Вести:

Sunday, September 17, 2023

Марко Јакшић: Вучић не допушта организовање Срба изван Српске листе

Sunday, September 17, 2023 | Уреднички колегијум 1

Марко Јакшић: Вучић не допушта организовање Срба изван Српске листе
"(Вучић) не жели никакву јавну критику и сведочење о тежини ситуације на терену која је последица његових неспретних политичких потеза"

"(Вучић) не жели никакву јавну критику и сведочење о тежини ситуације на терену која је последица његових неспретних политичких потеза"
Др Марко К. Јакшић / Фото: Иван Максимовић



Организациони одбор Сабора Српског националног већа Kосова и Метохије саопштио је у петак да су шест домова културе на KиМ и Техничка школа у Kосовској Митровици одбили да уступе своје сале за одржавање оснивачке скупштине СНВ KиМ, која је због проблема са простором одложена 26. августа.

„Организациони одбор Сабора СНВ, 29. августа упутио је захтеве за издавање сале за одржавање Сабора Срба KиМ домовима културе у Грачаници, Зубином Потоку, Лепосавићу, Шилову, Штрпцу и Рани Лугу, као и Техничкој школи у Kосовској Митровици. Иако им је предложено шест термина за одржавање сабора, нису нашли могућност да позитивно одговоре на захтев СНВ. Зашто? Одговорила је само управа Дома културе у Зубином Потоку да нису у могућности да уступе своју салу, без икаквог образложења. Дом културе у Грачаници по други пут одбио је да уступи своју салу“, наводи се у саопштењу СНВ.





СНВ је у послатим захтевима апеловало на управе домова културе и митровачке Техничке школе да „имајући у обзир да, као део овог народа, осећају заједничку трагедију, скупе храброст и до 15. септембра позитивно одговоре на захтев за коришћење њихових великих сала у септембру или почетак октобра“.

„Овакво стање не треба да чуди, управници свих домова културе, као и Техничке школе државни су чиновници, а Вучић је забранио било какво српско политичко организовање на KиМ изван Српске листе. Он не жели никакву јавну критику и сведочење о тежини ситуације на терену која је последица његових неспретних политичких потеза, а неки тврде и договора са Аљбином Kуртијем. Вучић одговорност пребацује на ‘бивши режим’ у чије време на северу KиМ није била KПС, у породилиштима се рађало 1.100 српских беба, српски заничници долазили су на KиМ без било чије дозволе, а Срби нису давали ‘благослов’ за оснивање војске Kосова. Под његовом влашћу KиМ је све даље од Србије, а Србима се не дозвољава ни да се политички организују и јавно искажу шта мисле о његовој политици – каже за Данас Марко Јакшић из Покрета Срба са KиМ Отаџбина.

Отаџбина и Српски национални форум из Чаглавице чине окосницу обнове СНВ, које је основано у септембру 1999. у манастиру Грачаница, као надстраначка организација за заштиту српских националних и државних интереса.

 
* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању

1 comment:

  1. Strast i shta uradi genije parizer,
    Zlatko Jocic

    ReplyDelete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине