Вести:

уторак, 6. новембар 2018.

Више од половине грађана би напустило Косово и Метохију ако буде визне либерализације

уторак, 6. новембар 2018. | КМ новине 0

У анкети УНДП-а и УСАИД-а, спроведеној септембра месеца ове године, око 60 одсто испитаника је изјавило да има шансе да у наредне три године напусте Косово и Метохију, уколико би се добила визна либерализација, и да би покушали да барем привремено запослење нађу у некој од земаља Европске Уније (ЕУ).

#Kosovo #Metohija #Viza #Šiptari #migranti


Анкетирани грађани КиМ, претежно Шиптари, су као главни разлог такве одлуке навели недостатак перспективе и незадовљство политичком ситуацијом.
 

Управо је незапосленост један је од највећих проблема са којим се суочавају житељи КиМ, а према званичним подацима ниво незапослености износи око 30 одсто. С друге стране, такође према званичним подацима, на тржиште рада се пријави сваке године између 25 и 30 хиљада радно способних грађана.
 

У међувремену, лакомислени и социјално угрожени грађани којима је потребан извор прихода за пристојан живот, често упадају у замке лажних агенција које нуде посао у земљама ЕУ, у замену за одређену суму новца, најчешће само у име аплицирања.


Почетком новембра месеца испред Дома културе у Призрену неколико хиљада грађана је у реду чекало ради добијања информација, у нади да ће након аплицирања успети да добију неко радно место у Немачкој.


Шиптари са КиМ у последње две деценије често су били мета превара фиктивних агенција за посредовање у запошљавању. Актуелно се води процес против сепаратистичког "посланик" Миљаима Зеке и његовог партнера Иљира Краснићија који се оптужују да су узели новац од 900 Шиптара у замену за посао у Немачкој.
 

Иначе, за највећи број Шиптара са КиМ, Немачка је и даље дестинација бр. 1 где могу пронаћи добро плаћен посао за само шест месеци ове године је издато 5,515 радних виза, док је у прошлој години издато укупно 11,960 виза.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине