Вести:

Wednesday, November 1, 2023

Епископ Ксенофонт одговорио Никодиму Богосављевићу: Оче, зашто лажете?

Wednesday, November 1, 2023 | Уреднички колегијум 11

Епископ Ксенофонт одговорио Никодиму Богосављевићу: Оче, зашто лажете? Епископ епархије рашко-призренске у егзилу, владика Ксенофонт, реаговао је на наводе Никодима Богосављевића о њиховој преписци до које никада није ни дошло.

Епископ епархије рашко-призренске у егзилу, владика Ксенофонт, реаговао је на наводе Никодима Богосављевића о њиховој преписци до које никада није ни дошло.
Његово преосвештенство, Епископ епархије рашко-призренске у егзилу, Г.Г. Ксенофонт



Архимандрит Никодим Богосављевић је већ годинама уназад присутан на интернету где путем свог видео-канала на Јутјубу проповеда, беседи, саветује...

У видео обраћању објављеном пре три недеље, корисник ове платформе потписан као “Тодоровић”, упитао је Богосављевића; да ли се може очекивати емисија или “лајв” (укључење уживо) са владиком Максимом из егзила? Да ли Ви можете да начините такав корак? Мислим да би то био пун погодак. Молитвени поздрав.

Након што је узвратио поздрав, Богосављевић одговора: “Па, сумњам да би прихватио. Сумњам. Зато што сам ја писао и баш је Максим одговарао на тамо нека моја писанија, и онда сам ја написао књигу. Ја сам написао књигу о расколу владике Артемија, тог момента је то био раскол... остао је и сада, али ‘ајде, Господ ће то да снисходи. Ал’ су ми они то замерили... Сумњам да би прихватили. Ја сам контактирао био овога... Још није био изабран, или можда јесте био изабран за... Епископа рашко-призреснког, овај, Ксенофонт. Још када сам правио саборе добио сам његов број, он ми је одговорио “не познајем те”. Поруком. Не, не, не воли они мене”.

Богосављевић је наставио са својим тврдњама и наводима уобличавајући их тако да епархију рашко-призренску у егзилу представи као скупину која не поштује каноне.

Иначе, монаштво и верници ЕРП се и налазе у егзилу управо зато што су одбили да се повинују неканонским одлукама Синода СПЦ. Та одлука, коју је блаженопочивши Епископ Артемије јавности саопштио путем медија, изврнута је и употребљена као клевета како Епископ Артемије није у послушању Цркви, представљајући као ауторитативну управо на скупину у СПЦ која је са православног скренула путем свејереси екуменизма. У стварности би послушност њиховим одлукама представљала кршење канона у највећем броју случајева, нарочито по свим питањима од највеће важности за живот Цркве док је ограђивање од екумениста и папољубаца управо гажење свих канона. А о њима (канонима), један епископ СПЦ веома привржен екуменској покрету, је и рекао раније да их “можете окачити мачку о реп”.

Та, онда усвојена клевета, и данас се злоупотребљава у народу што представља и случај о коме је овде реч.

Богосављевић је затим поручио својим пратиоцима да питају било кога из ЕРП у егзилу да ли би они то прихватили настављујући да инсистриа на “неодговарајућим потезима владике Артемија”.

Архимандрит Никодим (Богосављевић)

Вероватно је на тај начин ово обраћање и дошло до Епископа рашко-призренског у егзилу, владике Ксенофонта, који је брзо и одговорио а одговор преносимо у целости:

Оче, зашто лажете да сте са мном били у контакту и да сам Вам ја одговорио: "не познајем Те" ?

Никада са Вама ни ријеч нисам размијенио, ни лично, ни писмено, ни виртуелно.

Свакако, једно сте у праву, Ви сте обичан клеветник, порођен испод Амфилохијевог шињела.

Без Вашег покајања за клевете о нашем Светом Старцу, свакако да немамо о чему да разговарамо и преговарамо.

Од Господа Вам спасење,

+Еп. Ксенофонт


Овакав одговор би могао да изненади многе јер су, вођени чињеницом да Богосављевић оштро критикује екуменизам, уверени да је на исправном путу. На жалост, то није случај и много је доказа за то, коме они требају.

Наиме, КМ новинама се убрзо након првих оштрих критика упућених на рачун екуменизма од стране Богосављевића обратио младић и замолио за више информација како би разумео оно што му се догодило.

Мотивисан тако јавном критиком, младић се упутио манастиру, чији је тада игуман био Богосављевић, верујући да ће баш ту моћи да оствари своју дугогодишњу намеру, да започне монашки живот под духовним руковођењем игумана који тако јавно и храбро критикује свејерес екуменизма.

Срео се са Богосављевићем и са одушевљењем му испричао о намери са којом је дошао. На то је Богосављевић почео да замуцкује, окреће главу, на изненађење младића изустио неки полуразговетни одговор, нагло се окренуо и удаљио  избегавајући сваки даљи контакт.

Изненађен и разочаран младић је на разне начине покушавао да разуме зашто је један такав “храбар борац за истину” тако експресно одбио чак и да разговара а камоли да га прими га за искушеника.

За оне упућеније даља разлагања Никодима Богосављевића дала су јасан одговор. За своје тврдње, Богосављевић, као ни остали који клевећу и лажу о ЕРП у егзилу, никада не наводе аргументе. Из простог разлога јер не постоје аргументи који би тако нешто потврдили с обзиром да се уопште и не ради ни о каквом расколу већ о доследној привржености канонима, дакле самим темељима вере, на којима почива суштина православља.

Да напоменемо да је Богосављевић извесно време “раскол” владике Артемија “објашњавао” тумачењем сна једног верника! За сваког православног хришћанина, а камоли свештеника, тумачење сна је нешто што се у потпуности негира и одбацује јер је сан најпогоднији за сваку духовну заблуду. У православљу не постоји ништа као тумачење снова што се, у ствари, сврстава у ред са бајањем и враџбинама. Но, у недостатку реалних аргумената Богосављевић подилази неупућеном, још увек полусујеверном народу, подметањем снова које проглашава “виђењем” рачунајући да ће томе његов ауторитет дати тежину! На жалост, у некој мери се то и догодило.

Зато не чуди што је Богосављевић за многе и даље нејасан јер услед погубне ситуације у СПЦ и наклоности коју њени представници окупљени око београдске Патријаршије отворено гаје према екуменизму, верници се окрећу онима за које им се чини да проповедају праву веру. Знајући за то и користећи такво расположење у народу, појавили су се и они који под маском такве реакције, заводе народ “за Голеш планину”, то јест на криви пут.

Представљајући ситуацију у многоме на реалан начин, и то онај део ситуације који је народу ионако већ добро познат, ствара се представа о изузетној снази покрета крвивоерја. Истовремено се нуде искључиво погрешна решења која дају једино јалове резултате док се оно право, очувана вера светосавска, сваки пут оклевета како би се недовољно упућени збунили и одвратили од правог пута. А услед "непостојања решења" јављају се и јачају маловерје, сумња па и удаљавање од саме вере.

Они који од вере не одустају, као и они недовољно одлучни или храбри, исцрпљени тиме што “не могу да нађу решење”, одлазе код појединих свештеника за које им се чини да су “прави”, а који су и даље под београдском Патријаршијом, те се тако и сами сврставају у редове оних од којих су хтели да побегну. Тако се под маском одбране вере заправо залуђује, раслабљује а на крају умртвљује духовно а тиме и национално биће српског народа.

Укратко би то био и опис “духовне” мисије архимандрита Никодима Богосављевића.



 
* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању

11 comments:

  1. Ko je potpisnik ovog teksta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ненад СтојковићNovember 2, 2023 at 12:49 PM

      Помози Бог брате / сестро...праштај што ти одговарам ја бедник.Прво не знам како питаш ко је потписник овог текста а не да коментаришеш сам текст ( који је као и увек кад КМ новине нешто објаве истинит и више него неопходан) и друго постављаш питање о аутору текста АНОНИМНО?!? Чудно јел да? И не мање битно...пише ту доле испод сваког текста да се коментари остављају искључиво писани ЋИРИЛИЦОМ!!! Мислим да у данашње доба са свим овим АИ помагалима то и није неки проблем чак и да ниси ти упознат/а са нашим прелепим писмом.Свако добро од Господа и теби и твојим драгима и милима.Света Слога Србина Спашава

      Delete
  2. Да је аутор упознат са истином тј изјавама Оца Никодима у својим лајв емисијама о епархији ЕРП не би написао овакав текст јер није истина да је клеветао чак шта више напротив у много наврата је Б.П.В Артемија назвао као страдалника за веру са могућством Светости, пренео да епархија има благодати како прича народ као и препоручио да се иде тамо на литургије. Чак и ако гледамо ситуацију око тога да отац Никодим лаже, нико није узео у обзир то да је број који је добио можда био погрешан и да је он заиста послао ту поруку. Ова ситуација је злоупотребљена итекако. Ми који пратимо емисије знамо да наведено није истина и да је све извучено из контекста како к8ме одговара.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мени се чини да сте Ви индоктринисани његовим предавањем. како кажете да није истина да је клеветао када је рекао све ово што је рекао? како то није клевета рећи да је владика Артемије био у расколу? А шта је? како није клевета "тврдити" да је владика Артемије у расколу и то на основу нечијег сна??? И тај сан прогласити "виђењем"? Како? Шта то има са православљем? Понавља да је вл. Артемије у расколу, пише књиге о томе и сад неко каже како није истина да је НБ клеветао?... Можда нико није узео у обзир то да је број који је можда био погрешан али он децидно и недвосмислено наводи да се чуо, то јест дописивао са владиком Ксенофонтом и ни једног, јединог тренутка и не помињи могућност да се радило о погрешном броју али други треба то да узму у обзир? Ако би било тако онда би то правило морало да важи за све што неко изговори јер одакле њему информација, да ли је тај извор тачан, да ли је он добро схватио, да ли је добро интерпретирао... и тако у недоглед! То је потпуно бесмислено! Он је рекао да се дописивао са вл. Ксенофонтом и на то је добио конкретан одговор! Сада, после тог одговора, нека размишља да ли је или није био исправан број али оно о чему не мора да размишља јесте то да вл. Артемије никада није био у расколу! О томе лаже и то сасвим свесно, дакле - то јесте клевета.

      Delete
  3. Он је рекао јасно "за мене је то тада био раскол сада не мислим тако". Чак и кад је одговорио В. Ксенофонту на коментар он није рекао написао сам у књизи о расколу В. Артемија већ прогону (ту се види да је пазио како се изражава) иако је одговор владике Ксенофонт (тј део) био баш саблазњујућ бар за мене. Да се разумемо не причамо о времену о пре пар година. Причамо о садашњости. Зар се не молимо за једниство свих у истини? Човек се покајао очито. Покајање је дуг процес. Не браним га само сам реалан.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Поштовани, штета је што сте анонимни! Штета! Тако се евра не брани. овде морамо да реагујемо јер износите више него очигледне чињенице. НБ је јасно рекао " Ја сам написао књигу О РАСКОЛУ владике Артемија, тог момента је ТО БИО РАСКОЛ... ОСТАО ЈЕ ИСАДА, али ‘ајде, Господ ће то да снисходи." То је оно што се чује на видео снимку. Књиге које помињете већ унаслову садрже речи "Вл. Артемије" и "раскол". Да, тачно је да је пазио како се изражава и управо због тога и покушава да вернике доведе у заблуду помињући "раскол" а не прогон. нема ничег реалног поред овако очигледаних нереалности. Да, браните га али имате право на то. Само немојте покушавати да продубљујете заблуде и обмане али баш ничије.

      Delete
  4. Видите овако не би се мешао у нешто што не знам тј тврдио ево Господ је сведок. Годинама уназад епархију РП у егзилу називају "секташком због појединих мирјана који су навијачког духа и посебно сада у овој ситуацији доприносе уље на ватру, ликују и говре речи које се граниче са говором мржње. Такав став појединаца је на корак од прелесног зилотизма. На другу страну има доста епархиота који слушају лајвове оца Никодима и такође имају реалну слику, већ је дошло до немира и такво семење препирки може довести до раскола пастве. Такви појединци одвраћају од епархије сада осећам на својој кожи не бранећи оца Никодима већ истину.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Епархију ЕРП у егзилу од самог почетка прогона дрско клеветају да је секташка", "отпадничка" и тако даље а све су то лажи укратко појашњене у овом тексту. Типови "појединих верника" постоје и у оквиру скупине под контролом београдске Патријаршије па их нико не назива секташима а има и много горих примера. што значи да нико не назива ЕРП у егзилу "секташком" због овога или онога већ зато што желе да оклеветају оне који будући да нису одступили од праве вере ни за милиметар, остају живи сведоци да издаја вере није нешто што доноси време које би оправдало те измене, како покушавају да нас убеде, као што у јутарњим молитвама и кажемо: "беспочетна и вечна Светлости, у којој нема промене или сенке измене"! Дакле, клеветају их јер су у истини, и то је ејдини разлог.

      Delete
  5. Није реч о књигама, нити их помињем. Ја говорим шта је написао у коментару као договор В Ксенофонту. Да то стоји да је написао књигу пре о расколу нико то не пориче. Ја говорим о коментару где је рекао :"када сам написао књигу о прогону В Артемија. Уместо раскола је рекао прогон. Не читате шта пишем. Штета што су обрисани коменатри послао бих вам лично у ибокс о чему причам. Иначе ја заиста мислим да је било на корак до тога да се отац Никодим можда и извине али сада сматрам да је све отишло у погрешном правцу. Можда сам ја наиван али ето тако је како је. Свако добро

    ReplyDelete
    Replies
    1. Каква је сад ово лаж??? Нисмо обрисали ни један коментар! И какво је ово врдање? Час можда је број био погрешан, па није рекао "раскол", па добро ркао је раскол али овде али онамо није... Ви се констатно служите лажима исамо лажима! До сада смо толерисали ваше небулозе и поган коју сте овде просипали али од овог момента ако будете желели било какав коментар да напишете, мораћете да се представите редакцији и да оставите број телефона да можемо да вас позовемо и да проверимо ко то у ствари лаже овако обимно?!

      Delete
    2. А што се тиче његовог "извињења", не знам коме је оно потребно. Али нека буде да би некоме и значило нешто али суштински, извињење без покајања а покајање без промене, јесу "вера без дела".

      Delete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине