Вести:

Tuesday, February 20, 2018

Медвеђа је Србија, свидело се то Вучићу или не

Tuesday, February 20, 2018 | КМ новине

Медвеђа тренутно на папиру има око 7000 становника, од чега 527 Албанаца. У стварности овде живи око 3500 Срба и око 350 Албанаца. У бирачком списку има око 11000 становника од тога преко 7000 хиљада фиктивно пријављених Албанаца са Косова и Метохије и из Албаније.

Медвеђа



Практично су уз пристанак српских власти створени услови за губљење ове територије кроз изборе, јер сви пријављени Албанци имају право гласа. На исти начин је изгубљен Бујановац 2002. године.

И све то уз гласно ћутање Вучића и његових слугу. Сви који су покушали да о овоме јавно проговоре страдали су од сопствене државе, односно њених институција, нарочито од припадника полиције. Главни актер продаје ове територије кроз фиктивно пријављивање Албанаца са Косова и Метохије је Полицијска станица у Медвеђи, односно Полицијска управа Лесковац, кроз непоштовање сопственог Закона о пребивалишту и боравишту грађана. Двери о свему редовно извештавају путем сопствених гласила. Разуме се, режимски медији немају храбрости да извештавају о овим дешавањима у Медвеђи.


Ако за тренутак оставимо по страни безбедносне претње по грађане Медвеђе и издају на државном нивоу и обратимо пажњу на свакодневни живот, економске прилике и понашање напредњачке локалне власти, ево шта се види голим оком: Фонтана пречника два метра, која је грађане скоро коштала колико и Београђане јелка Синише Малог, нешто више од 7,4 милиона динара, затим пут кроз центар Медвеђе у дужини од двеста метара, који апсолутно ничему не служи, не води никуда.

То је заправо метафора, права слика беспућа у које СНС води ову државу и сваки њен део. Градња овог пута је осиромашила локални буџет за око 26 милиона динара, а још бесмисленије је уређење фасада на осам стамбених зграда које немају кровове и које углавном кисну и прети им урушавање. Овај посао се ради већ две године и до сада грађане Медвеђе кошта преко 12,4 милиона динара.

Овде није крај бесмисленом бацању новца, ту су још изградња мини голф терена који на све личи само са голф тереном нема додирних тачака и који кошта 4 милиона динара, изградња уличне расвете у самој варошици у Медвеђи која нема више од 2,5 хиљаде становника у износу од преко седам милиона динара, адаптација Дома здравља у Медвеђи, који је био у одличном стању и чији радови износе 41 милион динара. Нови објекат са истом површином по процени стручњака коштао би далеко мање.


У припреми је изградња водовода у месту Леце које има око 200 становника чија вредност градње износи 33.6 милиона динара. У току су припреме адаптације Основне школе у Сијаринској бањи која има око 60 ученика и која се налази у солидном стању, а вредност ових радова је око 72 милиона динара.

Из економских разлога омладина масовно напушта ову потпуно разорену општину а нарочито после доласка Српске напредне странке на власти у септембру 2015.године када се видело куда иде ова општина и када је изгубљена свака нада за пристојан животу у овој мулти етничкој средини. Статистику о одласку младих и о фиктивном пријављивању Албанског живља нико не води и ови подаци су углавном строго поверљиви и брижљиво скривани од јавности.


Поставља се питање колико је младих људи за овај новац могло да покрене своје мало предузеће и започне посао који ће му гарантовати пристојан живот у Медвеђи? Ко дозвољава овакво напредњачко бахаћење и злочин?


Од како је СНС на власти није отворено ниједно производно радно место нити за сада постоји иједан пројекат за отварање нових радних места. Није урађен готово ниједан атарски пут у овој години у сеоским подручјима иако се сеоско становништво бави воћарством и делом сточарством. До неких села је тешко уопште доћи.

Да ли је ово случајно?

У општини Медвеђа експлоатише се рудник злата, олова и цинка Леце , један од најбогатијих рудника у Европи и чија интензивна експлоатација се врши од 2008.године.Овај рудник је био окосница развоја ове општине, данас има десет пута већу производњу али општина скоро да нема никакву корист од тога. Када је власник овог рудника био Фармаком, општини није плаћана никаква рента, а договорена је вредност која је међу најнижим рентама у Европи. Дуг је остао преко 400 милиона динара, а остварени буџет општине Медвеђе на годишњем нивоу је око 300 милиона динара. Поред оваквог стања албанским капиталом се купују уништена предузећа у овој општини. Недавно је продат погон Нитекса из Ниша са неколико хиљада квадрата и 4 хектара површине за 35 милиона динара. Институције Србије нису биле заинтересоване.
На подручју општине постоји једна од најлековитијих бања у Сијаринској бањи али која је захваљујући неспособним људима доведена до банкротства. За ову бању постоји одавно велика заинтересованост Албанаца. Општина Медвеђа граничи се са територијом јужне српске покрајине у дужини од око 50 км.
Из економских разлога омладина масовно напушта ову потпуно разорену општину а нарочито после доласка Српске напредне странке на власти у септембру 2015.године када се видело куда иде ова општина и када је изгубљена свака нада за пристојан животу у овој мулти етничкој средини. Статистику о одласку младих и о фиктивном пријављивању Албанског живља нико не води и ови подаци су углавном строго поверљиви и брижљиво скривани од јавности.

Медвеђу од 2012. до данас није посетио ниједан једини српски званичник. Долазили су амбасадори Немачке ,Британије, а недавно је долазио и амбасадор Албаније, како би припремио посету албанског председника, која је била приватног карактера, што српске медије такође није интересовало. Очигледно је да Медвеђом вршљају страни политичари, плаћени да комадају Србију за рачун њених непријатеља, а да су Двери једина политичка опција која годинама обилази своје суграђане, слуша њихове проблеме и страхове и о томе извештава јавност.


Позивамо председника Србије да докаже да је заиста председник на читавој српској територији, да је не крчми и поклања као нешто туђе и непожељно. Ако је Вучић заборавио да је и Медвеђа у Србији, у овој пораженој држави још има честитих људи да га на то подсете. Да сачувају сламку спаса за државу и њене лојалне грађане.

Куда водимо ову уништену и заборављену општину?


Повереник ОО Двери
Раде Кулић, Медвеђа



http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине   :: © 2014 - 2018 ::   Хвала на интересовању

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине