАТО прекорачио своју дозволу изван Резолуције 1973 (из 2011.) Савета безбедности УН о Либији.

Атмосфера између Путина и Ларс Расмусена Локеа била је видно напета. Тензији су вероватно допринели Путинова прошлост у КГБ-у као и сазнање да је Ларс Расмусен Локе прикупио милионе долара за подршку "муџахедина" и других УСА / НАТО креација у Авганистану током 1980-их.

Још један човек који би вероватно рекао "успорите мало", на изјаву генералног секретара НАТО-а Андерс Фог Расмусена о политици НАТО врхунског осигурања, јесте амбасадор Русије у НАТО-у, Виталиј Гручко. После неуспеха у преговорима Русије и ЕУ о Трећем енергетском пакету ЕУ, на састанку у Бриселу 2013., Гручко је навео:

"Најупечатљивија изјава овде у Бриселу јесте када је неко рекао да ако држите чекић, не треба да мислите да је сваки проблем који се појави нокат. Мислимо да свет има довољно могућности да се укључи у енергетску сарадњу и да осигура енергетску сигурност без употребе војно-политичких организација, као инструмената".

Аналитичари су тада упозорили да је догађај у години, у којој је дошло до неуспеха стратегије НАТО-а у Сирији, НАТО изазивање рата у Украјини, предвидиво као рад часовника.

Именовање генералног секретара НАТО-а прати прогнозе НАТО дугорочног планирања.

Један пример? НАТО је, за Генералног секретара, 1987-е именовао бившег министра одбране Немачке Манфреда Ворнера. По именовању Ворнера уследило је немачко уједињење 1990. Децембра 26. 1991, Совјетски Савез је био разбијен. Ворнер, Немачка, унутрашње односи Немачке, немачко-чехословачки а посебно немачко-руски односи су кључни елементи у овим дешавањима. Ворнер је умро од рака црева у његовој 59. години живота, 1994. Био је познат по свом скептичном ставу у погледу ширења НАТО ка истоку.

Данска и Фог Расмусен треба да одиграју кључну улогу у повезивању бивших совјетских република у Балтику, Летонији, Естонији и Литванији у Европску унију и НАТО. Андерс Фог Расмусен био је дански Премијер од 27. новембра, 2001. до 5. априла, 2009. Вековне блиске везе између балтичких држава и Данске су од кључног значаја. У клими глобалног рата против тероризма после 11. септембра, Фог Расмусен је морао да докаже да је вољан да укључи данске војнике у илегалном рату у Ираку. Штавише, дански судови одбацили су оптужбе данских тужиоца против Фог Расмусен по том основу, рекавши да су оне неодрживе пред тим судом.

Раскрилио се - Андерс Фог Расмусен / Фото: Ројтерс


Зато што је тако добро бити на страни победничког тима.

Данску лојалност према НАТО-у било је релативно лако предвидети, такође из историјских разлога. Данци су у свесни чињенице да је Данска имала "бесплатну вожњу" када је Немачка била поражена у Другом светском рату. Историјски архив показују да је тадашњи дански министар спољних послова Питер Мунк имао тајни састанак са немачким Рајсфирером (управитељ окупиране територије) Хајнрихом Химлером у Ростоку. Састанак је одржан у недељама пре "немачке инвазије". Мунков син је био познат као педофил и чекао га је затвор или још горе ако би пао у руке немачког тужиоца. Записи који су могли да докажу да је Мунк уцењен морали су делом бити спаљени, остали остају строго поверљиви до данашњег дана. Данске снаге режирале су само симболичан отпор када су немачке трупе покренуле операцију "Весербунг" и окупирале Данску и Норвешку како би "обезбедили њихову неутралност".

Данска застава се вијорила током прославе Дан Д 2014; "Не за државу, али због напора данских морнара током рата". Дански историчар Нилс Виум Олесен истакао је да вероватно они Данци који су знали за то доживљавају га као "пријатни неспоразум", јер је "тако добро да будете у победничком тиму".

Именовање Фог Расмусена је био јасан сигнал за проширење НАТО-а на исток, у супротности са условима договореним пре поновног уједињења Немачке. А то је - да не буде НАТО трупа у ниједној од бивших совјетских република, или чланица Варшавског пакта.


Самит у Велсу: новац Рокфелера против европског Котиненталног консензуса - рат или мир?

Самит НАТО-а 2014 у Велсу ће се без преседана одржати у сенци ризика од отвореног рата између НАТО-а и Русије, или ЦСТО (Организације савеза о колективној безбедности - Евроазијске уније под вођством Русије). Фог Расмусен је нагласио да је цена врхунског осигурања порасла. Он свесно занемарује да су чланови језгра НАТО-а, посебно САД, Велика Британија, са скоро апсолутном лојалношћу из Данске, произвели ратове у Либији и Сирији од 2007; рат у Ираку од 2000 или пре, (рат на Косову и Метохији и ратове у бившој Југославији - прим. преводиоца) као и рат у Украјини од 2012. Данска и Андерс Фог Расмусен су савршен избор, "јер је тако добро бити у победничком тиму".




Фог Расмусен са својим америчким менторима Бушом, Рамсфелдом, Обамом и Керијем.

Фог Расмусенова терминологија као генералног секретара НАТО-а у комбинацији са садашњим сукобом у Украјини, поставља нека принципијална питања:

Ко има користи од готово патолошки опсесивне, креаторима подржаних Рокфелеровим новцем, политике као Збигњев Бжежински. У својој најновијој књизи "Стратешка визија", саветник Обамине администрације тврди да Русија и Путин морају бити под контролом и изоловани а да Турска треба да игра кључну улогу за НАТО на Блиском истоку. Психолошки обучени посматрачи су уверени да је Бжежински опседнут поделом Русије на независне републике, а затим везивање Москве за континенталну Европу под Америчко-бритаском владавином.

Ко има користи од забијања клина у руско - континентално европске односе и провокацију трећег, велики европског рата путем субверзивно - створених недостатака на састанку у ЕУ - Руски енергетско-безбедносних захтева?

Хоће ли већи Континентално европски консензус против ратоборне политике, којим управљају Вашингтон и Лондон, да достигне довољни замах да спречи најгори могући сценарио? Фог Расмусенова преамбула на самиту НАТО-а у Велсу пре заговара рат него мир. То ће бити један од најважнијих самита Алијансе од када је основана 1949.



. . .

Аутор: Др Кристоф Лехман, независни политички консултант о сукобу и решавања конфликата и оснивач и главни уредник нснбц, искључиво за онлајн часопис "Нови источњачки изглед" (New Eastern Outlook).



Превеле и припремиле:  КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине