Вести:

Thursday, March 7, 2024

Премијер Словачке: Не видим ниједан разлог да признамо сепаратисте са Косова

Thursday, March 7, 2024 | Уреднички колегијум 0

Премијер Словачке: Не видим ниједан разлог да признамо сепаратисте са Косова

Премијер Словачке Роберт Фицо изјавио је да Словачка не види ниједан разлог да призна албанске сепаратисте са Косова и Метохије, као и да ће и убудуће бити у групи неколицине земаља које о овом питању имају исто мишљење.

Премијер Словачке Роберт Фицо изјавио је да Словачка не види ниједан разлог да призна албанске сепаратисте са Косова и Метохије, као и да ће и убудуће бити у групи неколицине земаља које о овом питању имају исто мишљење.
Роберт Фицо (Фото EPA-EFE/Szilard Koszticsak)

Он је за Танјуг рекао да је Словачка мала земља која се држи принципа да мале земље које немају наоружање и не решавају своје проблеме војним путем, могу само да се ослањају на међународно право.

"Ако имамо исто тако храбрости да кажемо да и у случају Украјине видимо кршење међународног права, онда и у случају Косова имамо храбрости да кажемо исто то. Зато ако остајемо на платформи поштовања међународног права, стандардима како треба да настане независна држава, у том случају се можете уздати у нас. Ми не видимо ниједан разлог да признамо Косово", рекао је он.

На питање да ли због тог става Словачка трпи притисак, Фицо каже да је већ навикао да, ако некада изговорите храбро мишљење и кажете истину, а не кажете оно што од вас очекују "либерални, прогресивистички медији", постајете предмет критике.

"Ја сам у политици од 1992. године. Ово ми је четврти мандат. Не устајем ујутру дрхтећи од страха, хоћу ли и пети пут бити председник. Захваљујући томе могу слободно да говорим и имам слободу свог мишљења. Ако би био неки притисак на нас, ја не видим разлог за промену мишљења, када је реч о признању Косова", рекао је Фицо.

Фицо је, говорећи о тренутној ситуацији у јужној српској Покрајини цитирао словачку изреку "Ко жели да се туче, палицу ће наћи" и рекао да се пуно прича о европској интеграцији, да су преговори Србије у току, као и да зна да је питање тзв. Косова тема која кочи цео процес.

"С друге стране прихватамо политичке одлуке и позивамо Украјину у Европску унију. Желим свакоме, ко жели да буде у Европској унији, да у њој и буде, али видим разлику када политичка одлука дође пре него што је земља спремна, и видим политичке одлуке које коче већ спремне земље, зато ћу се поново вратити на Србију и рећи ћу, за вас дефинитивно важи правило да ко жели да се туче, палицу ће наћи", рекао је Фицо.

Премијер Словачке: Не видим ниједан разлог да признамо сепаратисте са Косова
"Мртва стража" - војник словачког контигента КФОР-а на Газиместану 2009. године. (Фото: Иван Максимовић - Инстаграм страна)



Упитан да ли постоји могућност да се Словачка врати у мисију КФОР која је значајна за безбедност Срба на КиМ, Фицо је рекао да је са потпредседником владе и министром обране, Робертом Калињаком разговарао о деловању Словачке у иностранству.

"Дотакли смо се и ове мисије, а министар одбране ми је потврдио да уколико би Словачка била позвана, ми смо апсолутно спремни да идемо у ту мисију и да у њој активно учествујемо. Зато могу да кажем да ако можемо да ујединимо снаге у том духу, биће ми драго. Словачка ће се врло радо вратити у ову мисију", рекао је Фицо.


* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2024 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине