Вести:

четвртак, 31. октобар 2019.

''Велика Албанија'' улази у дијалог Београда са шиптарским сепаратистима

четвртак, 31. октобар 2019. | Уреднички колегијум 0

Порука из Тиране да би власти ове земље и илегална сепаратистичка "влада" у Приштини требало да имају заједничку платформу за дијалог за Београдом уклапа се у великоалбански калуп који се на терену полако попуњава, а што западне земље засад немо посматрају.

 #Velika #Albanija #Srbija #Kosovo #Metohija #kmnovine
Пећ, новембар 2018.



Вршилац дужности министра спољних послова Албаније Гента Цакај изјавио је да је важно да та држава са новом спаратистичком владом косовских сепаратиста створи заједничку платформу за дијалог према Србији као и да је међу главним становиштима Албаније у погледу ових преговора то да је признање криминалне творевине САД/НАТО на Косову и Метохији од стране Србије неопходно за трајни споразум.

Саговорници режимског листа "Новости", који о овоме пише - на отворен и сраман начин подржавају такву идеју!

Немања Старовић
Члан Драшковићевог СПО, наводно и по потреби режима "спољнополитички аналитичар" и историчар Немања Старовић каже да великоалбанска идеја представља општеприхваћен национални циљ којем се приклања готово целокупна политичка сцена како у Тирани тако и на Косову и Метохији.

Он подржава укључење Тиране у процес преговора Београда и шиптарских сепаратиста чак истичући да би то могло да буде и корисно, са прилично јадним оправдањем како би се тиме обухват потенцијалног споразума проширио и на решавање проблема између Срба и Албанаца у целини.

Чињеница је да је албански експанзионизам у пуној снази, вероватно и у највећем залету од свог постојања, и да се ни један проблем са Албанцима не може решити никако осим уступањем теиторија чиме би захватили вечи део Србије будући да не престају да тврде да су њихови и Рашка област, не ретко до Краљева, као и јужна Србија до Ниша.

Зоран Миливојевић
Дипломата Зоран Миливојевић је нешто трезвенији и објективнији. Он каже да је овде реч о наставку стратегије обједињавања Тиране и косовских сепаратиста и у функционалном и у политичком смислу.

"Интерес западних сила у овом моменту је да се Србија сломи и да они остваре своје геополитичке циљеве на Балкану наспрам Кине и Русије, док ће о Албанцима размишљати по принципу "о том потом", закључује Миливојевић.

Ова идеја је званично, између политичких представника Албанаца из њихове матичне државе као и са Косова и Метохије, почела да се реализује пре око годину дана када је премијер Албаније Еди Рама на заједничкој сједници сепаратиста и Владе Албаније у Пећи, новембра 2018., представио идеју о "националном пројекту уједињења Албаније и Kосова"

Речено је да ће на припреми тог пројекта радити сепаратистичко и министарство спољних послова Албаније.

Како су медији на албанском пренели то је био предлог такозваног "министра спољних послова" Беџета Пацолија, о изради студије "Албанска нација у наредних 50 година", који је рекао да ће та идеја послужити као "платформа за развој и јачање албанске нације на Балкану" и она је тада прихваћена.
"Суочени са многим изазовима Албанци морају имати заједничку будућност", рекао је Пацоли након седнице. Рама се сложио рекавши да Албанија не може бесконачно да чека одлуку ЕУ о приступању тој организацији, те да су и Тирана и сепаратисти са КиМ уморни од чекања визне либерализације за Kосово.


 
Медији у Србији су то тада означили као вршење притиска на ЕУ да изађе у сусрет њиховим захтевима, пре свега о "визној либерализацији". Очигледно је да ЕУ излази у сусрет њиховим интересима али онима о стварању Велике Албаније.

Како се ни српска власт није побринула да на било који начин укроти или спречи реализацију те идеје, може се говорити и о њиховој помоћи.
Нема сумње да је албански експанзионизам охрабрила не само подршка Запада већ и подршка коју му у Србији пружају режими од 05. октобра па све до данас у чему се нарочито истиче  актуелни режим и његова медијска машинерија.
 


КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Velika #Albanija #Srbija #Kosovo #Metohija#kmnovine

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине